Välkommen

Detta är Järfälla kommuns digitala översiktsplan. Scrolla vidare om du vill läsa mer om vad en översiktsplan är eller om du vill veta hur vi arbetar med översiktsplanen.

Vad är en översiktsplan?

Vad är en översiktsplan?

 

Översiktsplanen täcker hela kommunens yta och ska visa kommunens övergripande syn på Järfällas utveckling och hur mark- och vattenområden ska användas. I planen redovisas mål, principer och avvägningar kring hur byggnader, mark och vatten ska utvecklas och bevaras i framtidens Järfälla. Översiktsplanen är vägledande för beslut om till exempel detaljplaner och bygglov.

Hur tas en översiktsplan fram?

Processen för att ta fram en översiktsplan har olika skeden och regleras i plan- och bygglagen. Förslaget ska samrådas med myndigheter, kommuner och andra som är berörda. Efter samrådet bearbetas förslaget och kommunens ska låta förslaget granskas för att slutligen antas av kommunfullmäktige. Att du som invånare är delaktig och får möjlighet att ge synpunkter är en viktig del i planprocessen. Det är framförallt under processens skeden för samråd och granskning du möjlighet till att påverka planen.

Tidig dialog lägger en bra grund

Redan under utredningsarbetet har vi bjudit in till dialog med föreningar, näringsliv och invånare för att få ett brett underlag att arbeta med. Deras inspel hjälper oss att skapa en så bra översiktsplan som möjligt och synpunkterna från den tidiga dialogen är nu en del av planförslaget.

Vad ska en översiktsplan innehålla?

I översiktsplanen ska kommunen redovisa en samlad strategi för hur kommunens mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras. Planen ska redovisa hur kommunen avser att tillgodose riksintressen och miljökvalitetsnormer. Innebörd och konsekvenser av planen ska kunna utläsas utan svårighet. Översiktsplanen ska vara vägledande och ge stöd för efterföljande beslut om detaljplaner, områdesbestämmelser och bygglov enligt plan- och bygglagen. Planen är också vägledande när kommunen och andra myndigheter fattar beslut som rör mark- och vattenanvändningen i kommunen. Översiktsplanen är inte juridiskt bindande, men är ett viktigt måldokument för strategisk styrning.

Hållbarhetskonsekvensbeskrivning och hållbarhetsprinciper

Eftersom en översiktsplan normalt kan antas medföra betydande miljöpåverkan ska en strategisk miljöbedömning alltid genomföras när en ny översiktsplan tas fram. Syftet med en strategisk miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planeringen så att en hållbar utveckling främjas. I miljöbalken ställs det ett antal formella krav på hur en strategisk miljöbedömning ska gå till. Järfälla kommun har valt att bredda miljöbedömningen och även inkludera sociala och ekonomiska konsekvenser, resultatet av den samlade processen redovisas i en Hållbarhetskonsekvensbeskrivning som utgör en bilaga till översiktsplanen. Under arbetet med översiktsplanen har 15 principer för hållbar utveckling tagits fram. Dessa är vägledande för att uppnå en hållbar utveckling utifrån de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Ett urval av målen har gjorts utifrån vad som är relevant för markanvändning och fysisk planering. Hållbarhetsprinciperna har fungerat som utgångspunkt för att ta fram den nulägesanalys som varit underlag till översiktsplanen och för hållbarhetsbedömningen.

15 principer för hållbar utveckling:

  • Hälsofrämjande bebyggelsestruktur
  • Jämlikt och jämställt transportsystem
  • Tillgång till service och aktiviteter
  • Lokal delaktighet
  • Socioekonomisk integration
  • Bevarande och skydd av kulturmiljövärden
  • Grön infrastruktur
  • Blå infrastruktur
  • Klimatanpassning
  • Klimatneutralitet
  • Bostadsförsörjning
  • Attraktiv kommun
  • Goda förutsättningar för näringslivet
  • Bärkraftig och stabil kommun
  • Cirkulär ekonomi och långsiktig resursanvändning

 

 

Påverka översiktsplanen

Påverka översiktsplanen

 

Att du som invånare är delaktig och får möjlighet att ge synpunkter är en viktig del i planprocessen. Det är framförallt under processens skeden för samråd och granskning du möjlighet till att påverka planen.

Var med och påverka!

Mellan 12 maj - 12 juli 2025 är förslaget till ny översiktsplan ute på granskning och du har möjlighet att inkomma med synpunkter.

Granskningen är en lagstadgad möjlighet för dig som invånare att påverka viktiga beslut och planer. Under tiden för granskning finns vårt förslag till översiktsplan tillgängligt för alla att ta del av och yttra sig om. När granskningstiden är slut samlar vi ihop alla synpunkter och ser över hur översiktsplanen ska justeras inför antagande.

Grafisk bild över processen från samråd att planen vinner laga kraft

Såhär lämnar du synpunkter

Om du har synpunkter som du vill ska beaktas ska du skicka dem skriftligen inom tiden för granskning. De skriftliga synpunkterna för granskningen ska ha inkommit senast den 12 juli 2025 via e-post eller som brev med vanlig post.

  • Skicka mejl till kommunstyrelsen@jarfalla.se
  • Skriftliga synpunkter på förslaget skickas till:
    Samhällsbyggnadsförvaltningen
    Planavdelningen
    Riddarplatsen 5
    177 80 Järfälla

Märk ditt mejl eller brev med Dnr Kst 2021/94 Översiktsplan 2050.
Uppge ditt namn och din fastighet eller adress om du vill att det ska vara ett formellt yttrande. Vi tar tillvara på och besvarar dina synpunkter oavsett, men ett formellt yttrande behövs om du exempelvis skulle vilja överklaga beslut som tas i planprocessen.

Ordlista

Ordlista

 

Här förklarar vi termer kopplat till samhällsbyggnad och andra fackord som förekommer i översiktsplanen.

Dagvatten

Vatten som tillfälligt rinner på markytan, exempelvis regnvatten och smältvatten.

Detaljplan

Ett juridiskt bindande dokument som talar om hur mark- och vattenområden får användas inom ett visst område.

Ekodukt

En bro med växtlighet som vilda djur kan röra sig över.

Ekosystemtjänster

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som ekosystemen ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet.

Expressbuss

Buss med högre kapacitet än en lokalbuss som fungerar som ett komplement till pendeltåg och tunnelbana.

100-års regn

Ett mycket kraftigt regn som inträffar ungefär vart hundrade år.

Jordhälsa

Frisk matjord med hög biologisk aktivitet och kapacitet att leverera ekosystemtjänster som främjar växter, djur och människor utan negativ miljöpåverkan.

Kolinlagring

Upptaget av koldioxid från atmosfären.

Kolsänka

En funktion, som exempelvis våtmarker, där koldioxid tas upp ur luften och lagras under lång tid.

Krontäckingsgrad

Måttet talar om hur stor del av en yta som skuggas av trädkronor.

Ljusförorening

Ljusförorening sker då överflödig belysning används och lyser upp mer än vad som är tänkt. Ljusförorening påverkar djur, natur och människor på ett negativt sätt.

Markanvisning

En överenskommelse mellan en kommun och en byggaktör som ger byggaktören ensamrätt att förhandla med kommunen om överlåtelse av ett markområde som kommunen äger, för bebyggande.

Massbalans

Relationen mellan mängden urschaktade massor och fyllnadsmassor inom ett projekt.

Mobilitet

Syftar på rörlighet och människors möjlighet till förflyttning. Begreppet mobilitetslösningar används ofta för att beskriva tjänster och transportmedel som gynnar ett hållbartresande.

Resiliens

Samhällets förmåga att klara av en förändring.

Strukturplan

En strategisk plan mellan översiktsplan och detaljplan, som redogör för ett områdes tänkta utveckling och övergripande strukturer, ex. bebyggelsestruktur, gatustruktur, grönstruktur.

Vattenförekomst

En vattenförekomst är en specifik vattensamling av en viss storlek, till exempel en sjö eller en å.

Värmestress

Uppkommer då kroppen inte längre kan kontrollera sin temperatur, med påfrestning på bla. andning, hjärta och blodcirkulation. Inträffar främst i hårdgjorda miljöer med lite grönska.