Så hanterar Järfälla skyfall och översvämningar
Kraftiga skyfall och översvämningar blir allt vanligare både i Sverige och omvärlden. I Järfälla arbetar vi aktivt med att anpassa våra bostadsområden för att hitta hållbara lösningar för att hantera stora mängder vatten.
Vad innebär klimatanpassning?
Klimatförändringarna innebär stora utmaningar för kommuner och städer. Skyfall, översvämningar och stigande vattennivåer i våra vattendrag och sjöar kan potentiellt orsaka skador och höga kostnader på byggnader och infrastruktur. Klimatanpassning innebär att vi, även på lokal nivå, gör anpassningar i vår fysiska planering för att skydda bostäder, gator och grönytor. Dessa kostnader är små jämfört med vad det kan kosta att återställa infrastrukturen efter skador orsakade av extremväder.
Fastighetsägare har ett ansvar
Ansvaret för skydd av egendom ligger i första hand på egendomens ägare. Det gäller alla fastighetsägare; såväl enskilda personer och företag som lokala och statliga myndigheter. Det innebär att villaägare eller en bostadsrättsförening har ett ansvar och en skyldighet att själv vidta förebyggande åtgärder för att skydda sin egendom mot översvämningar.
Läs mer om hur du kan klimatanpassa ditt boende
Järfällas roll i klimatanpassningsarbetet
Järfälla har en viktig roll i arbetet genom vårt ansvar för den fysiska planeringen, infrastruktur samt vatten- och avloppssystem i kommunen. Genom stadsplanering och investeringar kan vi skydda våra bostadsområden, minimera risken för störningar i viktiga samhällstjänster och förebygga skador på byggnader och egendom vid extremväder. I Järfälla har vi genomfört flera klimatanpassningsprojekt som du kanske har lagt märke till:
Dagvattenparken i Viksjö
En ny dagvattenpark håller på att ta form i Viksjö och kommer att vara färdigställd i slutet av året. Parken ska rena och ta hand om dagvatten (regn- och smältvatten) från en stor del av Viksjö. Syftet är att förbättra vattenkvaliteten i Bällstaån och att minska risken för översvämning. Parken ska även gynna växt- och djurliv samt vara en plats för avkoppling och rekreation. Parken ligger mellan Andebodavägen och Bruttovägen.
Å-rummet vid Veddestabron
I den nya parken vid Bas Barkarby och Veddestabron flyter Bällstaån fram. Längs hela å-fåran har vi planterat strandängsmattor och torrängsmattor som inte bara renar vattnet i Bällstaån utan också klarar av att svämmas över och hantera höga vattennivåer. Detta skyddar de närliggande kvarteren och bostäderna från översvämningar. Samtidigt är det en plats som bjuder in till aktivitet och möten mellan människor. Här finns grönska, broar, ett stort trädäck, utegym, plats för uteserveringar, promenadstråk och ett nytt ljuskonstverk som lyser upp platsen.
Dagvattenmagasin i Jakobsberg
Bredvid Järfälla Gymnasium i Jakobsberg, finns ett underjordiskt dagvattenmagasin med en kapacitet på 900 kubikmeter. Magasinet samlar upp och fördröjer vatten, och vid skyfall hjälper det till att skapa ett jämnt och kontrollerat flöde vidare till Bällstaån.
Dagvattenmagasin under Safirtorget
I våra nya bostadsområden i Barkarbystaden leds regnvattnet ner i ett speciellt magasin under marken, vilket minskar risken för översvämningar på gator, torg och närliggande fastigheter. Här kan vattnet samlas, fördröjas och släppas ut i en kontrollerad takt för att förhindra översvämningar i Kyrkparken, dit vattnet leds innan det slutligen når Bällstaån. Dagvattenmagasinet under Safirtorget och Safirparken rymmer 5500 kubikmeter vatten och är dimensionerat för att klara 30-årsregn. Det går att jämföra med ett badkar som rymmer ungefär 0,2 kubikmeter – det blir nästan 27 500 fyllda badkar.
Kyrkparken i Barkarby
Barkarbystadens stadspark är en multifunktionell park som erbjuder en plats för rekreation och umgänge, samtidigt som den kan hantera skyfall, översvämningar och renar dagvatten. Vid kraftiga regn förvandlas spängerna över dammen till undervattensbryggor, och parkbänkarna blir till öar för fåglar. I Kyrkparksdammen kan vattnet renas, fördröjas och magasineras innan det mynnar ut i Bällstaån, som i sin tur leder vidare till Mälaren.
Klimatanpassning är ett pågående arbete
I juni 2022 antog Järfälla en klimatanpassningsplan som beskriver hur vi kan fortsätta anpassa kommunen för att möta klimatförändringarna. Planen ger riktlinjer för ett långsiktigt arbete som skyddar både människor och miljö, samtidigt som vi tar tillvara på de möjligheter som uppstår i ett förändrat klimat.