Beredskapsveckan

Hur ser din vattenberedskap ut? Det frågar kommunen dig som Järfällabo under Beredskapsveckan 23–29 september. Temaveckan leds av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med syfte att öka beredskapen hos invånarna. Det nationella temat 2024 är Sätt igång! och i Järfälla fokuserar vi på vatten.

Familj runt ett köksbord. En liten pojke häller upp vatten i ett glas från en vattendunk.

Informationskampanj

I kommunens sociala medier och på affischer ställs frågan; Hur ser din vattenberedskap ut? Kommunen undrar vad du gör om vardagen förändras. Syftet är skapa insikt om att en kris, eller i värsta fall krig, kan leda till att de bekvämligheter du är van vid inte längre fungerar, till exempel att det inte kommer något vatten ur kranen.

I kris, eller i värsta fall krig, kommer samhällets hjälp först gå till dem som behöver den bäst. Därför behöver du ha en beredskap hemma för att klara dig själv och dina närmaste i en vecka, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det händer under Beredskapsveckan

Föreläsningar och evenemang

För att erbjuda mer inspiration till handling ordnas flera föreläsningar och event om hemberedskap under Beredskapsveckan.

Beredskap under flykt – ett samtal med Amal, på Huset på höjden.

Krisberedskap med fokus på vatten - föreläsning med Miguel Guerrero, Huset på höjden, den 27 september.

Lär dig om krisberedskap, med Frivilliga resursgruppen (FRG) vid Ica Maxi Barkarby.

Lär dig om krisberedskap, med Frivilliga resursgruppen (FRG) vid Biltema Veddesta.

Huset på höjdens tipspromenad om beredskap

Järfällahus har beredskapskväll på Mötesplatsen T8an den 23 september (jarfallahus.se)

Om att förbereda sig för en kris - föreläsning med Anna-Maria Stawreberg på Seniorträff Barkarby.

Måltidsverksamheter övar att laga mat vid vattenavbrott

Kommunala verksamheter övar även sin måltidsverksamhet under Beredskapsveckan. I flera förskolor, grundskolor, i gymnasieskolan och inom äldreomsorgen testar kökspersonal sin förmåga att laga mat med det vatten som finns i beredskap i dunkar, eller utan vatten. Det är en viktig aktivitet för att säkerställa att måltidsverksamheten i kommunen fungerar även vid ett avbrott i dricksvattenförsörjningen.

Engagera dig i beredskapsarbete

Frivilliga resursgruppen Järfälla (FRG) är på plats i olika delar av kommunen under veckan. De svarar på frågor om hur man bäst fyller, förvarar och vid kris använder vatten på dunk eller flaska – och även ordnar med andra delar i sin krislåda.

Du som vill engagera dig i kommunens beredskap och stötta din hemkommun under en kris – sök dig till FRG i Järfälla.

FRG är en frivillig resurs som stöder och förstärker kommuner och regioners krishantering vid kriser. Du kan också stötta Järfälla kommun i kris!

FRG Järfälla – Bättre förberedd än efterklok (frgjarfalla.se)

Frågor och svar om Beredskapsveckan och vatten

Var kan jag hämta vatten om jag inte får vatten i min kran hemma?

Det beror på orsaken till att det inte kommer vatten ur kranen. Handlar det om en kortare avstängning för ledningsarbete så meddelar kommunen fastighetsägaren innan avstängningen. Du kan då fylla vattendunkar eller andra typer av kärl så att vattnet räcker till för ditt hushålls behov under tiden som avstängningen pågår.

Vid en längre avstängning kan kommun upprätta tappställen och vid behov ställa ut tankar med dricksvatten på berörda platser. Där kan du hämta vatten. Skulle till exempel ett äldreboende, förskola, skola eller företag beröras av en avstängning kan tankar med dricksvatten placeras ut även där efter behov.

Hur stor är risken för att det inte kommer vatten ur min kran?

Risken för längre avbrott i vattenförsörjningen i Järfälla är liten eftersom kommunen sammantaget har en robust förmåga att förse invånarna med dricksvatten. Kommunens ledningsnät för vatten och avlopp är väl underhållet och har god kapacitet. Det innebär att avbrott för exempelvis ledningsarbete vanligtvis påverkar få fastigheter.

Norrvatten förser 700 000 människor i flera kommuner, däribland Järfälla, med dricksvatten av hög kvalitet. Vattnet renas i Görvälnverket som ligger vid Mälaren här i Järfälla. Om något skulle inträffa som gör att Görvälnverket inte kan producera dricksvatten så kan Norrvatten även leverera reservvatten från egna grundvattenverk. Norrvatten har även ett samarbete om överföring av vatten till och från Stockholm Vatten och Avfall: Reservvatten - Norrvatten.se

Samtidigt kan inte risken för längre avbrott helt uteslutas i samband med större samhällsstörningar eller i värsta fall krig. Kommunen har därför en planering och utbildad personal för att kunna placera ut tankar med dricksvatten i ett krisläge. I en sådan situation behöver du dock räkna med att du kan hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt. Därför är det viktigt att du även har vatten i din hemberedskap som räcker i minst sju dygn.

Delar Järfälla kommun ut dunkar eller kärl?

Nej. Vid mer omfattande och långvariga avbrott kommer kommunen hänvisa dig till någon av kommunens åtta vattenkiosker, alternativt till tankar med dricksvatten som placeras ut i kommunen. Det är då bra om du på förhand har vattendunkar att hämta vattnet i, gärna en hopfällbar modell. Det är därför bra att ha detta i sin krislåda redan på förhand.

Kan jag behöva koka vattnet?

Om det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter kan du behöva rena det genom kokning. Kommunen kommer i ett sådant läge kommunicera en kokningsrekommendation tydligt i olika kanaler.

tillgång till vatten i kris (msb.se) kan du läsa mer om att koka vatten.

Hur länge går det att dricka vatten som jag har lagrat i en dunk eller flaska?

Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare. Det beror bland annat på hur rent vattnet är från början. Du får själv avgöra om du vill dricka vattnet. Det kan du göra genom att titta, lukta och smaka på vattnet. Under riktigt bra förhållanden kan dricksvatten i dunk hålla sig fräscht i många månader.

tillgång till vatten i kris (msb.se) kan du läsa om att förvara och byta vatten i sitt dricksvattenförråd.

Hur ofta bör jag byta ut det lagrade vattnet?

Ta gärna för vana att ett par gånger per år kontrollera om vattnet är okej. Byt vatten i ditt dricksvattenförråd om det behövs, exempelvis genom att använda det till bevattning.

tillgång till vatten i kris (msb.se) kan du läsa om att förvara och byta vatten i sitt dricksvattenförråd.

Hur mycket vatten bör jag lagra hemma för att vara förberedd?

Det är bättre att du åtminstone har lite vatten i din hemberedskap än inget alls. En eller två pet-flaskor fyllda till två tredjedelar i frysen är en början.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bedömer dock att en vuxen person behöver minst tre liter vatten per dygn. Det ska räcka till både dryck, matlagning och grundläggande hygien. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem. Vatten, mat och annat i din hemberedskap bör räcka till dig och medlemmarna i ditt hushåll i minst sju dygn.

Går det att dricka vattnet i sjöar och vattendrag?

I ett nödläge kan du hämta vatten från vattendrag, sjöar och dammar. Ta i så fall vatten från ställen där vattnet rinner, eller som ligger långt ut från stranden. Koka alltid vatten som du har hämtat ute. På tillgång till vatten i kris (msb.se) kan du läsa mer om att koka vatten.

Vatten från sjöar och andra vattendrag går också bra att använda till att spola i toaletten.

Vad behöver jag ha i min hemberedskap förutom tillgång till vatten?

Mat, kommunikationsmöjligheter och värme i bostaden under sju dagar är viktiga delar i hemberedskapen, utöver vatten.

hemberedskap (msb.se) kan du läsa om vad som är bra att tänka på och införskaffa innan krisen kommer.

Vad är Beredskapsveckan?

Beredskapsveckan är en temavecka och kommunikationsinsats vecka 39 varje år. Veckan leds av MSB och genomförs av många aktörer samtidigt i syfte att stärka motståndskraften hos invånarna. Temat för 2024 är ”Sätt i gång!” och i Järfälla fokuserar vi på vatten – vi vill helt enkelt att fler Järfällabor sätter igång att ordna vatten i sin hemberedskap.

Läs mer om hemberedskap

Allt om hur du ordnar en bra hemberedskap

Hemberedskap (msb.se)

Hemberedskap – för dig som privatperson (livsmedelsverket.se)

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.