Vill du bli god man eller för­valtare?

Över­förmyndaren be­höver kontinuerligt gode män och för­valtare för vuxna personer med olika behov. Uppdraget inne­bär en viktig insats i samhället och är i hög utsträckning ideellt.

På sidan God man eller förvaltare - vad det innebär kan du läsa mer om upp­draget som god man eller förvaltare.

Hur ansöker jag om att bli god man?

Om du är intresserad så kan du fylla i och skicka in blan­ketten

Intresseanmälan god man eller förvaltarePDF.

Blanketten skickas till:

Överförmyndaren
Järfälla kommun
177 80 Järfälla

Jag har skickat in en ansökan. Vad händer nu?

När du har skickat in en intresse­anmälan om att bli god man eller förvaltare får du svar inom ett par veckor. Innan det blir aktuellt med en intervju gör vi en kontroll i polisens och krono­fogdens register.

Får man betalt som god man?

Som god man eller förvaltare ska man få ett skäligt arvode för sitt uppdrag. Huvud­regeln är att den som har en god man eller förvaltare ska betala arvodet. 

Arvode och kostnads­ersättning beslutas av över­förmyndaren en gång per år, efter att redovisningen grans­kats. Ett normalt arvode är cirka 10 000–15 000 kronor per år. Arvodet är skatte­pliktigt.

Vad krävs för att bli god man?

Lagen säger att en god man eller förvaltare ska vara "rätt­rådig, erfaren och i övrigt lämplig". Du får inte heller ha betalnings­anmärkningar hos krono­fogden eller förekomma i polisen belastnings­register eller hos social­tjänsten.  

Eftersom du ska redovisa hur du sköter uppdraget behöver du ha ordnings­sinne och vana att sköta privat­ekonomi.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?