Innehåll
En kvinna häller upp varm dryck i en kopp till en äldre kvinna.

Undersköterska med sva grund

Som undersköterska arbetar du nära människor som på olika sätt behöver hjälp. Ditt arbete är både medicinska insatser och personlig vård. Du kan arbeta t.ex. i hemtjänsten, på sjukhus eller i psykiatrin.

En undersköterskas jobb är viktigt och från och med 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel.
Denna utbildning vänder sig till dig som vill arbeta inom vården och som inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Undervisningen sker på dagtid i klassrum genom att du deltar i föreläsningar, praktiska övningar, studiebesök och praktik (arbetsplatsförlagt lärande). En språklärare deltar i yrkeslektionerna för att stötta eleverna språkligt. I utbildningen ingår 15 % praktik (APL) på en arbetsplats.

  • Gymnasiepoäng: 1600 poäng yrkeskurser.
  • Grundläggande poäng: 400-600 poäng svenska som andraspråk.
  • Förkunskapskrav: godkänt SFI D (eller motsvarande kunskaper). Du ska INTE ha betyg i sva grund delkurs 3.
  • Undervisning: klassrum dag, motsvarar heltid.
  • Kurslängd: 4 terminer.
  • Start & ansökan: Utbildningen startar i januari och mars. Ansök senast åtta veckor före kursstart.

Mer om utbildningen

Utbildningen är en kombination av svenska som andraspråk grundläggande, samt kurser från vård- och omsorgsprogrammet. Du läser bland annat kurser i hälso- och sjukvård, anatomi, psykologi mm.

Utbildningen är en kombinationsutbildning med sva grund och ett nationellt yrkespaket. Den är utformad av Skolverket för att ge jobb som vårdbiträde.

Praktik

I utbildningen ingår 15 % praktik (APL). Du praktiserar på en arbetsplats med stöd av handledare. Praktiken är på heltid, och du följer handledarens schema.

Var kan man jobba?

Efter utbildningen kan du arbeta inom hemtjänst, på äldreboende, sjukhus, funktionshindersområdet eller psykiatrin.

Om du vill ta en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med flera kurser och ett komvuxarbete (uppsats). Det krävs också för att kunna söka en vidareutbildning inom yrkeshögskolan.

Hitta hit

Skolan ligger på Mälarvägen 2 i Jakobsberg. Det är nära till pendeltåget.

Har du frågor?

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare genom att mejla till kontakt@jarfalla.se.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp