Gå direkt till sidans innehåll

Restauranger

Mat och måltider är centrala i våra liv, som en källa till glädje, som mötes­plats och kultur­bärare. Våra mat­vanor har också stor betydelse för hälsa och väl­befinnande. Järfälla kommun driver tre restaurangkök inom äldreomsorgen. Hit är alla välkomna för en god och prisvärd lunch och en stunds samvaro.

Maten i Järfällas äldreomsorg

Järfälla kommuns tre restaurangkök inom äldreomsorgen tillagar och serverar cirka 1000 portioner varje dag. Maten serveras på äldreboenden, i matlådor och till restauranggäster.

Utgångs­punkten är att all mat som serveras ska vara god, vällagad och närings­riktig. Maten ska också vara fri från onödiga tillsatser och inköpen av ekologiska livsmedel ökar varje år. I möjligaste mån tillagas maten från grunden.

Matsedlarna planeras enligt rikt­linjer som Livsmedels­verket ger i "Bra måltider i äldreomsorgen". Matsedlarna tas fram säsongsvis och i planerings­arbetet får såväl brukare som måltids­personal lämna syn­punkter.

Att maten ska vara närings­riktig är självklart, men minst lika viktigt är att maten serveras och dukas fram på ett trevligt sätt.

Restauranger

Restaurang Ikaros
Finns i lokaler på Jaktplan 2 i Barkarby
Kontakt: telefon 08-580 296 87

Restaurang Kärnmakaren - stänger 2 september 2019
Kallhälls seniorboende, Kärnmakargränd 3 i Kallhäll.

Obs! Stängt på grund av renovering från och med den 2 september 2019. Vänd dig till fastighetsägaren HSB om du har frågor.

Kontakt HSB Jakobsberg: 010-442 50 00

Det kan finnas möjlighet att få matlåda under renoveringsperioden. Är du intresserad av det så kontakta din biståndshandläggare i kommunen för en bedömning.

Kontakt servicecenter: telefon 08-580 285 00

Restaurang Solhöjden
Tallbohovs äldreboende, Snapphanevägen 22 i Jakobsberg
Kontakt: telefon 08-580 229 81

Lunch

Restaurangerna har öppet alla dagar för lunch kl 11.00-14.00. Kaffe serveras till kl 15.00.

Nyhet! Nu kan du betala med kort på Kärnmakaren, Solhöjden och Ikaros.

Lunchmatsedel vecka 42-45PDF

Lunchmatsedel vecka 46-49PDF

Aktuell prislista hittar du härPDF

Middag

På Björkens-, Ekens-, Olovslunds- och Tallbohovs äldreboenden samt Kastanjens korttidsboende serveras pensionärerna middag varje dag.

Middagsmatsedel vecka 42-45PDF

Middagsmatsedel vecka 46-49PDF

Luncha hos Mats på Solhöjden

-Måltiden är en av dagens höjdpunkter. Särskilt för den som är gammal, säger Mats Anglestål, kock på Solhöjdens restaurang.

Solhöjden ligger i anslutning till Tallbohovs äldreboende och är socialförvaltningens minsta kök. Här lagar Mats och de två andra kockarna cirka 240 portioner per dag. Dels luncher och middagar till alla som bor på Tallbohov. Dels matlådor bärs ut av hemtjänsten till brukare runtom i närområdet.

Mats Anglestål, kock på Solhöjdens restaurangkök

Mats Anglestål, kock på Solhöjdens restaurang.

Utöver det lagar de mat till restaurangen som är öppen för allmänheten mellan 11 och 14 varje dag året om. De flesta restaurangbesökarna är pensionärer, men en och annan som jobbar i närheten har också hittat hit.

Restaurangen tycker Mats är allra roligast. Då får han ha koll på hela kedjan. Inte bara tillagningen, utan även matens temperatur när den serveras, uppläggningen, kontakten med gästerna och deras omdömen.

-Det är viktigt att göra måltiden till en fin helhetsupplevelse. Uppläggning och dukning har stor betydelse för hur maten smakar. Det måste se gott ut, säger han.

Miljöarbete

Under vecka 15 genomför vi ett pilotprojekt och mäter matsvinnet på en restaurang och en avdelning för att bli ännu bättre på att ta tillvara på våra resurser.

Vi tänker på miljön genom att dagligen arbeta med matsvinnet genom att:

  • portionsberäkna måltider
  • planera inköp
  • menyplanering
  • kostråd på äldreboende

Riktlinjer och anvisningar

Kommun­full­mäktige har fastställt rikt­linjer och tillämp­nings­anvisningar för måltids­verksamheten i Järfälla kommun. Restaurangchefen Kristina Sohlberg och hennes medarbetare ansvarar för att riktlinjerna följs. Här kan du ta del av de olika doku­ment som finns.

Riktlinjer och tillämpnings­anvisningar för Järfälla kommuns måltids­verksamhetPDF

Livsmedels­verkets riktlinjer

Utöver kommunens egna regler finns riktlinjer från Livsmedels­verket som är vägledande.

Råd om bra mat i äldreomsorgenPDF

Tyck till!

Vi vill gärna veta vad du tycker om maten och servicen kring maten. Har du synpunkter säg det gärna direkt till oss! Kontakta Kristina Sohlberg, restaurangchef:

Telefon: 08-580 229 03

E-post: kristina.sohlberg@jarfalla.se

En annan möjlighet är att en gång per år svara på vår kundenkät. Äldreboendena har matråd, där hyresgäster och medarbetare lämnar synpunkter på maten.

Senast uppdaterad: 2019-10-18

Upp