Familjerätt
Barn har rätt till båda sina föräldrar, även om ni inte lever ihop. Familjerätten stöttar dig som är förälder i det gemensamma ansvaret för era barn och deras behov.
Familjerätten finns i Jakobsberg och hjälper dig som bor i Järfälla eller Upplands-Bro.
Familjerätten ansvarar för
Hjälp att samarbeta om barnen
Om ni föräldrar inte kan komma överens om vårdnad, boende eller umgänge kan vi på familjerätten hjälpa till med:
samarbetssamtal - frivilliga, kostnadsfria samtal med fokus på barnen.
juridiskt bindande avtal - om vårdnad, boende och/eller umgänge.
Kontakta Familjerätten
Serviecenter hjälper dig att komma i kontakt med familjerätten, telefon 08-580 285 00
Hitta till Familjerätten
Vi finns i Kvarnhuset, Vibblabyvägen 3 i Jakobsberg.
Anmäl dig i receptionen på plan 2.
Postadress: Familjerätten, 177 80 Järfälla
Vanliga frågor och svar om familjerätt
Vi har separerat. Hur kan vi få hjälp att komma överens?
Familjerätten erbjuder kostnadsfria samarbetssamtal till dig som har separerat och har barn med din tidigare partner. Samarbetssamtal hjälper er att komma överens kring era barn, till exempel om vårdnaden om barnen, var barnen ska bo, hur umgänget med barnen ska se ut. Vi hjälper till med att kalla er båda till samtal. Kontakta servicecenter om du vill ha hjälp med samarbetssamtal.
Jag får inte träffa mitt barn. Vad kan jag göra?
Det bästa för barnet och för föräldrarna är att försöka komma överens om hur umgänget med barnen ska gå till. Familjerätten erbjuder samarbetssamtal till alla separerade föräldrar som har gemensamma barn. Samarbetssamtal är till för att hjälpa dig och din före detta partner att komma överens kring era barn. Kontakta servicecenter om du vill ha hjälp med samarbetssamtal.
Min före detta vägrar delta i samarbetssamtal. Vad gör jag?
Samarbetssamtal bygger på att båda föräldrarna vill delta. Om ena föräldern vägrar, kan den andra föräldern gå via tingsrätten och stämma för att få umgängesrätt med mera. Tingsrätten ger då familjerätten i uppdrag att göra en vårdnadsutredning.
Varför måste ni veta vem som är pappa till mitt barn?
Alla barn har rätt att få veta sitt biologiska ursprung. De har också rätt till försörjning och framtida arv. Barn till gifta föräldrar har automatiskt ett bättre juridiskt skydd. När man får barn och inte är gift ska faderskapet - vem som är pappa till barnet - registreras. Det görs genom ett besök hos familjerätten och gäller även om ni föräldrar lever tillsammans i en relation. För barnets bästa.
Familjerättsnämnden
Familjerätten är en gemensam verksamhet för Järfälla och Upplands-Bro. Det politiska ansvaret finns i en gemensam nämnd med politiker från de båda kommunerna.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.