Att vara familjehem
Alla barn kan inte bo hos sina föräldrar. Då behöver de bo i ett familjehem som kan ge dem trygghet, omsorg och kärlek. Ett familjehem tar emot andras barn i sitt hem.
Alla barn har rätt till föräldrar - vuxna som kan ge tid, trygghet, omsorg och kärlek till sina barn. En del barn kan dock av olika skäl inte bo hos sina biologiska föräldrar. Det kan handla om att föräldrarna har missbruksproblem, lider av någon psykisk sjukdom eller inte kan ta hand om sitt barn av andra orsaker.
Ibland finns det någon släkting eller annan närstående som kan bli familjehem till barnet men om det inte är möjligt så behöver barnet en annan familj som kan ge det den behöver. Ibland under en kortare period och ibland ända tills barnet är redo att flytta hemifrån.
Familjehemsföräldrarna blir barnets ”föräldrar i vardagen” men barnets biologiska föräldrar är fortfarande barnets vårdnadshavare.
Vill du bli familjehem?
Familjehemsgruppen i Järfälla arbetar med att rekrytera, utreda och utbilda nya familjehem för barn och tonåringar. De arbetar också med att följa upp, stötta och vägleda familjehemmen.
Familjehemsgruppen söker familjer, par eller ensamstående som kan ta emot barn eller ungdomar i sitt hem. Eftersom behoven ser olika ut så eftersöks olika slags familjer. Du kan bo i ett hus på landet såväl som i en lägenhet i staden. Du kan ha en annan kulturell bakgrund och ha en liten eller stor familj. Det viktigaste är att du har utrymme, tid, och tålamod.
De som vill bli familjehem kontrolleras mot olika register (hos polisen, kronofogden, försäkringskassan samt socialregistret) och besöks i hemmet. De blivande familjehemsföräldrarna utreds grundligt genom en så kallad djupintervju, som tar ca 3-4 timmar. Intervjun sammanställs till en utredning och med den som underlag beslutar sedan politikerna i Sociala utskottet om familjen skall godkännas som familjehem. Hela processen tar oftast 3-4 månader.
Ersättning
Som familjehem får man en omkostnadsersättning som är till för att täcka alla extra utgifter man får för det placerade barnet. Man får även ett arvode som är en ersättning för uppdraget som familjehem. Arvodet beskattas. Arvodet och omkostnadsersättningen bestäms enligt Sveriges Kommuner och Landstings riktlinjer (SKL).
För mer information
Kontakta någon av familjehemssekreterarna:
Emma Walve
08-580 292 87
Lise-Lotte Mellin
08-580 280 40
De nås säkrast via e-post och besvarar era frågor så fort de kan.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.