Tidigt stöd – för dig som är bekymrad över ditt barn
%20_U6A0930.jpg)
Tidigt stöd (SSPF) riktar sig till barn och ungdomar och deras familjer där det finns bekymmer över ett beteende eller att barnet utsätter sig för risker. Tidigt stöd är kostnadsfritt och frivilligt och sker på uppdrag av familjen och anpassas utifrån era behov.
Teamet består av fyra personer från socialtjänst, skola och fritidsverksamhet som även kan samarbeta med polisen. Med vårt team kan vi ge stöd till dig och ditt barn inom flera områden samtidigt. Målet är att snabbt hjälpa er att få rätt stöd och hitta en bättre väg framåt.
När kan jag kontakta Tidigt stöd?
Du kan ringa eller maila oss när du som förälder eller annan viktig vuxen till barnet upplever att barnet har bekymmer. Ju tidigare detta fångas upp desto bättre.
Det kan exempelvis handla om:
- Barnet utsätter sig för risker, rör sig i olämpliga miljöer
- Tidig alkohol- eller tobaksdebut
- Svårigheter i skolan
- Barnet saknar en positiv fritidsaktivitet
- Det är mycket bråk och konflikter
Hur går det till?
Vi arbetar i en tydlig process för att stödja dig och ditt barn på bästa sätt. Såhär går det till:
- Samtycke och samarbete: För att kunna samarbeta öppet och tryggt, börjar vi med att träffa vårdnadshavare för ett samtal där vi går igenom upplägget tillsammans. Där ges ni också möjlighet att skriva ett samtycke. Samtycket gör det möjligt för oss vuxna att dela information och kommunicera med varandra kring barnet, så att vi kan arbeta utifrån samma bild av situationen. Ni kan närsomhelst ta tillbaka ert samtycke. Då får ingen prata om barnet utanför verksamheten utan ert tillstånd.
- Kartläggning och insamling av information: Därefter påbörjar vi en kartläggning där vi samlar in information från er, från skolan och från andra viktiga vuxna runt ditt barn. Målet är att få en helhetsbild av situationen och förstå vilka stöd som kan vara mest hjälpsamma för just ditt barn. Vi är måna om att lyssna på dina tankar och att ta med dina insikter om vad som kan vara bäst för ditt barns välmående
- Handlingsplan och uppföljning: Utifrån kartläggningen tar vi fram en plan som beskriver det stöd och aktiviteter som vi tillsammans kommer överens om. Denna plan är flexibel och uppdateras regelbundet för att kunna anpassas till ert barns utveckling och förändrade behov. Det kan exempelvis vara anpassningar i schemat i skolan, gå med i en föräldragrupp för tonårsföräldrar eller stötta barnet att hitta en fritidsaktiviteter.
Vi lyssnar alltid på barnet
En viktig del i vårt arbete är att lyssna på barnet och ser till att barnets röst blir hörd. Vi vet att ditt barns tankat och känslor är värdefulla, och därför ser vi till att hen får vara med och påverka. Genom att ta hänsyn till vad barnet själv tycker och känner kan vi skapa ett tryggt och meningsfullt stöd som känns relevant och viktigt för just barnet.
Kontakta oss
Om du känner dig bekymrad för ett barn eller ungdom i din närhet kan du kontakta någon i vårt team:
Telefon: 08-580 288 60
E-post: tidigtstod@jarfalla.se
Vad händer om jag bryter sekretessen?
Om sekretessen bryts innebär det att verksamheterna och familjen kan kontakta varandra när barnet är i behov av stöd. Det är extra viktigt med samarbete för ditt barns bästa, eftersom det är många vuxna inblandade från olika håll. Genom att upptäcka problem tidigt kan vi tillsammans förhindra en negativ utveckling och ge dig och ditt barn bästa möjliga stöd. Informationen som vi delar handlar om barnets inte om dig eller er som föräldrar.
Blir vi ett ärende hos socialtjänsten eller polisen?
Nej, att ni samtycker till att socialtjänst, skola, polis och fritid delar information betyder inte att ditt barn blir utrett. Samarbetet är en tidig insats för att agera snabbt när det behövs. Om mer stöd behövs för ni vet vilka insatser som finns och hur ni kan söka dem. Om någon blir väldigt orolig för ert barn måste de däremot göra en orosanmälan, oavsett om samarbete pågår eller inte.