Innehåll

Vi väljer att plugga på högskolan på sommarlovet

Gruppbild Sommarhögskolan 2022

Sommarhögskolan lockar elever från flera olika högstadieskolor och från olika kommuner, bland annat Södertälje och Järfälla.

11 elever i 13-14 års åldern från Källtorpskolan väljer att plugga på högskolan på sin första sommarlovsvecka. Det är ett gott betyg för Järfälla kommuns satsning: sommarhögskola på Södertörns högskola. Deltagandet ska locka elever från studieovana miljöer att studera vidare på högskola eller universitet.

Sommarhögskolan är en mötesplats för elever i årskurs 7- 8 och studenter vid Södertörns högskola.
Syftet är att eleverna ska inspireras att vara med och påverka sin egen och samhällets framtid. Under Sommarhögskolan får också eleverna möjlighet att utveckla olika förmågor och intressen.

–Tanken är att eleverna ska känna att kunskap är roligt och att de ska bli motiverade att senare i livet studera vidare på högskole- och universitetsnivå, säger Gabriella Vuorenlinna som är utvecklingsledare, VFU-ansvarig och den som är ansvarig för sommarhögskolan på barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla kommun.

Sommarhögskolan bygger på ett nära samspel mellan högstadieskolornas elever och högskolans studenter. Ibland deltar lärare vid högskolan, ibland deltar istället personal från högstadieskolorna

– I år får eleverna jobba utifrån teman som både utgår från olika akademiska ämnen och FN:s sjutton globala mål för hållbar utveckling. Detta arbete varvas med studiebesök, stadsvandring i Stockholm och diskussioner om studenternas och elevernas framtida yrken, berättar Andrea Didon, projektledare Sommarhögskolan och Studenthälsa på Södertörns högskola.

Två högstadieelever skapar film

Eleverna får testa på design ur många olika perspektiv. Här prövar man stopmotion animering med hjälp av studenterna på mediaprogrammet.

Hellre prova nytt än sitta hemma och surfa

Men varför väljer elever att prova på att plugga på högskolan, med tanke på att det är frivilligt och under sommarlovet. Chami Sombutwong som går i 8D på Källtorpskolan förklarar:

– Det blir lätt att man bara sitter hemma själv eller med kompisar och surfar på mobilen eller datorn när man är ledig. Jag vill passa på att prova något nytt och få kunskaper, speciellt inom design och konst, eftersom det är områden som jag tror att jag vill studera vidare inom. Nu får jag lite känna på om det är rätt, menar hon.

Chami, 8D Källtorpskolan på Sommarhögskolan

Att man kan plugga konst och design och kanske ha det som yrke är något nytt för Chami Sombutwong som ursprungligen kommer från Thailand och har varit i Sverige i 4 år.

Ju tidigare desto bättre

Man kan tycka att det är för tidigt att redan i 14 års ålder börja tänka på framtida akademiska studier och att man borde vänta till gymnasiet. Men studier visar att det är precis tvärtom: att ju tidigare den här gruppen av elever får kontakt med, för dem okända, högskolevärlden, desto bättre. Uppföljningar visar nämligen att de ungdomar som gick på sommarhögskola i högre grad sökte till högskola eller universitet efter gymnasiet än andra med liknande bakgrund. Dessutom hade de högre studieresultat rent generellt.

– I Järfälla kommun finns erfarenhet från andra skolor som också har deltagit i satsningen att dessa elever bli extra studiemotiverade när de kommer tillbaka. Så jag hoppas förutom att de har haft en minnesvärd och lärorik upplevelse och att de kommer tillbaka laddade med extra energi att lägga på skolarbetet under höstterminen, säger Niro Salih, rektor Källtorpskolan.

Sommarhögskolan avslutas med en examensceremoni dit varje elevs familj och skolrepresentanter välkomnas, liksom representanter för kommunerna. Under examensdagen visas elevernas arbeten upp.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp