Innehåll

Tillsammans tar vi ansvar för hållbar vattenanvändning

Järfälla går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning.

Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte slösa med vårt viktigaste livsmedel.

Det var torkan sommaren 2018 som var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja kommunicera budskapet om att spara vatten. För Järfälla innebär torka eller ovanligt stor förbrukning att vattenverket blir hårt ansträngt. Många kommuner i Sverige har periodvis problem med vattenbrist eller når maxkapacitet på vattenverken, till exempel då många vattnar gräsmattor, fyller pooler eller flyttar ut till sina stugor.

Att öka kunskapen om vattnets värde är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har stuga i en tredje. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet Rent vatten och sanitet för alla.

Sex tips: Så kan vi spara på vattnet

  • Spendera kortare tid i duschen.
  • Skala inte potatis under rinnande vatten, utan skala och skölj den efteråt.
  • Skrapa av istället för att skölja tallriken innan du stoppar in i diskmaskinen.
  • Stäng av kranen när du borstar tänderna. Låt inte kranen stå på om du inte använder dig av vattnet.
  • Ställ en tillbringare eller flaska med vatten i kylen så har du alltid kallt och gott vatten att dricka.
  • Rinner toaletten? Se till att laga den. En rinnande toalett kan dra över 50 000 liter på ett år. Det är lika mycket vatten som en liten pool.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp