Innehåll

Stort intresse för robotprogrammering på KomTek

Klass 9B från Tallbohovskolan är en av de allra första skolklasser att besöka KomTek i sina nya lokaler i Bas Barkarby. Lektionen inleddes med en historisk tillbakablick inom robotprogrammering och hur digitalisering påverkat individen och samhällsutvecklingen. Eleverna delades därefter in parvis och fick själva testa att programmera sin egen robot. Engagemanget var stort och flertalet fick upp ögonen för teknik.

Elever från
Tallbohovskolan testar att programmera sin robot som ska röra sig efter ett
förutbestämt mönster.

Elever från Tallbohovskolan testar att programmera sin robot som ska röra sig efter ett förutbestämt mönster.

KomTek är en kommunal teknikskola som vill visa tjejer och killar att det är kul med teknik. Här erbjuds fritids­aktiviteter inom om­rådena teknik, design och entreprenör­skap för barn och ung­domar som bor eller går i skolan i Järfälla, med fokus på 6-19 år.

Förutom fritids­verksamhet vänder sig även KomTek till skolan. Bland annat erbjuds skolklass­besök och fort­bildning av pedagogisk personal i syfte att stödja skolorna inom teknik- och entreprenör­skaps­området. Verksamhetens långsiktiga mål är att fler ungdomar, särskilt tjejer, skall söka tekniska och naturvetenskapliga utbild­ningar på gymnasium och högre utbildning.

– KomTek kan komplettera skolans teknikundervisning genom olika utlåningsmaterial eller som här genom ett besök hos oss. De program vi erbjuder är kopplade till skolans styrdokument och ligger nära elevernas vardag och samhället runt dem, säger Roger Viklund, enhetschef på KomTek.

Här analyserar eleverna sambandet mellan den kod de gjort och hur roboten rör sig i verkligheten. 

Här analyserar eleverna sambandet mellan den kod de gjort och hur roboten rör sig i verkligheten.

Nya lokaler i Bas Barkarby

KomTek har i början av året flyttat till nya lokaler i Bas Barkarby. Här sitter verksamheten i ljusa och välplanerade rum, perfekt anpassat för aktiviteter och undervisning inom teknik. Dessutom har även andra kommunala verksamheter flyttat in i samma hus vilket underlättar möjligheten att utveckla framtida samarbeten.

– Med lokalerna i Bas Barkarby har vi möjlighet att ta emot större skolklasser och placeringen underlättar samarbeten med bibliotek, kulturskola och gymnasiet säger Roger Viklund, enhetschef på KomTek.

Här kan du läsa mer om KomTek

Roger Viklund, enhetschef på KomTek undervisar i robotprogrammering.

Roger Viklund, enhetschef på KomTek undervisar i robotprogrammering.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp