Innehåll

Tricoreal och Järfälla avtalar om stadskvarter med starkt fokus på hållbarhet

Järfälla kommun och Tricoreal skriver avtal om markanvisning för ett av de mest centrala kvarteren i Barkarby. Kvarteret har entré till tunnelbanan och här ska Tricoreal utveckla kontor, bostäder och ett stort kommersiellt innehåll där restaurang, service och handel har givna platser.

Tricoreal utvecklar kvarteret MITTEN i Barkarby tillsammans med Arcona, Gatun Arkitekter och Genesta Property. (Visionsbild: Gatun Arkitekter)

Tricoreal ska utveckla ett dynamiskt och livfullt stadskvarter med ett aktivt gatuliv. Kvarteret har en stark mångfasetterad hållbarhetsprägel socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

– Att utveckla, bygga och förädla det här centrala kvarteret med tunnelbaneuppgång kräver hög kompetens, erfarenhet och genomförandeförmåga. Tricoreals bärande idé är väl genomarbetad och jag är mycket nöjd över att de tillsammans med oss vill utveckla Barkarby till stadsmiljö, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kvarteret MITTEN som det kallas ska utvecklas till en attraktiv målpunkt i Barkarby där människor vill leva, bo, mötas, arbeta och trivas. Tricoreal har avsiktsförklaringar med ett flertal tilltänkta hyresgäster och kvarteret kan bland annat komma att innehålla:

  • Kontor/co-working: Ett kluster för små och medelstora och kunskapsintensiva entreprenörsföretag, innovativa hållbara bolag och organisationer. Hyresavtal finns med We Optify.
  • Hotell/Longstay.
  • Bostäder: bostadsrätter och en co-living-hubb. Hyresavtal är tecknat med Colive.
  • Service, restaurang och handel: hyresavtal finns med Usine-restaurang.
  • Återbruksgata med företag som Futufarm, Ecoflor och Returpunkt.
  • Integrerad tunnelbaneuppgång med biljetthall.

– Tricoreal har ett starkt koncept för att skapa ett attraktivt kvarter och har säkrat genomförandet genom avsiktsförklaringar med tilltänkta hyresgäster. Det här avtalet svarar tydligt mot våra höga krav i det här nya, centrala och kollektivtrafiknära området i Barkarby, säger, Jonathan Björniden (L), ordförande i planutskottet.

Ambitionen är att kvarteret blir ett kluster för innovativ hållbarhet där verksamheter, entreprenörer och boende delar synsätt och värderingar kring delningsekonomi.

– Vårt kvarter MITTEN är en symbol för omställningstanken. Här ska vi skapa en destination med folkliv och stadsliv tillsammans med lokala och globala hjältar. Vi är mycket glada och stolta över att få utveckla och bidra till att skapa en av Sveriges mest spännande och dynamiska platser. Vi kommer att överraska med kvarteret MITTEN nu och över tid, säger Peter Johansson, Vd & Affärsutveckling, Tricoreal Projekt AB.

Om avtalet

Markanvisningsavtalet med Tricoreal Projekt AB avser del av fastigheten Veddesta 2:2 och omfattar en total byggrätt om 22 000 kvadratmeter ljus BTA. Preliminär byggstart för kvarteret är Q4 2022. Kvarteret beräknas stå helt klart Q4 2024.

Godkännande av markanvisningsavtal med Tricoreal Projekt AB behandlades av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 14 december. Beslut om godkännande tas i kommunfullmäktige i Järfälla måndagen den 11 januari.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp