Husbyggnad

Bygg- och anläggningsprogrammet

460x260

På byggprogrammets inriktning husbyggnad lär du dig att bygga nya hus från grunden, renovera och bygga om äldre fastigheter. På byggprogrammet jobbar vi ofta med projekt utanför skolans område exempelvis har vi varit i Holland, Norge, Åland, Tierps Arena, Dalarna, Stockholmsskärgård och i kommunens olika anläggningar.

Vi har ett mycket bra samarbete med så väl större byggföretag som mindre s.k. lokala byggfirmor. Vi har garanterat praktikplatser (APL) till alla våra elever. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel trä- betongarbetare, murare och eller plattsättning.

Bygg- och anläggningsprogrammet

Arbetet som byggnadsarbetare är kan vara självständigt men ofta jobbar du i s.k. lag. Det ställer krav på förmåga att se vad som behöver göras och kunskap om hur det ska utföras. På byggprogrammet arbetar lärare och elever nära tillsammans i mindre grupper för att uppnå målen.

Arbetsmarknad

Inom alla tre inriktningarna finns det mycket goda möjligheter till arbete. Branschen är också påverkad av byggkonjunkturen. Järfälla gymnasium håller kontinuerlig kontakt med arbetsmarknaden och eleven får själv en chans att knyta kontakter under APL-perioderna (praktiktid). Praktiken ökar chansen markant att få ett arbete efter utbildningen.

APL och lärling

Du får 34 veckors APL under gymnasietiden. Dessutom har du stora möjligheter att få sommarjobb. Inom grenen för målare har du möjlighet att göra ett gesällprov, ett praktiskt prov på dina kunskaper.

Vidareutbildning

Om du vill ha grundläggande högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. Du behöver då läsa ytterligare två kurser i svenska (200p) och en kurs i engelska (100p).

Ett slutbetyg från yrkesprogram ger behörighet till Yrkeshögskolan som har ett- och tvååriga eftergymnasiala utbildningar med praktik. Förutom högskolebehörighet och yrkeshögskola finns flera olika alternativ till vidareutbildning. Exempelvis arbetsledning och eget företagande.

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen

 

Engelska 5

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1 

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andra språk 1

100Programgemensamma karaktärsämnen


Bygg och anläggning 1

200

Bygg och anläggning 2

200Inriktning Husbyggnad

 

Husbyggnadsprocessen

200

Husbyggnad 1

100

Husbyggnad 2

200

Husbyggnad 3- ombyggnad

200Programfördjupning 


Bygga i trä

100

Trä 1- stommar

100

Trä 2- beklädnad

100

Trä 3- montage

100

Tätskikt våtrum

100Övrigt


Individuellt val

200

Gymnasiearbete

 100

 

Lekställning på Vattmyraskolan

Reception

08-580 283 73
Mälarvägen 2 
177 41 Järfälla
jarfallagymnasium@jarfalla.se

Personal

Vi som jobbar på skolan

Kontakta oss | Frågor & svar