Innehåll

Sveriges största tornseglarhotell har invigts

Katarina Ekestubbe, kommunekolog och Aphram Melki (C), ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet.

I slutet av maj brukar fåglar av arten tornseglare flyga hem till Sverige på jakt efter en bostad. Nu står 100 stycken fågelholkar redo för dem vid Säby gård.

– Det är en förmån att få inviga landets största tornseglarhotell. Ett sätt att lösa tornseglarnas bostadsbrist, säger Aphram Melki (C), ordförande i utskottet för miljö och social hållbarhet.

I samarbete med Stockholms ornitologiska förening finns nu landets största tornseglarhotell vid Säby gård i Järfälla. De hundra holkarna har målats i falurött för att matcha med Säby gårds kulturhistoriska miljö.

Tornseglarna är nu på väg till Sverige. De brukar komma i slutet på maj månad.

– Det är verkligen jätteroligt att vi fått upp holkarna på en så bra och publik plats. Resultatet av ett gott teamwork i alla led. Jag rekommenderar alla att hålla utkik och följa hur det går. Rastplatsen intill är första parkett till både Säby strandäng och till ladan med holkarna. Jag hoppas att vi snart ska få se bostadssugna tornseglare som flyttar in, så ladan hädanefter rätt och slätt kan kallas "tornseglarladan", säger Järfällas kommunekolog Katarina Ekestubbe.

En viktig insats för att rädda tornseglarna

Holkarna är en del av det viktiga Tornseglarprojektet. Det är Stockholms ornitologiska förenings projekt för att stödja tornseglarnas situation i huvudstadsregionen.

"Denna fantastiska fågelart har bott tillsammans med oss människor under hundratals år - de är starkt förknippade med stadsmiljö och bebyggda områden där de hittar lämpliga boplatser i håligheter under till exempel tegeltak eller vid takfot och taknock. Med sina actionfyllda flyguppvisningar och sina skriande läten ger tornseglaren ytterligare liv och glädje under långa sommarkvällar.

Tyvärr blir det färre och färre som får uppleva dessa pilsnabba luftakrobater i deras jakt på insekter över våra tak. Med anledning av att moderna byggmetoder och tekniker utestänger tornseglarna blir det allt svårare för dem att hitta lämpliga boplatser i vårt samhälle", skriver Tornseglarprojektet på sin facebooksida.

Hitta hit

Parkering finns vid entrén till Säby gård. Sedan kan du promenera fram i allén och vidare en liten bit norrut. En promenadväg på cirka 450 meter från parkeringen till rastplatsen intill tornseglarladan.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp