Skyddsrum
Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. Skyddsrum kan användas av civilbefolkningen, inte militären, i händelse av krig. Då räknas de svenska skyddsrummen som allmän plats. Det innebär att vem som helst kan söka skydd i vilket skyddsrum som helst. Det spelar heller ingen roll om du är svensk medborgare eller inte. Här hjälper vi dig att hitta information om var de finns, hur de fungerar och vem som ansvarar för dem.
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är den myndighet som ansvarar för kontroll av skyddsrum när det gäller alla dess delar och funktion. MSB kan också göra en tillsyn då de inventerar utvalda delar i skyddsrummet.
Det är ägaren av fastigheten som både äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara kommunal eller privat, till exempel en bostadsrättsförening eller ett företag.
Kartläggning av privata skyddsrum
Frivilliga Resursgruppen (FRG) i Järfälla har fått i uppdrag av kommunens säkerhetschef att kartlägga hur förberedda de privata fastighetsägarna är på att iordningställa sina skyddsrum. FRG kommer att kontakta fastighetsägarna via telefon eller e-post och be dem svara på ett par frågor om iordningsställande och utrustning. Kartläggningen startar i slutet av mars och pågår under april.
Om du som är fastighetsägare med ett eller flera skyddsrum har frågor om kartläggningen kan du kontakta FRG direkt via e-post, info@frgjarfalla.se.
Kartläggningen sker med hjälp av ett webbformulär där du som fastighetsägare kan svara frågor om ditt eller dina skyddsrum. Frågorna kommunen (via FRG) vill ha svar på är:
- Kan du iordningställa alla dina skyddsrum inom 48 timmar?
- Finns all föreskriven utrustning på plats?
MSB om skyddsrum
MSB, har sammanställt information om skyddsrum samt har en digital karta som hjälper dig att se vilket skyddsrum du har närmast.