En poster säger mer
än 1000 ord

Den 16 maj hade Järfälla gymnasium sin årliga miljödag.

Klockan 12 på onsdagen slogs dörrarna upp till mingel och posterutställning på plan två på Järfälla gymnasium. Engagerade elever på naturvetenskapsprogrammet visade stolt upp sina grupparbeten på tema miljö, som de arbetat med under våren. Många arbeten handlade om mikroplastens påverkan på vår miljö; var kommer den ifrån, och vad orsakar den för problem? Vid sidan om postrarna fanns åskådningsmaterial: Plast av olika slag, alternativ till plast och diverse filmsnuttar som lyfte lösningar på dagens plastproblem.

Natureleverna som läser naturvetenskaplig specialisering och miljö & energi hade under våren fått välja ett ämne att fördjupa sig i för att sedan presentera sitt resultat med en riktig ”forskningsposter”. Det var lärarnas idé att eleverna skulle få göra något verklighetsbaserat. ”En poster ger tyngd åt deras arbete när det blir snyggt presenterat. Det blir ett lärande om forskning, om källkritik och om hur vi presenterar ett budskap på ett lättillgängligt sätt. Världen är full av budskap så varför ska jag som åskådare fastna för just den här informationen?”, säger en av lärarna.

Eleverna är engagerade! ”Jag har jag börjat promenera mer” utbrister Vanessa Hadoub som gjort en poster om klimatet, ”min brorsa får inte skjutsa mig överallt längre”. ”Jag ska se över mitt köttätande”, säger Dan Fahmi som skrivit om köttets påverkan. ”Det blir nog så mycket kött mest för att jag är lat. Det är ju upp till 20 procent protein i massor av bönor och linser – visste ni det?”

Vanessa Hadoub och Mery Shamoun har gjort en poster om klimatförändringarna.

Inne i klassrummen fanns andra aktiviteter att delta i. Vid en station kunde man beräkna sitt ekologiska fotavtryck. Det vill säga ett mått på hur mycket naturresurser som krävs för att leva på ett visst sätt. Precis som genomsnittliga svensken hamnade många elever på ett större ekologiskt fotavtryck än vad som är hållbart i längden, och diskussion uppstod kring hur vi kan förändra vår livsstil till den bättre.

Vid en annan station byggde elever insektshotell av bambupinnar och ståltråd. Tanken med den här aktiviteten är att på ett enkelt sätt skapa fler boplatser till bina, som idag har brist på ställen att bo på och därför minskar i antal. Stationen belyste vikten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Stationen: Bygg ett bihotell av bambupinnar och ståltråd

Miljödagen blev en succé enligt miljösamordnare Sirpa Köngäs. ”En miljödag blir ett gemensamt projekt som peppar oss att fortsätta jobba mot våra mål för en hållbar utveckling. Eleverna är vår framtid och deras kunskap om miljöfrågorna är kanske det viktigaste av allt. Att dessutom se eleverna så engagerade – det motiverar oss till att fortsätta jobba mot högre höjder. Nästa år hoppas vi att besökare från allmänheten också vill komma till vår miljödag!

Text och bild: Kajsa Öberg, Miljösamordnare

Miljömingel på Järfälla gymnasium

Alternativ till plastpåsen och plasttallriken.

Hur ser olika plast ut?

Miljösamordnare Sirpa Köngäs tycker att miljödagen blev succé!

Ledningsgruppen tar en rundtur i posterutställningen.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?