Innehåll

Sparade 100 000 kronor – med kommunens hjälp

Solrosor i Järfälla.

De tog hjälp av kommunens energi- och klimatrådgivning – nu väntas Järfälla Tennissällskap sänka elförbrukningen med motsvarande 100 000 kronor per år.

I den stora tennisanläggningen på Mjölnarvägen i Järfälla har all gammal belysning bytts ut mot ny LED-belysning. Något som alltså förväntas sänka elförbrukningen med ungefär 90 000 kWh per år. Och det var med hjälp av kommunens klimat- och energirådgivare som man gjorde den omfattande energisatsningen.

– Vi behövde hjälp att förstå vilka möjligheter som fanns, hur vi kunde energieffektivisera och även finansiera det hela, förklarar klubbchef Anders Francke. Vi rekommenderar verkligen företag och föreningar att ta den här hjälpen, det finns bevisligen bra expertis i de här frågorna.

”Smidigt från start till mål”

Efter att tennisklubben kontaktade kommunen drog arbetet igång.

– För oss var det viktigt att få det klart så snart som möjligt eftersom vi jobbar mot säsong. Och allt fungerade väldigt smidigt, från start till mål.

Eftersom den gamla belysningen beräknades stå för ungefär 50 procent av uppvärmningen av lokalerna behövdes det också tillföras värme från annat håll.

– Även där fick vi hjälp, lösningen blev att förstärka med luftvärmepumpar, förklarar han.

Sparar 100 000 kronor

För Järfälla Tennissällskap landade investering på totalt 1,4 miljoner kronor varav 900 000 kronor täcktes av bidrag, från bland annat Riksidrottsförbundet och Naturskyddsföreningen. Det var Energikontoret Storstockholm som hjälpte till med ansökan om stöd/medel från Naturskyddsföreningen.

– Som det ser ut i dag kommer vi tack vare den här satsningen spara 100 000 kronor per år och då har satsningen betalat sig på fyra, fem år, förklarar han.

Applåderna utifrån har inte låtit vänta på sig.

– Hela tennis-Sverige var här när vi anordnade en stor tävling i höstas och vi fick mycket beröm för resultatet och för att vi valde att ta hjälp av kommunen. De var också imponerade av att kommunen var så behjälplig när det gällde att hitta möjliga bidragsvägar. Dessutom fick värmen sättas på prov när vi hade så många gäster här.

Och det fungerade..?

– Utmärkt!

Vinner hållbarhetspriset och fortsätter satsa

Järfälla tennissällskap fick i slutet på november pris av kommunen i kategori miljö för sin energieffektiviseringsresa med motiveringen: ”De vågar prova nytt och utvecklar nya sätt att minska energiförbrukningen. […] Åtgärderna medför möjlighet att både utöka och höja kvaliteten i verksamheten. Tennissällskapets energieffektiviseringsresa är ett gott exempel för andra sportanläggningar och mindre företag.”

Hållbarhetsarbetet tar inte slut här, Järfälla Tennissällskap kommer göra ytterligare investeringar, bland annat i solceller och nya fönster.

– Vi jobbar hela tiden för framtiden och våra ungdomar. Det är självklart att ha ett genomarbetat miljötänk. Nu hoppas vi att det här kan inspirera andra företag och föreningar att ta hjälp av kommunen.

Nyfiken på energirådgivning? Gör så här!

Vi på Järfälla kommun hjälper gärna er som företag med energi- och klimatrådgivning. Och det är enkelt att få hjälp.

– Som företagare är du alltid välkommen att kontakta oss, via mail eller telefon. Därefter kommer vi överens om en tid då vi kommer ut och tittar på lokalen och verksamheten och efter det diskuterar vi vad vi kan göra, förklarar energi- och klimatrådgivare Ted Lundberg och fortsätter:

– Vi ger vår syn på och tycker till om kundens egna idéer på lösningar och vi kommer också med förslag som de själva kanske inte har tänkt på.

Vilka typer av branscher brukar höra av sig?

– Det är alla möjliga typer av företag som hör av sig. De som har mest att tjäna på det är de som äger sin fastighet.

Och så finns det bidrag att söka?

– Ja precis, det finns många typer av stöd och bidrag att söka. Vad många inte tänker på är att de som delar ut stöd verkligen vill dela ut pengar, det är ju deras jobb. Vi på Järfälla kommun ser den här typen av matchning som en av våra uppgifter och här är Järfälla Tennissällskap ett utmärkt exempel på hur bra det kan gå.

Vill du boka ett möte? Eller bara veta mer? Välkommen att kontakta oss:

Kontakta Energi- och klimatrådgivningen

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp