Innehåll

Sommarjobbare gör Järfälla ännu finare

Payam Qasimi, Patrik Wingenfeldt och Alexander Trogen sommarjobbar som badvärdar på Järfällas badplatser.

Sedan tre veckor har Järfälla förstärkning av hundratals sommarjobbande ungdomar. Badstränder och grönområden blir sommarfina, trygghetsarbete och kolloverksamheter förstärks och nya företag startas upp av unga entreprenörer.

– Jag är glad att vi, trots pandemin och de utmaningar den innebär, kan erbjuda många Järfällaungdomar chansen till ett första jobb. Sommarjobb ger unga en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden och skapar förutsättningar att få fler i arbete, säger Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden i Järfälla.

På grund av restriktionerna har de flesta sommarjobben förlagts utomhus. Fler arbetsledare än vanligt finns på plats ute i kommunen för att stötta ungdomarna i det dagliga arbetet. För att så många som möjligt ska få chans till jobb delas säsongen upp i två perioder om tre veckor.

Ordning och reda på badplatsen

På Järfällas badstränder syns ungdomar i gula västar. De jobbar som badvärdar och håller fint i området. Om olyckan är framme hjälper de gärna till - de är utbildade i att släcka bränder och hjärt- och lungräddning.

Patrik, Alexander och Payam är under torsdagen på plats på Görvälnbadet för att fräscha upp fasaderna på omklädningsrum och toaletter med ny gul färg.

– Det är roligt att träffa folk, göra fint och hjälpa till! säger Patrik Wingenfeldt, 17 år.

Utöver skräp hittar de en del udda saker, som en död fisk och ett träsvärd. Kvarglömda kläder och handdukar läggs fram synligt och prydligt, så att badgästerna lättare hittar dem.

Payam Qasimi, 18 år och Alexander Trogen, 19 år tycker att det är roligt att göra skillnad.
– Det märks verkligen att folk uppskattar det vi gör!

Nu väntar välförtjänt sommarlov. På måndag startar period två och nya sommarjobbare tar över.

Sommarentreprenörer startar företag

Andra sommarjobbare är i full färd med att starta företag. Efter en inledande utbildning i entreprenörskap coachas ungdomarna i att utveckla affärsidéer, till exempel biltvätt och gräsklippning, försäljning av second handkläder och hållbara produkter samt digital marknadsföring.

– Sommarentreprenörerna är en uppskattad arbetsform som ger unga en möjlighet att prova på företagande. Jag hoppas att det bidrar till att Järfälla i framtiden får fler småföretag, säger Richard Lindforss.

En chans för många unga

  • 420 ungdomar har i år erbjudits sommarjobb i Järfälla. De är i åldrarna 16-18 år, eller 19 år om de fortfarande studerar på gymnasiet.
  • Majoriteten jobbar inom kommunala verksamheter, och några hos politiskt och religiöst obundna föreningar. Ungdomarna deltar i ordinarie verksamheter och utför anpassade arbetsuppgifter med stöd av handledare. Många har genomgått utbildning i trygghet eller i brandsäkerhet och livräddning.
  • Många ungdomar jobbar med att göra sommarfint i kommunens grön- och parkområden, genom resnings av ogräs, plock av skräp med mera. Badvärdar, håller rent på Järfällas badplatser.
  • Kommunens Trygghetsvärdar gör trygghetsvadringar med sommarjobbande ungdomar. Här ingår även att rapportera skadegörelse som behöver åtgärdas. Ungdomarna utbildas i ”trygg sommar”, för att kunna svara på allmänhetens frågor om restriktioner och trygghet.
  • Även sportkollo och simskolor har i år förstärkning av sommarjobbare.
  • Ansökningarna har beviljats i den ordning de kommit in, enligt principen först till kvarn. Fullständigt cv och personligt brev samt bekräftelse på annat sökt jobb utanför det kommunala har krävts.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp