På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Familje­rätt

Järfälla och Upplands-Bro har en gemensam familje­rätt och nämnd som fattar beslut om till exempel fader­skap, adoption, vårdnad, boende och umgänge.

Barn behöver båda sina föräldrar, även om de inte lever ihop. Familje­rätten stöttar er som är föräldrar i det gemen­samma ansvaret för era barn och deras behov.

Familje­rätten ansvarar för

faderskap och föräldraskap

vårdnad, boende och umgänge

adoptioner

Om ni som föräldrar inte kan komma överens om vårdnad, boende eller umgänge kan ni vända er till familje­rätten för hjälp med:

samarbetssamtal - frivilliga, kostnads­fria och under sekretess

juridiskt bindande avtal - om vårdnad, boende och/eller umgänge

Hitta hit

Kvarnhuset, Vibblabyvägen 3 i Jakobsberg.

Kartalänk till annan webbplats

Postadress: 177 80 Järfälla

Vanliga frågor och svar om familje­rätt

Varför måste ni veta vem som är pappa till barnet?

När man fått barn och inte är gift ska faderskapet - vem som är pappa till barnet - fastställas hos familje­rätten. Det gäller även om föräld­rarna lever till­sammans. Det är varje barns rättighet. Det handlar bland annat om barnets rätt till försörjning och framtida arv. Barn till föräldrar som är gifta har automatiskt ett annat juri­diskt skydd. Om föräldrarna inte bor tillsammans gör familje­rätten en utredning för att fast­ställa vem som är pappa till barnet.

Här kan du läsa mer om fader­skap och föräldra­skap

Vi har separerat. Hur kan vi få hjälp att komma överens kring barnen?

Familjerätten erbjuder kostnadsfria samarbets­samtal till alla separerade föräldrar som har gemen­samma barn. Samarbets­samtal är till för att hjälpa dig och din före detta partner att komma överens kring era barn. Med hjälp av familje­rätten kan ni komma överens om:

  • vårdnaden om barnen
  • var barnen ska bo
  • hur umgänget med barnen ska se ut
  • Kontakta oss på Service­center för att anmäla er till samarbets­samtal.

Min före detta partner låter inte mig träffa vårt barn. Vad kan jag göra?

Det bästa för barnet och för föräldrarna är att försöka komma överens om hur umgänget med barnen ska se. Familje­rätten erbjuder samarbets­samtal till alla separerade föräldrar som har gemen­samma barn. Samarbets­­samtal är till för att hjälpa dig och din före detta partner att komma överens kring era barn (se svar fråga 1).

Min före detta vägrar delta i samarbets­samtal. Vad gör jag?

Samarbets­samtal bygger på att båda föräldrarna vill delta. Om ena föräldern inte vill delta, kan den andra föräldern gå via tings­rätten och stämma för att få umgänges­rätt. Tings­rätten kommer då att ge familje­rätten i uppdrag att genomföra en vårdnads­utredning.

Familje­rätts­nämnden

Familjerätten är en gemensam verksamhet för Järfälla och Upplands-Bro. Det politiska ansvaret finns i en gemensam nämnd med politiker från de båda kommunerna.