Innehåll

Spara energi? Järfällas rådgivare visar vägen

Minska företagets energianvändning och klimatpåverkan? Absolut, men var börjar man någonstans? Järfälla kommuns energirådgivare ger dig som företagare smarta tips för att minska energiåtgången. Och ofta är det enkla åtgärder som krävs för att spara pengar.

Var ska man börja? Vad går det egentligen att göra? Det kan vara knepigt att ta sig fram i djungeln av energismarta lösningar. Vilken tur då, att det finns hjälp att få.

Individuella analyser

Järfälla kommun erbjuder företag opartisk och kostnadsfri hjälp med att se över och minska sin energianvändning. Eftersom varje verksamhet och lokal är unik finns inga generella regler för hur det går till, det handlar om att göra individuella analyser av varje enskilt företag.

– Däremot utgår vi alltid från tre områden för att få en helhetsbild: processer, transporter och lokaler. Alla tre svarar för någon form av energianvändning, förklarar energistrateg Olof Kallstenius.

”Finns alltid pengar att spara”

Ett exempel på en process skulle kunna vara…

– … en billackeringsfirma som använder sig av lackboxar som skulle kunna drivas på el i stället. Energibehovet är detsamma men vilken energi man använder spelar roll både för priset och klimatet. Det vi från kommunen gör är att ge förslag på hur företaget kan finansiera och få bidrag för åtgärden.

När det gäller transporter handlar det ofta om att ersätta vanliga fordon med elfordon.

– Även här kan vi tipsa om stöd och bidrag, laddplatser, förklara hur omställningen går till, hur lång tid det tar och vad det kostar.

Och så har vi lokalerna?

– Ja, precis. Här finns det alltid en besparingspotential. Det kan handla om isoleringsåtgärder, att ta reda på var energin tar vägen i byggnaden och vilka som är byggnadens svaga delar.

Även företag som hyr sina lokaler har pengar att spara, menar Olof Kallstenius.

– Ofta när vi pratar med företag får vi deras elräkning i handen, ”så här mycket betalar vi för energin”. Men vi behöver titta på energin bakom kostnaderna. Många gånger är det enkla åtgärder som kan spara pengar, som att se över ventilationen till exempel.

”Lättare att attrahera kunder”

Att se över företagets energianvändning är inte bara ett sätt att spara pengar och värna miljön. Det är även en stor konkurrensfördel idag.

– Kan du visa på en hållbar profil blir det lättare att attrahera kunder och du har fördel i konkurrenssituationer som uppstår. Ta vätgasen för tyngre lastbilar till exempel, de som ställer om tidigt kommer att ligga steget före. Samma sak med anslutningstiden till laddstolpar, vill du stå först eller sist i kön?

Vilken är största utmaningen för företag att göra den här omställningen?

– Att du är fokuserad på den kärnverksamhet du har. Energifrågorna faller ofta utanför den egna kompetensen och tiden räcker inte till. Sedan kan det handla om målkonflikter också. Visst, elbilar är bättre än diesel men hur är det egentligen med batterierna? Det är lätt att fastna i den typen av diskussioner, på grund av argument som egentligen är irrelevanta.

Lyckas vi med omställningen, menar Olof Kallstenius, gynnas inte bara det egna företaget utan hela samhället.

– Skulle vi till exempel lyckas med elektrifiering av vägtransporter så skulle bullret minska, folk skulle leva längre och fler skulle vilja bo här. Rekryteringsmöjligheter skulle öka, ja livet i Järfälla skulle bli bättre – för alla. Det finns ingen hejd på pluseffekterna.

Ta tips och råd – du också!

Järfälla Tennissällskap valde att ta hjälp av kommunens klimat- och energirådgivning för en helhetslösning av energianvändning och inneklimat. Klubben sänkte elförbrukningen för belysning med ca 90 000 kWh/år och sparar ungefär 100 000 kronor per år.

– Vi behövde hjälp att förstå vilka möjligheter som fanns, hur vi kunde energieffektivisera och även finansiera det hela, förklarar klubbchef Anders Francke i en tidigare intervju. Vi rekommenderar verkligen företag och föreningar att ta den här hjälpen, det finns bevisligen bra expertis i de här frågorna.

Läs mer om Järfälla Tennissällskaps klimatarbete

Tennissällskapet fick 2021 kommunens hållbarhetspris för det arbetet. Vill du också ha hjälp med klimat- och energirådgivning?

Läs mer om hur Järfälla kommun hjälper företagare med hållbarhetsfrågor

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp