Innehåll

Snart öppnar biblioteket i Bas Barkarby

Visionsbild av biblioteket i Bas Barkarby

Visionsbild: White Arkitekter.

Lördagen den 23 april slår biblioteket upp dörrarna i nya, stora lokaler i Bas Barkarby. På biblioteket kommer du bland annat kunna se författarbesök, testa VR-glasögon och slå dig ner med en bok framför de stora panoramafönsterna.

Biblioteket, som ligger centralt i Barkarby, har två våningar. På första våningen finns bland annat barnavdelningen med sagorum. På den övre våningen finns en tyst avdelning, skönlitteratur för vuxna, böcker för unga och studierum. Samt en stor föreläsningssal där vi bland annat kommer anordna kurser för dig som tillsammans med andra vill lära dig mer om digital teknik.

På biblioteket i Bas har du tillgång till fritt Internet, datorer, surfplattor och utskriftsmöjligheter. På plats kommer du kunna delta i olika aktiviteter som bokcirklar, sagostunder, högläsning och möjlighet att prova olika digitala verktyg för kommunikation och skapande. Biblioteket i Bas Barkarby har en seniorprofil, vilket innebär att vi kommer att ha lite extra verksamhet för dig som är senior. Vi kommer även att satsa på uppsökande verksamhet som att komma hem med böcker till dig som inte har möjlighet att besöka oss

Förberedelser pågår ihop med Järfällaborna

Just nu ställer vi iordning böcker, bokhyllor och de olika avdelningarna som vi utformat efter samtal med er Järfällabor. Efter öppningen kommer vi också fylla på med fler sköna sittplatser anpassat efter våra besökares önskemål.

Dialogen med bibliotekets besökare pågår löpande. Under 2021 genomförde vi intervjuer och träffade seniorer. Vi pratade även med representanter för olika seniorföreningar i Barkarbyområdet. Vi hade fokusgrupper med elever i årskurs 2, 3 samt 4 och under hösten höll vi en workshop med några av er som anmält intresse genom webbenkäten om hur ni använder biblioteksrummet.

Den 4 april bjuder vi in ungdomar mellan 13 och 19 år för att utforma ungdomsavdelningen.
Vad vill du göra? Kom och träffa oss, fika och berätta hur ditt drömbibliotek ser ut.

Var med och påverka utformningen av det nya biblioteket

Biblioteket från lobbyn i Bas Barkarby

Hitta hit

Bas Barkarby ligger intill E18 i Barkarby. Från Barkarby station tar det cirka 10 minuter att gå till Bas. Från Stora Torget i Barkarbystaden kan du ta bussen till Enköpingsvägen. Om du går du tar det cirka 8 minuter. Framöver kommer du att kunna ta dig hit med en kort promenad från tunnelbana och genom ingången direkt från Veddestabron.

Adressen är: Bällstaågatan 18, 177 45 Järfälla

Vad händer med Herresta och Barkarby bibliotek?

Herresta bibliotek stängde i oktober 2021. Lokalytan i Herrestaskolan var cirka 250 kvm och biblioteket har vuxit ur sina lokaler. Biblioteket i Barkarby har sedan 3-4 år tappat besökare och det är färre lån än tidigare. Genom flytten till Bas kan vi erbjuda ett större bibliotek med generösa öppettider och mer aktiviteter. Närheten till kollektivtrafik, tätortscentrum, skolor och arbetsplatser gör att platsen blir relevant för många och enkel att ta sig till på sikt. Förutom biblioteket finns även bland annat konsthall, kulturscen, gymnasium, företagskontor och restaurang i Bas Barkarby.

Mer information om våra bibiliotek

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp