Gå direkt till sidans innehåll

Kommunens allmänna restauranger

Järfälla kommun driver tre restaurangkök inom äldreomsorgen. Hit är alla välkomna för en god och prisvärd lunch och en stunds samvaro.

Serveringen på de allmänna restaurangerna har stängt tillsvidare med anledning av covid-19. Beslutet är en försiktighetsåtgärd för att skydda de personer som är mest sårbara. Vi hoppas på er förståelse för detta. Om du har frågor om nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 ska du i första hand ringa nationella informationsnumret 113 13.

Matlåda för dig som är 65 + och behöver stöd

För dig som är över 65 år med behov av stöd finns det möjlighet att köpa matlåda från restaurangerna Ikaros eller Solhöjden. Då gäller följande:

  • Förbeställ matlådan i restaurangen senast klockan 14.00 två dagar innan.
  • Hämta matlådan klockan 11.00-12.00.
  • Du kan endast betala med kort.

Maten i Järfällas äldreomsorg

Järfälla kommuns tre restaurangkök inom äldreomsorgen tillagar och serverar cirka 1000 portioner varje dag. Maten serveras på äldreboenden, i matlådor och till restauranggäster.

Utgångs­punkten är att all mat som serveras ska vara god, vällagad och närings­riktig. Maten ska också vara fri från onödiga tillsatser och inköpen av ekologiska livsmedel ökar varje år. I möjligaste mån tillagas maten från grunden.

Matsedlarna planeras enligt rikt­linjer som Livsmedels­verket ger i "Bra måltider i äldreomsorgen". Matsedlarna tas fram säsongsvis och i planerings­arbetet får såväl brukare som måltids­personal lämna syn­punkter.

Att maten ska vara närings­riktig är självklart, men minst lika viktigt är att maten serveras och dukas fram på ett trevligt sätt.

Restauranger

Restaurang Ikaros
Finns i lokaler på Jaktplan 2 i Barkarby
Kontakt: telefon 08-580 296 87

Restaurang Solhöjden
Tallbohovs äldreboende, Snapphanevägen 22 i Jakobsberg
Kontakt: telefon 08-580 229 81

Restaurang Kärnmakaren
Kallhälls seniorboende, Kärnmakargränd 3 i Kallhäll.

Lunch och middag

Restaurangerna har öppet alla dagar för lunch kl 11.00-14.00. Kaffe serveras till kl 15.00.

Nyhet! Nu kan du betala med kort på Kärnmakaren, Solhöjden och Ikaros.

På Björkens-, Ekens-, Olovslunds- och Tallbohovs äldreboenden samt Kastanjens korttidsboende serveras pensionärerna middag varje dag.

Menyer vecka 17-20PDF

Menyer vecka 21-24PDF

Aktuell prislistaPDF

Luncha hos Mats på Solhöjden

-Måltiden är en av dagens höjdpunkter. Särskilt för den som är gammal, säger Mats Anglestål, kock på Solhöjdens restaurang.

Solhöjden ligger i anslutning till Tallbohovs äldreboende och är socialförvaltningens minsta kök. Här lagar Mats och de två andra kockarna cirka 240 portioner per dag. Dels luncher och middagar till alla som bor på Tallbohov. Dels matlådor bärs ut av hemtjänsten till brukare runtom i närområdet.

Mats Anglestål, kock på Solhöjdens restaurangkök

Mats Anglestål, kock på Solhöjdens restaurang.

Utöver det lagar de mat till restaurangen som är öppen för allmänheten mellan 11 och 14 varje dag året om. De flesta restaurangbesökarna är pensionärer, men en och annan som jobbar i närheten har också hittat hit.

Restaurangen tycker Mats är allra roligast. Då får han ha koll på hela kedjan. Inte bara tillagningen, utan även matens temperatur när den serveras, uppläggningen, kontakten med gästerna och deras omdömen.

-Det är viktigt att göra måltiden till en fin helhetsupplevelse. Uppläggning och dukning har stor betydelse för hur maten smakar. Det måste se gott ut, säger han.

Miljöarbete

Vi tänker på miljön genom att dagligen arbeta med matsvinnet genom att:

  • portionsberäkna måltider
  • planera inköp
  • menyplanering
  • kostråd på äldreboende

Riktlinjer och anvisningar

Kommun­full­mäktige har fastställt rikt­linjer och tillämp­nings­anvisningar för måltids­verksamheten i Järfälla kommun. Restaurangchefen Kristina Sohlberg och hennes medarbetare ansvarar för att riktlinjerna följs. Här kan du ta del av de olika doku­ment som finns.

Riktlinjer och tillämpnings­anvisningar för Järfälla kommuns måltids­verksamhetPDF

Livsmedels­verkets riktlinjer

Utöver kommunens egna regler finns riktlinjer från Livsmedels­verket som är vägledande.

Råd om bra mat i äldreomsorgenPDF

Tyck till!

Vi vill gärna veta vad du tycker om maten och servicen kring maten. Har du synpunkter säg det gärna direkt till oss! Kontakta Kristina Sohlberg, restaurangchef:

Telefon: 08-580 229 03

E-post: kristina.sohlberg@jarfalla.se

En annan möjlighet är att en gång per år svara på vår kundenkät. Äldreboendena har matråd, där hyresgäster och medarbetare lämnar synpunkter på maten.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp