Innehåll

Vi har en av de bästa förskolekockarna i Sverige!

Solrosor i Järfälla.

Vi är mäkta stolta när vi säger grattis till Almarevägens förskola och kocken Anna-Karin Ris som har gått vidare, som en av de 10  bästa förskolekockar i Sverige, i den prestigefyllda tävlingen Whiteguide Junior. De är även nominerade i kategorin bästa förskolekök ( 20 bästa) och den stora galafinalen är den 3/11 i Helsingborg med bland annat en massa stjärnkockar.

Whiteguidejuryn åker runt i landet och besöker ett par hundra skolor, förskolor och seniorboenden och väljer sedan ut de nominerade som går vidare.

—I början på maj var juryn på besök i mitt kök, för att se ur arbetet går till rent praktiskt.

De bedömer smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevel­sen för barnen.

Vad driver dig i ditt arbete?

—Tävlingarna som jag deltar i sätter en guldkant på min tillvaro, men min stora drivkraft är framförallt arbetet med hållbar utveckling och att kunna påverka barnens matvanor till det bättre. Vi måste till exempel gå över till mer växtbaserad kost och minska rejält på animaliska produkter, fram­förallt det röda köttet

—Det har fungerat fantastiskt bra och barnen tänker inte ens på om maten är vegetarisk eller inte, utan om det är god mat helt enkelt. I kom­munen har vi sedan flera år haft som mål att komma upp till 65% ekolo­giskt och det passerade jag för länge sedan.

Lustfylld måltidspedagogik

—Genom att arbeta med läroplanen och de nationella målen för folkhälsa och miljö kan man få inspiration och kunskap om hur man kan öka barns intresse för mat på ett lustfyllt, enkelt och praktiskt sätt!

—Då vi har matsal så träffar jag ju barnen varje dag och kan ha många bra samtal om maten och de vill ofta ha recept. De får också visa vad dom tycker om maten ibland genom att välja gubbar som visar detta. Tanken är mer att få igång funderingar kring smak. Alla barn som nu slutar hos oss kommer att få med sig en kokbok med de populäraste recepten.

Lyssna här också på radioinslaget P4 besök i förskoleköket.

För mer matglädje och -inspiration följ gärna förskolekökets instagram: @almareköket.

.
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp