Innehåll

”Vi har alla mycket att vinna”

Nu ökar polisen sin samverkan med näringslivet i Järfälla, och det är en enorm vinst – för alla.

– På så sätt kan vi dela lägesbild och förhindra att brott begås, säger kommunpolis Ida Dehnisch som applåderar det nya nätverket och som också förklarar varför det är så viktigt att man som företagare anmäler när brott begås.

Ida Dehnisch är kommunpolis i Järfälla

Ida Dehnisch är kommunpolis i Järfälla.

Ida Dehnisch är kommunpolis i lokalpolisområde Järfälla och sitter med i det nystartade nätverket Företagens trygghetsforum.

– Historiskt sett har vi inte haft någon dialog med näringslivet på det här sättet. Eftersom det finns mycket vi behöver jobba med tillsammans blir nätverket en bra start för det. Det ska bli riktigt spännande att se hur det utvecklas, säger hon och fortsätter:

– Vi är alltid tacksamma de gånger vi får vara med och delta i frukostar och andra sammanhang med företagen. Jag kommer alltid rikare därifrån, med information, insikter och nya kontakter som är oerhört viktiga.

Vilka behov möter ni bland företagare idag?

– Det skiljer sig åt men många gånger handlar det om utmaningar kopplade till olika områden. Som hur vi kan skapa trygghet för personal som går hem sent från arbetet, narkotikarester som upptäcks på närliggande platser och ungdomssamlingar som uppstår.

Vilka kan bli de största vinsterna med nätverket tror du?

– Att vi får till en struktur kring vår samverkan och att vi delar lägesbild så att vi tillsammans kan motverka att brott sker. Kan vi hindra att brott begås har vi alla mycket att vinna. Det ökar tryggheten bland butikspersonal och frigör resurser för oss så att vi kan arbeta mer brottsförebyggande. Det blir också lättare för oss att nå ut med information och dela med oss av vår kunskap.

Vad kan det handla om till exempel?

– Vi kan till exempel öka kunskapen och förklara vikten av att anmäla, hur stegen i anmälan ser ut, varför den kanske läggs ned och vad som krävs för att öppna upp en anmälan. Det finns ett stort mörkertal i antalet anmälningar vilket gör att vi förlorar viktiga delar i vår lägesbild.

Hur bra är företagarna i Järfälla på att anmäla brott?

– Det är svårt att säga. Men jag hör ibland i olika sammanhang att det inte upplevs vara någon vits att anmäla. Men ska vi inom polisen kunna följa upp vårt gemensamma arbete och öka tryggheten inom näringslivet, ja då behöver vi ha korrekta siffror och lägesbild att utgå ifrån. Därför är det jätteviktigt att man som företagare anmäler när brott begås.

Så här anmäler du som butikpersonal stölder

Anmäl butiksstöld (länk till Polisen.se)

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp