Samverkan med lokalsamhället nästa steg för GVI
Lokalsamhället har en viktig roll i arbetet med att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper. Nu förstärks samarbetet inom GVI ytterligare genom uppstart av nätverk för samverkan i Järfälla och Upplands-Bro.
Nu utvecklas arbetet inom GVI och ett nätverk för långsiktig samverkan mellan lokala aktörer, polis, frivård och kommunerna Järfälla och Upplands-Bro skapas.
– Lokalsamhällets delaktighet är viktig för att nå framgång med GVI-strategin. Genom lokalsamhällets engagemang förstärks strategins budskap och erbjudandet om stöd och hjälp kan utvidgas, säger Henning Wibrån, GVI strategiförvaltare inom Järfälla kommun.
Tanken med GVI-nätverken är att det ska vara ett forum för långsiktig samverkan och att utveckla lokalsamhällets roll i arbetet med GVI.
– Bidrag från lokalsamhället i det gemensamma GVI-arbetet har redan gjorts i form av exempelvis deltagande på call-in, hjälp med kommunikation avseende GVI men även genom att stå bakom budskapet och förmedla kunskap och information till andra. Nu startar vi upp en mer strukturerad samverkan med lokalsamhället där vi tillsammans ska forma arbetet framåt, säger Lukas Carlstedt, trygghetssamordnare och koordinator för lokalsamhället inom GVI i Järfälla.
Målet med nätverket är att lokalsamhället ska vara en aktiv samverkanspart som bidrar med konkreta förslag på hur man kan stötta i arbetet med GVI lokalt. Nätverket ska ha en tydlig roll, goda kunskaper om GVI och det gemensamma arbetet.
Stort intresse
Intresset från Järfällas föreningsliv har varit stort och förutom representation från verksamheter inom kommunen, Polisen och Kriminalvården har flera lokala föreningar och andra aktörer valt att ingå i nätverket. Några exempel är Jakobsbergs Folkhögskola, FC Järfälla, Järfälla Församling, Frivilliga resursgruppen (FRG), Järfälla Rotaryklubb och Järfällahus AB. I nätverket deltar dessutom ett antal engagerade kommuninvånare med stark lokal förankring.
– Det är aldrig försent för förändring och då är det viktigt att det finns nätverk som kan stötta i alla situationer, så att den enskilde orkar bryta med sitt gamla liv, säger Katarina Hallgren, socialpedagog och pensionerad fritidsledare.
Från projekt till ordinarie verksamhet
I juni 2024 övergick arbetet från projektform till ordinarie verksamhet. Sedan start har två så kallade call-in genomförts där polis, kommun, kriminalvård och representanter från lokalsamhället kommunicerat direkt med individer som tillhör kriminella grupper för att förmedla ett gemensamt budskap om att våldet måste upphöra, att våldshandlingar från gruppmedlemmar får konsekvenser för hela gruppen och att det finns hjälp och stöd att få för att lämna den kriminella banan.
Ett samlat möte med Järfällas och Upplands-Bros lokalsamhällen kommer att ske i december.
Fakta om GVI i Järfälla och Upplands-Bro
- Gruppvåldsintervention, GVI, är en strategi för att minska och förebygga utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper.
- Strategin bygger på tre centrala delar; ett tydligt budskap från samhället om att våldet måste upphöra, snabba och förutsägbara konsekvenser om våldet fortsätter och ett erbjudande om hjälp.
- GVI Järfälla och Upplands-Bro genomförs i samverkan mellan polisen, Järfälla och Upplands-Bro, Kriminalvården och lokalsamhället.
- GVI har i flera amerikanska studier visat på positiva resultat när det gäller att minska det allra grövsta våldet i kriminella miljöer.
- En central utgångspunkt för strategin är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal individer. För att minska våldet ska samhället rikta sina resurser mot de mest våldsdrivande individerna och de grupper som de tillhör.
- Strategin används även i Göteborg, Huddinge, Malmö och Örebro.
- Malmö var först i landet med att implementera strategin där den går under namnet Sluta skjut. Arbetet med Sluta skjut har utvärderats vid två tillfällen