En kvinna som rör om i en gryta

Kock på Järfälla Lärcentrum

Kockyrket är både omväxlande och kreativt. Du får lära dig restaurang- och livsmedelsbranschens olika delar där man arbetar nära kunderna med både moderna och traditionella metoder. Som utbildad kock har du nästan garanterat jobb var du än vill leva.

En allsidig utbildning för dig som vill arbeta inom alla typer av kök och vill kunna jobba var som helst i världen. Du lär dig om livsmedelsproduktion, matlagning och servering samt om måltiden som helhet. Du lär dig även om arbetsmiljö, försäljning, service, hygien och näringslära.

Denna utbildning vänder sig till dig som vill jobba inom restaurang eller dig som redan jobbar men behöver formell kompetens. Väljer du att studera i klassrum deltar du i föreläsningar, praktiska övningar och studiebesök. I utbildningen ingår 15 % praktik (arbetsplatsförlagt lärande) där man får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

  • Gymnasiepoäng: 1400.
  • Förkunskapskrav: godkänt betyg i sve/sva grund eller motsvarande kunskaper.
  • Undervisning: klassrum dag, motsvarande heltid.
  • Kurslängd: 70 veckor (3,5 terminer)
  • Start & ansökan: Utbildningen startar i januari. Ansök senast åtta veckor före kursstart.

Kurser

Utbildningen består av kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet, utformat för arbete med matlagning på restaurang. Den ska ge en bred grundläggande kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök. Du läser bland annat kurser i matlagning, servering, hygien, livsmedels- och näringskunskap mm.

Utbildningen är ett nationellt yrkespaket på gymnasial nivå för att kunna arbeta med matlagning. Den är utformad av Skolverket för att det ska vara lätt att få jobb.

Praktik

I utbildningen ingår 15 % praktik (APL). Du praktiserar på en arbetsplats med stöd av handledare. Praktiken är i tre perioder om 5 veckor var. Du praktiserar på heltid, och följer handledarens schema.

Kock med SFI eller SVA grund

En kvinna som rör om i en gryta.

Har du frågor?

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare genom att mejla till kontakt@jarfalla.se.

Bor du i annan kommun?

Du som är folkbokförd i en annan kommun än Järfälla och vill söka till SFY kock – din hemkommun måste godkänna ansökan. I slutet av anmälan får du en blankett som ska lämnas till hemkommunen.

Var kan man jobba?

Efter utbildningen kan du jobba som kock i alla typer av kök.

Många av våra elever har fått vikariat eller anställning direkt efter utbildningen på sina praktikplatser eller i olika kommunala kök.

Mer om utbildningen

Det är en ca 40 veckor lång påbyggnadsutbildning till kock där stora delar av gymnasiets treåriga restaurangutbildning ingår i kombination med studier i svenska. Utöver arbetspraktik ingår både teoretiska och praktiska moment. Arbetspraktiken är förlagd i välrenommerade restaurangkök.

Praktiska prov görs under utbildningens gång. Intyg och betyg erhålls för genomförd utbildning. Språkbedömning görs under kursen. Betyg sätts när du är godkänd på språkkursen.

Utbildningen följer gymnasieskolans kurser gällande innehåll, mål och kunskapskrav. Den är på heltid och CSN-berättigad.

Kock med SFI och sva grund ger 1400 gymnasiepoäng.

Vad får man?

  • Kartläggning av tidigare kunskaper och individuell studieplanering.
  • Du har praktik under mer än halva utbildningstiden.
  • Under praktiktiden träffas elev, handledare och lärare kontinuerligt för utvärdering.
  • Teori och praktik varvas. I teoridelen ingår lektioner i klassrum och lektioner i kök med lärare.
  • I teoriblocken ingår också språkundervisning i klassrum.
  • Studiebesök, föreläsningar och presentationer av fackförbund och branschorganisation.

Vem kan söka?

Du som har avslutat SFI C men inte är klar med SVA grund.

Tidigare kunskaper och erfarenheter valideras. Det kan ge kortare utbildningstid.

Kursstart i augusti. Anmälan öppnar i mars och stänger tre veckor före varje start.

Sök till utbildningen
Anmälan öppnar under våren

Vill du jobba i kök och kunna få jobb direkt efter utbildningen? Efter vår kockutbildning får många av eleverna jobb direkt!

Var kan man jobba?

Efter utbildningen kan du arbeta inom alla typer av kök och i olika delar av världen.

Om du vill ta en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med flera kurser och ett komvuxarbete (uppsats). Det krävs också för att kunna söka en vidareutbildning inom yrkeshögskolan.

Undervisning i Jakobsberg

Skolan ligger på Mjölnarvägen 6, i Jakobsberg. Det är nära till centrum och pendeltåget.

Har du frågor?

Kontakta vår studie- och yrkesvägledare på mailadress: kontakt@jarfalla.se.


Lärare på Lärcentrums köksutbildningar.

Det är vi som undervisar på Järfälla Lärcentrums köksutbildningar.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.