Vårdnad, boende och
um­gänge vid sepa­ra­tion

Om ni som föräldrar har frågor eller prob­lem kring barnens vårdnad, boende eller umgänge vid en sepa­ration kan familje­rätten hjälpa er att komma vidare.

Avtal om vårdnad, boende, umgänge

Om ni föräldrar är överens om vårdnad, boende och um­gänge, kan ni skriva avtal om hur det ska skötas. Det kan vi på familjerätten hjälpa till med. Ett god­känt avtal är juridiskt bindande och ska följas precis som en tings­rätts­dom.

Samarbets­samtal kan hjälpa

Om ni föräldrar inte kan komma över­ens om vård­nad, boende och um­gänge kan ni komma till familje­rätten för samarbets­samtal. Samtalen är frivilliga, kost­nads­fria och sker under sekretess.

Läs mer om samarbetssamtal

Utredning av vårdnad, boende eller umgänge

Vi utreder vårdnads-, boende- och umgänges­frågor på uppdrag av domstol. Det gör vi för att dom­stolen ska få ett bra underlag när de ska fatta beslut om er. Utredningen fokuserar på vad som är bäst för barnet.

Så går en utredning till

  • Först träffas vi och pratar om hur utredningen gåt till. Vi träffar varje förälder enskilt och vid olika tillfällen.
  • Sedan träffas vi för fler samtal, både hos oss och hemma hos dig. Ibland behöver vi även prata med barnet eller personer som känner barnet, till exempel i skolan.
  • När utredningen är klar får du som förälder läsa den. Du har då möjlighet att lämna synpunkter som skickas med till tingsrätten.

Vill du har mer information?

Kontakta service­center, telefon 08‑580 285 00 (tonval 2 - socialtjänst).
Vi har tystnads­plikt.

Senast uppdaterad: 2017-11-15

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?