Interaktiv design

Informations- och medieteknik

460x260

Du kommer att skapa interaktiva, kreativa och väldesignade lösningar för webb och media. För att åstadkomma detta kommer du att skapa interaktiva applikationer, bygga databaser för dina webbplatser, filma, fotografera och redigera. Du använder vetenskapliga metoder för att skapa riktigt användarvänliga gränssnitt.

Design och användbarhet

multimedia och programering

grafik och animation

Två världar som möts i en unik utbildning där kombination av ämnen ger dig kunskaper att skapa interaktiva, kreativa och väldesignade lösningar för webb och media. Informationsteknik, medieteknik och kommunikation står inför en fantastisk utveckling.

Ämnen

Teori och praktik går hand i hand

Kurserna Webbutveckling 1, Digitalt skapande och Gränssnittsdesign samt Bild & form ger dig verktygen att skapa gränssnitten som känns rätt och är rätt. Webbutveckling 2, Programmering och kodning ger dig det du behöver för att få det att fungera på alla plattformar, till exempel med hjälp av ”responsive design”, och i samspel med databaser och interaktiva applikationer.

Interaktiv designs kurser samspelar
och det kan beskrivas så här:

Digitalt skapande
ger dig verktygen att skapa digitala gestaltningar, konstnärliga uttryck och rena funktionslösningar. Du kommer att arbeta mycket med bilder och illustrationer.

Gränssnittsdesign
ger dig möjlighet att optimera dina skapelser så att användaren känner sig bekväm och kan uppfylla sitt mål för användandet på ett effektivt sätt.

Webbutveckling
ger dig verktygen för att skapa riktigt användbara webbplatser och här får du stor nytta av kunskaperna från främst Digitalt skapande, Gränssnittsdesign och Bild & Form. Du kommer att arbeta både som beställare och designer.

CAD
ger dig kunskapen att arbeta tredimensionellt och att skapa avancerade modeller

Datorteknik
ger dig fördjupade kunskaper i hur datorn är uppbyggd både som designverktyg och arbetsstation. Du får kontroll över ditt viktigaste verktyg ”Datorn”.

Bild & form
länk till annan webbplats
utvecklar dina förmågor att arbeta med ritverktyg och papper vilket ger dig ökad förmåga att skapa användbara gränssnitt och väldesignade applikationer.

Programmering
du får kunskaperna att bygga och modifiera dina applikationer på djupet.

Teknik 1
ger dig kunskaperna att förstå din tid och den framtid du är en del av.

Grafisk kommunikation
ger dig möjlighet att optimera dina gestaltningar genom att dra fördel av de traditioner och regler som utvecklats över tid gällande kommunikation med ord, bild, färg och form. Du kommer att arbeta med design och layout (ett individuellt val vi rekommenderar).

länk till annan webbplats
Medieproduktion
ger dig kunskapen att hålla i hela designprocessen från att fotografera till att publicera. Du kommer att arbeta med sociala medier, tidningar och utställningar (ett individuellt val vi rekommenderar).

Projekt och uppgifter

Designa, formge och skapa

  • Bygg din egen annonswebbplats
  • Arbeta med interaktiv multimedia
  • Använd vetenskapliga metoder för att skapa riktigt användarvänliga gränssnitt
  • Skapa databaser för dina webbplatser
  • Filma, fotografera och redigera.
  • APL och lärling
  • Samarbeten

Gymnasiearbete

De kunskaper du får vid denna profil gör att du i årskurs tre kan skapa ett spännande gymnasiearbete som bygger på dina intressen. Några elever har skapat appar och andra avancerade webbplatser.

Efter avslutad gymnasieutbildning


Interaktiva tjänster och väldesignade lösningar är framtiden
I det moderna samhället är kunskaper som omfattar design och programmering allt värdefullare. Du kan vara med och bli en av dem som hanterar båda dessa världar.

Du väljer ”Interaktiv design” därför att du vill bygga en god grund som du har nytta av även om du väljer att inte läsa vidare efter gymnasiet.

Flera ingenjörsutbildningar kräver matematik och fysik på högre nivå, till exempel: Datatekniklänk till annan webbplatsen civilingenjörsutbildning vid KTH
Informationstekniklänk till annan webbplats, Medietekniklänk till annan webbplats eller en annan civilingenjörsutbildning vid KTHlänk till annan webbplats

Alla utbildningar inom teknik vid Järfälla gymnasiet erbjuder dig möjligheten att läsa Matematik 4, och Fysik 2 om det krävs när du ska in på Din högskoleutbildning. Vi samarbetar med högskolan. Det är lätt att läsa vidare efter Din utbildning.

Interaktiv design är unik med sin kombination av teknik, media och design
Studera vidare till Webbmaster, Designer, Projektledare eller Ingenjör. Du får en avancerad teknikutbildning med högskolebehörighet som gör dig förberedd på en fantastisk utveckling. Vi samarbetar med högskolan, så det är lätt att läsa vidare efter vår utbildning.

Poängplan

Gymnasiegemensamma ämnen

 

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1c

100

Matematik 2c

100

Matematik 3c

100

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1b

100

Svenska 1/Svenska som andra språk 1

100

Svenska 2/Svenska som andra språk 2

100

Svenska 3/Svenska som andra språk 3

100Programgemensamma karaktärsämnen

 

Fysik 1

150

Kemi 1

100

Teknik 1

150Inriktning Interaktiv design


Datorteknik 1a

100

Programmerin 1

100

Webbutveckling 1

100

 


Programfördjupning


Bild och formgivning 1a

50

CAD 1

50

Digitalt skapande 1

100

Gränssnittsdesign 1

100

Webbutveckling 2

100Övrigt

 

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

100

Lekställning på Vattmyraskolan

Reception

08-580 283 73
Mälarvägen 2 
177 41 Järfälla
jarfallagymnasium@jarfalla.se

Personal

Vi som jobbar på skolan

Kontakta oss | Frågor & svar