Att vara kontakt­familj eller kontakt­person

Ibland kan ett barn behöva en extra­familj eller en extra "vuxen-kompis". Som kontakt­familj tar du emot ett barn eller ett syskon­par i ditt hem ett par helger varje månad. Som kontakt­person är du ett stöd i vardagen.

Det kan finnas flera orsaker till att ett barn behöver en kontakt­familj eller kontakt­person. Gemensamt är att barnen behöver fler trygga vuxna som har tid för dem.

Vill du bli kontakt­familj eller kontakt­person?

Alla sorters kontakt­familjer och kontakt­personer behövs. Det viktigaste är att du har tid, engagemang och tålamod.

Innan du kan bli godkänd som kontakt­familj gör en social­sekreterare en ut­redning. Du blir intervjuad och därefter besöker de dig i hemmet. De tar även utdrag från olika myndighets­register, efter ditt god­kännande. Som kontakt­familj får du inte ha något ärende hos socialtjänsten.

Kontaktfamilj

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn eller ett syskon­par i ditt hem en eller ett par helger i månaden samt gärna några extra dagar i samband med skollov. När barnet kommer på besök gör ni vanliga saker tillsammans. Det viktigaste är inte att åka på utflykter, huvudsaken är att ni tar er tid för att umgås med barnet.

Ett barns behov av kontakt­familj utreds av social­sekreterare och barnen som beviljas insatsen kan vara från tre år och uppåt.

Kontaktperson

Som kontaktpersonen fungerar du som en vän och med­människa. Att ha en ”egen” vuxen person som lyssnar, uppmuntrar och följer med på olika aktiviteter kan vara vad vissa barn eller ungdomar saknar. Som kontakt­person kan du få denna viktiga roll i ett barns eller en ungdoms liv.

En vanlig del i uppdraget är att uppmuntra till en bra och stimulerande fritid och ni träffas en eller ett par gånger i veckan utanför hemmet.

Ersättning

Att vara kontakt­familj och kontakt­person är ingen anställning utan ett uppdrag. Som kontakt­familj och kontakt­person får du ett arvode och en omkostnads­ersättning. Järfälla kommun följer Sveriges Kommuner och Landstings riktlinjer av­seende ersättningen.

Att vara kontaktfamilj och kontaktperson ger inga stora inkomster men det är heller ingen påfrestning för den egna ekonomin.