
SFI-läraren Anna Sennmalm och hennes elever i vårdsvenska på Järfälla Lärcentrum.
Trygg språkmiljö för brukarnas bästa
Bemanning, rollator, lyft, anhörig, empati, äldreomsorg, skröplig och sinne för humor. Det pågår lektion i vårdsvenska på Järfälla Lärcentrum, kommunens egen vuxenutbildning.
Här får en grupp utrikesfödda medarbetare i hemtjänsten möjlighet att utveckla sina språkkunskaper på betald arbetstid, en halvdag i veckan under två terminer.
Kursen i vårdsvenska är ett av tre språkprojekt som startades i höstas av socialförvaltningen tillsammans med Järfälla Lärcentrum. Det andra projektet innebär att nio språkhandledare, en på varje vård- och omsorgsboende, har utbildats för att kunna stötta sina arbetskamrater i svenska språket. Det tredje projektet, som avslutades i julas, var en utbildning för chefer i hur de kan leda språkutvecklande arbetssätt i sina verksamheter.
– Det handlar om skräddarsydda utbildningar enligt verksamheternas behov. Genom att satsa på språkutveckling kan vi tillsammans öka tryggheten, trivseln och kvalitén på arbetsplatserna samtidigt som rekryteringsbasen ökar, säger Madeleine Mjöberg, rektor på Järfälla Lärcentrum.
En av språkhandledarna som utbildats är Olof Bjuggstam, undersköterska på en demensavdelning på Ekens vård- och omsorgsboende i Kallhäll, en arbetsplats där många medarbetare har ett annat modersmål än svenska.
– Jag tycker det är viktigt att ha en trygg arbetsplats, där man är med i arbetsgemenskapen och får vara sig själv, där ingen sitter tyst utan där alla vågar prata och där språket inte är en begränsning. En trygg språkmiljö är en trygg arbetsmiljö, menar han.
Olof betonar att han inte är någon språklärare. Han har redan ett jobb. Däremot har han ett särskilt ansvar för att driva språkutveckling på Eken. Detta kan handla om allt från att stötta kollegorna i dokumentation till att peppa någon att våga ta ett telefonsamtal med en anhörig.
Anneli Lagerberg, avdelningschef på socialförvaltningen, är positiv till samarbetet med Järfälla Lärcentrum:
– Vi vill underlätta för medarbetarna att lyckas med sin kompetensutveckling, och det faktum att både språkprojekten och äldreomsorgslyftet sker i nära samarbete mellan förvaltningarna i vår kommun är en verklig framgångsfaktor. Det möjliggör innovativa, lokala lösningar som gör skillnad.
Språkprojekten pågår fram till sommarlovet och ska därefter utvärderas.