Du som är god man eller förvaltare
Som god man eller förvaltare ska du alltid se till huvudmannens bästa och du ska redovisa ditt uppdrag till överförmyndaren. Du får inte ge bort eller sammanblanda huvudmannens pengar med någon annans. Före den 1 mars ska årsräkningen vara inlämnad. Om du ska företräda huvudmannen vid till exempel försäljning av bostad eller vid ett arvskifte krävs tillstånd från överförmyndaren.
Aktuellt
Årsredovisningen ska vara inlämnad före den 1 mars
Din årsredovsining ska vara inlämnad till överförmyndaren före den 1 mars. Du hittar blanketter under e-tjänster men det går också att lämna redovisningen digitalt. I år tittar vi närmare på om huvudmannen har en meningsfull sysselsättning och får guldkant på tillvaron.
Läs mer om årsredovisning nedan
Lämna in årsräkningen digitalt 2024
För att kunna logga in via e-tjänst behöver du ett giltigt bank-id och en internetuppkoppling. Du skaffar ett bank-id via din bank.
Här kan du som god man, förvaltare och förmyndare löpande föra kassabok över din huvudmans ekonomi samt lämna in din årsräkning/sluträkning.
Nedan hittar du instruktionsfilmer för hur du använder e-tjänsten.
Meddela Försäkringskassan aktuella förändringar
Det är viktigt att försäkringskassan har aktuella uppgifter så att huvudmannen får rätt ersättning. Du behöver till exempel meddela om huvudmannen:
- har nytt bankkonto, telefonnummer eller adress
- har bytt jobb, fått ny lön eller ändrat arbetstid
- har en ny familjesituation
- får ett arv eller en större summa pengar
- ska vara utomlands.
Har din huvudman rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?
Uppskattningar visar att många pensionärer riskerar att gå miste om ersättningen för att de inte ansöker. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd. På Pensionsmyndighetens webbplats kan du testa om din huvudman kan ha rätt till bostadstillägg. De håller även digitala informationsmöten.
Överförmyndaren söker gode män och förvaltare
Om du kan tänka dig att ta fler uppdrag i Järfälla och Upplands-Bro så hör gärna av dig per mejl till overformyndarkansliet@jarfalla.se. Skriv "Kan ta fler uppdrag" som ärenderubrik och vilket slags uppdrag du är intresserad av.
Vi behöver fler gode män så tipsa gärna andra som vill göra en viktig samhällsinsats. Den som är ny ska göra webbutbildningen och sedan skicka en intresseanmälan.
Information till ställföreträdare från andra aktörer
Kunskapsbank för gode män och förvaltare
Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare har en kunskapsbank för gode män och förvaltare. Där kan du både få svar på vanliga frågor och ta del av utbildningsmaterial.
Skatteverkets information till gode män och förvaltare
Du som är god man, förvaltare eller förmyndare ska se till att huvudmannens adress är korrekt och hjälpa huvudmannen lämna sin inkomstdeklaration. Om din huvudman betalar arvode till dig ska du också redovisa ersättningen, avdragen skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket.
Bankärenden för annans räkning
Läs gärna Svenska bankföreningens material om vad som gäller när du ska utföra bankärenden som ställföreträdare.
Kronofogdens webbutbildning
Kronofogdens utbildning Dela din kunskap vänder sig till dig som möter människor som har eller riskerar att få ekonomiska problem. Syftet är att ge dig kunskap och förståelse för vilka konsekvenser överskuldsättning har för individer och samhället.
Konsumentverkets beräkningar för hushållskostnader
Här kan du ta del av Konsumentverkets beräkningar för genomsnittliga hushållskostnader.
Se konsumentverket.se/privatekonomi/beraknade-hushallskostnader
Ta reda på om huvudmannen har rätt till bostadstillägg
Från och med augusti höjs bostadstillägget för de pensionärer som redan är beviljade detta tillägg. De ändrade reglerna innebär dock att fler pensionärer kan ha rätt till förmånen. På Pensionsmyndighetens webbplats kan du ta reda på om din huvudman har rätt till bostadstillägg och göra en ansökan.
www.pensionsmyndigheten.se/Bostadstillägg och ekonomiskt stöd
God man kan vara deklarationsombud
Skatteverket har tagit fram en ny tjänst för att göra det lättare att deklarera via ett ombud. Med hjälp av blanketten SKV 4809 kan huvudmannen utse sin gode man till deklarationsombud. Det innebär att du som är ställföreträdare kan deklarera för huvudmannen via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 och att du får läsrättigheter på e-tjänsten Skattekonto. En huvudman som har BankID kan utse ett ombud direkt via e-tjänsten Ombud och behörigheter. Uppdraget kan tidsbegränsas. Mer information finns på skatteverkets hemsida:
Läs mer om deklarationsombud på skatteverkets blankett SKV 4809
Löpande bokföring och redovisning
Om du vill lämna redovisningen digitalt
För att kunna logga in via e-tjänst behöver du ett giltigt bank-id och en internetuppkoppling. Du skaffar ett bank-id via din bank.
Här kan du som god man, förvaltare och förmyndare löpande föra kassabok över din huvudmans ekonomi samt lämna in din årsräkning/sluträkning.
Nedan hittar du instruktionsfilmer för hur du använder e-tjänsten.
Om du vill redovisa på överförmyndarens blanketter
Blanketterna laddar du ner via den gröna länken ovan. De är ifyllningsbara i pdf-format. Spara ner filen och öppna den från din dator. Då ska det fungera oavsett vilken webbläsare du har. Om du vill testa blanketten på nätet bör du använda Google Chrome och ha en aktuell version av webbläsaren Adobe Acrobat Reader, som är gratis att ladda ner. Ibland blir det en fördröjning innan summering sker. Använd tabb-tangenten för att gå vidare och punkt som skiljetecken vid decimaler.
Checklista till årsredovisningen
Gå igenom checklistan nedan innan du lämnar in din årsredovisning. Utgå från anvisningarna.
- Redovisningen avser rätt period.
- Årsräkning/sluträkning och redogörelseblankett är upprättad med bläckpenna eller annan beständig skrift (inte blyerts) och undertecknad.
- Redovisningen är i balans, ruta A+B ska vara lika stor som summan av C+D.
Skicka med bilagor enligt anvisningarna:
- Utbetalningsbesked eller annat underlag från försäkringskassa, pensionsmyndighet eller arbetsgivare.
- Bankens kontoutdrag för hela redovisningsperioden.
- Årsbesked från banker och andra finansiella företag.
- Kopia på kvitton för inköp gjorda av god man under perioden.
- Kvittenser på uttagna kontanter överlämnade till huvudman eller annan.
- Årsbesked eller annat underlag för eventuella skulder från långivare eller kronofogden.
- Kopior på underlag som styrker redovisade uppgifter som t.ex. fakturaavier kontoutdrag från skattekontot.
- Redogörelse och arvodesbegäran samt eventuell körjournal.
Löpande bokföring
Som ställföreträdare är du skyldig att hålla god ordning och göra en löpande bokföring. Du kan använda ett bokföringsprogram eller göra en egen sammanställning med hjälp av kassabladet nedan. Om du bokför de inbetalningar och utbetalningar som skett på konton som redovisas under A och D "inom linjen" på kassabladet motsvarar det inkomster (C) och utgifter (D) på årsräkningsblanketten.
Konsumentverket har riktlinjer för vad en huvudman som delar hyra med exempelvis en förälder ska betala.
Konsumentverkets broschyr Koll på pengarna
Svenska bankföreningen har både filmer och faktablad om vad en ställföreträdare får göra inom sitt uppdrag.
Faktablad från Svenska bankföreningen om bankärenden för annans räkning
Förteckning
I början av uppdraget ska du som ska förvalta huvudmannens egendom lämna en förteckning som visar vilka tillgångar, eventuell fast egendom och även skulder som huvudmannen hade när du blev förordnad. Förteckningen ska skickas in inom två månader efter förordnandedagen. Alla uppgifter ska styrkas i bilagor.
Anvisningar för års- och slutredovisning
Följ anvisningarna när du upprättar din årsräkning. Bifoga endast kopior av underlag, originalen ska du behålla. Vid granskningen av din årsräkning utgår överförmyndaren från kontantprincipen och stämmer av mot kontoutdrag.
Anvisningar för års- och sluträkning Pdf, 378.1 kB.
Till årsräkningen ska du lämna en redogörelse för uppdraget och fylla i om du begär arvode eller inte. Om du begär milersättning ska du bifoga en körjournal. Om ditt uppdrag endast avser sörja för person och bevaka rätt ska du bara lämna in redogörelseblanketten nedan och behöver inte upprätta en årsräkning.
Årsräkningsblanketten finns i olika varianter. Du får själv välja om du vill använda den som har ett kopplat kassablad eller den som du själv skriver in inkomst- och utgiftsposter.
Senast den 1 mars ska årsräkningen enligt lag vara inlämnad till överförmyndaren. Om du som är god man eller förvaltare inte lämnar in redovisningen i tid kan överförmyndaren kräva in den med vite. Det gäller även förteckning och sluträkning. Sluträkning ska lämnas inom en månad efter att uppdraget upphört. Det gäller vid byte av ställföreträdare eller om huvudmannen avlidit. En sluträkning upprättas på samma sätt som en årsräkning. Kom ihåg att underteckna blanketterna innan du postar dem till överförmyndaren.
Omprövning av förvaltarskap
Du som är förvaltare ska på begäran från överförmyndaren skicka in blankett för omprövning av förvaltarskapet. Vi gör omprövningen under hösten och skickar ut en begäran när det är dags.
Årsredovisningen ska vara inlämnad före den 1 mars
Överförmyndaren granskar årsräkningarna i turordning. Se checklistan nedan för en komplett årsräkning:
- Jag har läst anvisningarna för årsräkning.
- Redovisningen avser rätt period.
- Årsräkningen är undertecknad och upprättad med bläckpenna eller annan beständig skrift (inte blyerts).
- Redovisningen är i balans, det vill säga att summan av det du skrivit i ruta A+B ska vara lika stor som summan av det som du skrivit i ruta C+D.
- Jag bifogar redogörelseblanketten med arvodesbegäran och eventuell körjournal.
Jag har bifogat kopior av: - Utbetalningsbesked eller annat underlag från försäkringskassa, pensionsmyndighet eller arbetsgivare över inkomster.
- Bankens kontoutdrag för hela redovisningsperioden för alla konton.
- Årsbesked från banker och andra finansiella företag.
- Kopia på kvitton för inköp gjorda av god man under perioden.
- Kvittenser på uttagna kontanter överlämnade till huvudman eller annan.
- Årsbesked eller annat underlag för eventuella skulder från långivare eller kronofogden.
- Kopior på underlag som styrker redovisade uppgifter som t.ex. fakturaavier kontoutdrag från skattekontot.
Underlag från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten
Försäkringskassan har en särskild inloggningssida för ställföreträdare. För att använda tjänsten behöver du skicka in registerutdraget. Mellan den 8 januari och den 31 mars kan du logga in på Försäkringskassan och beställa underlag för din huvudmans räkning. Övrig tid på året kan du ringa 0771-524 524. Du kan också ansöka om merkostnadsersättning digitalt.
Läs mer på Försäkringskassans webbplats
Bra för dig att veta som är god man eller förvaltare
Pensionsmyndigheten skickar inte ut årsbesked men du kan få inkomstuppgifterna genom att bli deklarationsombud för din huvudman via skatteverket. Det går också att kontakta pensionsmyndighetens kundservice.
Att tänka på vid köp och försäljning av bostad, arv och uttag
Köp och försäljning av bostad
Ansökningsblankett hittar du via den gröna länken. Om det blir aktuellt att köpa eller sälja huvudmannens bostad eller egendom ska du ansöka om samtycke hos överförmyndaren. Det gör du på blanketten nedan när avtalet är klart. Om huvudmannen kan, ska även hen skriva under. Skicka med
- avtalet i original
- budlista
- två värderingsutlåtanden utfärdade av värderingsinstitut eller sakkunnig och opartisk person, till
exempel en värderingsman som anlitats av bank eller fastighetsmäklare - objektsbeskrivning
- yttranden från huvudman eller anhöriga vid behov
Så snart köpet eller försäljningen är klar ska du lämna redovisning till överförmyndaren.
Läs mer i våra informationsblad:
Information om avveckling av bostad Pdf, 100.3 kB.
Arvskiften och hantering av dödsbon
Ansökningsblankett hittar du via den gröna länken. Om huvudmannen är dödsbodelägare behöver överförmyndaren godkänna fördelningen av arvet. Du som är ställföreträdare ska därför ansöka om överförmyndarens samtycke. Observera att god man eller förvaltare aldrig får godkänna ett testamente eller avstå från arv.
Läs mer i vårt informationsblad om arvskifte Pdf, 268.6 kB.
För att ansöka om samtycke ska du fylla i blanketten ovan och bifoga följande handlingar:
- Arvskifteshandling i original, undertecknad av alla dödsbodelägare samt god man/förvaltare för huvudmannens räkning
- Bouppteckning
- Redovisningsräkning som visar vad som skett med boets tillgångar från och med dödsdagen fram till skiftesdagen, inklusive verifikat såsom kontoutdrag.
Om dödsboet inte skiftats inom sex månader från det att bouppteckningen förrättats ska god man/förvaltare lämna en redogörelse till överförmyndaren.
För mer information om de åtgärder som behöver vidtas i samband med ett dödsfall se webbplatsen Efterlevandeguiden. Den är ett samarbete mellan Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.
Hur tar jag ut pengar från ett överförmyndarspärrat konto?
Om du behöver ta ut pengar från ett överförmyndarspärrat konto kan du ansöka om uttagstillstånd på blanketten nedan. Notera att du inte behöver överförmyndarens tillstånd om transaktionen sker från ett spärrat konto till ett annat spärrat konto med liknande villkor. Den som har god man, huvudmannen, omfattas inte av spärren utan har tillgång till alla sina konton.
Frågor och svar om uppdraget
För vilka åtgärder behövs överförmyndarens tillstånd?
Överförmyndarens tillstånd krävs vid
- köp av aktier och försäkringar
- köp, försäljning eller inteckning av fast egendom eller tomträtt
- köp eller försäljning av bostad. Läs mer under "Vad gäller vid köp och försäljning av bostad?"
- utlåning av huvudmannens pengar
- drivande av rörelse.
- försäljning av värdehandlingar (om dessa finns på spärrat konto)
- uttag av pengar från spärrat konto
- tillfällen då huvudmannen vill låna pengar.
Om du fått tillstånd till en särskilt åtgärd ska den redovisas enligt överförmyndarens begäran.
När får jag mitt arvode och hur sker utbetalningen?
Överförmyndaren i Järfälla och Upplands-Bro beslutar vad som är en skälig nivå på arvodet med stöd av de rekommendationer som Sveriges kommuner och landsting tagit fram. Arvodet betalas ut när din redovisning är granskad.
SKRs cirkulär Arvoden och ersättningar till gode män och förvaltare
Om huvudmannen ska betala arvodet
Huvudregeln är att den som har god man eller förvaltare själv ska betala för hjälpen. Hur mycket det kostar beror på hur stora inkomster och tillgångar hen har. Huvudmannen ska stå för arvodet:
- Om årsinkomsten är högre än 2,65 prisbasbelopp, vilket blir 57300 x 2,65 = 151845 kronor för 2024.
- Om tillgångarna är högre än två prisbasbelopp, vilket blir 57300 x 2 = 114600 kronor för 2024.
Arvode och kostnadsersättning beslutas av överförmyndaren en gång per år, efter att redovisningen granskats. Ett normalt arvode är cirka 15 000–20 000 kronor per år.
Om huvudmannen ska betala ditt arvode kan du ta ut nettobeloppet när du fått arvodesbeslutet. Skatt och arbetsgivaravgifter betalar du in från huvudmannens konto.
Läs Skatteverkets information om hur arvodet ska redovisas
Din huvudman kan ha rätt till merkostnadsersättning för att täcka kostnaden för arvodet till god man och förvaltare. Läs mer på Försäkringskassans hemsida.
Se www.forsakringskassan.se/ Vad räknas som merkostnader (5.)
Om kommunen ska betala arvodet
Om kommunen ska betala arvodet behöver du meddela banken till vilket konto utbetalningen ska ske. Järfälla har Nordea och Upplands-Bro har Sparbanken i Enköping. Om du inte anmäler ditt konto får du istället ett plusgiro utbetalningskort som du behöver lösa in på banken.
- Järfälla kommun använder Nordea. Gå till länken nedan och meddela till vilket konto och vilken bank du vill att arvodet ska sättas in samt uppge Järfälla kommuns arbetsgivarnummer 617460. Det gäller även om du har Nordea idag.
- Upplands-Bro kommun använder Sparbanken i Enköping. Gå till länken nedan och meddela till vilket konto och vilken bank du vill att arvodet ska sättas in. Du loggar in via bank-id:
Specifikationen får du elektroniskt via internetbanken eller Kivra
Om kommunen betalar arvodet får du din specifikation endast elektroniskt. Du kan få den via din internetbank eller via Kivra:
- Nordea: Logga in på Internetbanken. Observera att du måste ha tillvalet ”Betalningar”. Sätt markören på ”Konton” och välj ”e-lönespecifikation”. Välj ”Anmälan”, signera på vanligt sätt och klicka OK
- Swedbank: Logga in på internetbanken. Gå till den äldre versionen av internetbanken. Sätt markören på ”startsida” och välj ”elektroniska dokument”. Under rubriken "Information" hittar du länk till ”Anmäl elektroniskt lönebesked”. Klicka på ”anmäl”.
- Du som har lönekonto i annan bank än Nordea eller Swedbank anmäler dig på www.kivra.com. Även om du har Swedbank eller Nordea kan du ansluta dig till Kivra och få din lönespecifikation via Kivra istället.
Vad gör jag om huvudmannens pengar inte räcker?
De flesta gode män för över en summa pengar till ett konto som huvudmannen använder för fickpengar. Om huvudmannen tar ut för mycket pengar så att räkningar inte kan betalas fungerar inte godmanskapet som det är tänkt. Då kan det bli aktuellt att det ska upphöra helt. Ibland kan det istället behövas förvaltarskap.
- Huvudmannen själv, nära anhöriga, god man och förvaltare och överförmyndaren är behöriga att ansöka om upphörande enligt föräldrabalken 11 kap 21 §. Skicka blanketten till överförmyndaren eller direkt till Attunda tingsrätt. Det är tingsrätten som beslutar om ett godmanskap eller förvaltarskap kan upphöra eller inte.
- För upphörande av förvaltarskap krävs ett läkarintyg som styrker att huvudmannen kan vårda sig
och sin egendom. Vid godmanskap krävs oftast ett läkarintyg som visar om huvudmannen kan
yttra sig eller inte.
Hur gör jag om jag inte vill vara god man eller förvaltare längre?
Om du vill avsluta ditt uppdrag kan du skriva till överförmyndaren eller använda blanketten nedan. När överförmyndaren har hittat en ny god man eller förvaltare och beslutat om byte upphör ditt uppdrag.
Begäran om entledigande från uppdrag som god man eller förvaltare
Vad gäller om huvudmannen flyttar från kommunen?
Om huvudmannen flyttar till en annan kommun fortsätter ditt uppdrag som vanligt, men det kan bli aktuellt med byte av god man på grund av avståndet. När huvudmannen är folkbokförd på den nya adressen kommer vi att flytta ärendet till överförmyndaren i den nya kommunen, som tar över tillsynen.
Vad händer om huvudmannen avlider?
Godmanskapet eller förvaltarskapet upphör när huvudmannen avlider. Det är viktigt att du meddelar överförmyndaren. Du kommer att få en begäran om sluträkning som ska lämnas till överförmyndaren inom en månad efter dödsfallet. Det är din uppgift att överlämna den avlidnes egendom till den som företräder dödsboet. Fram till dess får du bara vidta nödvändiga skyddsåtgärder. Om det finns ekonomiska möjligheter kan räkningar behöva betalas om de är på väg att förfalla.
- Om det inte finns kända arvingar efter den avlidne ska du anmäla dödsfallet till kommunens dödsbohandläggare inom socialtjänsten.
- Om huvudmannens tillgångar enbart täcker begravningskostnader och andra utgifter ska du anmäla dödsfallet till kommunens dödsbohandläggare vid socialtjänsten.
Kontakt med andra gode män och förvaltare
Det finns flera föreningar för gode män.
Information från Järfälla/Upplands-Bro godmansförening Pdf, 77.5 kB.
Mer information om god man, förvaltare och förmyndare
Läs mer om vad uppdraget som god man, förvaltare, förmyndare innebär. Under respektive rubrik hittar du även överförmyndarens ansökningsblanketter för olika åtgärder och blanketter för redovisning.
För dig som har eller behöver god man eller förvaltare
För dig som är god man eller förvaltare
Läs mer om att vara förmyndare
God man för ensamkommande barn
Vill du bli god man eller förvaltare? Lämna en intresseanmälan
Organisation och kontakt
Järfälla och Upplands-Bro har varsin politiskt vald överförmyndare.
- Björn Falkeblad är överförmyndare i Järfälla och ersättare är Malin Gisslen.
- Eva Bengtsson är överförmyndare i Upplands-Bro och ersättare är Anna Thorburn.
Kommunerna har ett gemensamt kansli som ligger i Jakobsbergs centrum. Du kan skriva till överförmyndarkansliet eller lämna meddelande via servicecenter.
Telefon: 08-580 285 00
E-post: overformyndarkansliet@jarfalla.se
Postadress
Överförmyndaren
177 80 Järfälla
Besöksadress
Vasaplatsen 11 i Jakobsberg
Besök sker efter överenskommelse. Du kan lämna in handlingar i receptionen eller kommunens brevlåda.