Gå direkt till sidans innehåll

2020-07-03

Ta hand om varandra och naturen

Välkommen ut till Järfällas natur! Här finns möjlighet till både trivsel och återhämtning. Det har många upptäckt i år. Därför är det extra viktigt att vi visar hänsyn, både till varandra och till naturen.

Naturen är till för alla. Den ger oss möjlighet till återhämtning, bättre hälsa och även till möten med släktingar och vänner som inte kan ske som vanligt. Tillgången till friluftsliv är därför viktig både för den enskilda människan och för samhället i stort.

När många vill vara i naturen är det extra viktigt att vi visar hänsyn till naturen och till de människor vi möter där. Annars finns det risk för att vi stör djur och natur.

Passa gärna på att läsa om allemansrätten på Naturvårdsverkets webbsida. Broschyrer om allemansrätten finns även tillgängliga på flera olika språk.

Hänsynsfulla tips från Naturvårdsverket

  • Fika och pausa på platser med gott om utrymme där det är enkelt att hålla avstånd till andra besökare.
  • Det är väldigt viktigt att du tänker på brandrisken, särskilt när det är varmt och torrt. Elda och grilla endast på anvisade platser.
  • Ta gärna med dig något att äta ut i naturen, men ta med dig skräpet hem om soptunnan är full.
  • Du kan bada vid en strand eller använda en brygga som ligger utanför en tomt, bara du inte stör fågellivet eller hindrar ägaren från att använda bryggan. Visa hänsyn till djur och människor om du åker båt eller vattenskoter.
  • För att alla ska ha en fin upplevelse i naturen, visa hänsyn till de som bor i området. Det kan till exempel handla om att inte gå på åkermark, inte trampa på grödor, inte störa boskap, undvika att gå för nära bostadshus.
  • Det är många som upptäcker Sverige med husbil och husvagn. Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och det inkluderar såväl skog och mark, som stränder och parker.
  • Under sommaren händer det mycket i naturen. Då behöver du hålla hunden under extra stor uppsikt för att inte störa nyfödda djur.
  • Du är välkommen att övernatta något enstaka dygn i naturen. Håll avstånd till bostadshus och välj en plats med tålig mark.


Kom ihåg att fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska risken för spridningen av coronavriuset. Och njut av naturen! Nu – men även nästa sommar, och nästa.

Upptäck Järfällas natur

Läs mer om våra naturreservat

Upptäck Järfällas naturpärlor

Upp