Överförmyndaren

Överförmyndaren är en myndighet som kontrollerar att gode män, förvaltare och förmyndare sköter sina uppdrag som ställföreträdare för personer som inte själva kan förvalta ekonomi och tillvarata sina intressen. Vi utfärdar också förvaltarfrihetsbevis.

Aktuellt

Kammarkollegiet har bett överförmyndaren att sprida information om den nya lag som sedan 1 maj 2018 gör det möjligt för personer som ändrat könstillhörighet och tvångssteriliserats att få statlig ersättning.

Se Kammarkollegiets hemsida för mer information om statlig ersättning till tvångssteriliseradelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster   

Kontakt

Järfälla och Upplands-Bro har varsin politisk vald överförmyndare och ett
gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till oss 
eller lämna meddelande via servicecenter.

Telefon: 08-580 285 00
E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se

Postadress: Överförmyndaren, 177 80 Järfälla 

Förvaltarfrihetsbevis

Förvaltarfrihetsbevis är ett bevis på att du inte har förvaltare. Beviset kan behövas när du ansöker om tillstånd från vissa myndigheter.

Om du är folkbokförd i Järfälla eller Upplands-Bro och behöver ett förvaltarfrihetsbevis kontaktar du överförmyndaren. Meddela att det gäller förvaltarfrihetsbevis samt namn, adress och personnummer. Därefter skickar vi förvaltarfrihetsbeviset till din folkbokföringsadress.

Vad innebär god man och förvaltare?

Godmanskap och förvaltarskap ska bara anordnas om det inte går att hitta mindre ingripande åtgärder. Här kan du läsa mer om vad det innebär att ha god man och förvaltare.

God man eller förvaltare - vad det innebäröppnas i nytt fönster

För dig som är god man eller förvaltare

Du som är god man eller förvaltare hittar mer information och blanketter som du behöver i ditt uppdrag nedan.

För dig som är god man eller förvaltareöppnas i nytt fönster

Vart vänder jag mig om jag anser att gode mannen inte sköter sitt uppdrag?

Om du är missnöjd med en god man eller en förvaltare kan du kontakta över­förmyn­daren, helst skriftligen. Över­förmyndaren skickar därefter en kopia av klago­målet till gode mannen eller förval­taren som ska få möjlighet att yttra sig. Därefter tar vi ställning till om det finns skäl att vidta åtgärder.

Förmyndare till barn under 18 år

Fram till det att ett barn fyller 18 år ska det finnas någon som beslutar om barnets ekonomiska och juridiska frågor. Vanligtvis är det barnets föräldrar som är förmyndare.

Läs mer om att vara förmyndare

God man för ensamkommande barn

Läs mer om vad det innebär att företräda ett ensamkommande barn som god man.

God man för ensamkommande barnöppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 2018-03-14

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?