På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Förskole­klass

Glada tjejer

Höstterminen det år barnen fyller sex år kan de börja i för­skole­klass. Den om­fattar 15 timmar per vecka eller 525 timmar per år. Kommunen är skyldig att erbjuda plats i förskoleklass men vårdnadshavare avgör själva om möjligheten ska ut­nyttjas. Barnen kan också gå kvar i för­skolan i stället för att börja i förskole­klass.

Förskoleklassen följer skolans läsår och är avgiftsfri. Den ska förena förskolans och grundskolans metodiska och pedagogiska traditioner. Förskoleklassen har samma läroplan som grundskolan.

Skolstart

Hösten innan det år som ditt barn ska börja i förskoleklass får du som förälder ett brev med information om hur man lämnar önskemål om skola. I november och december har skolorna informationsmöten. I slutet av februari lämnas besked om vilken skola eleven får plats i.

Önskemål om skolplats

Som förälder anmäler du vilken skola du önskar att barnet ska gå i. I mån av plats kan eleverna gå var som helst i eller utanför kommunen, förutsatt att kommunens skolpeng tas emot i andra kommuner. Alla ska kunna gå i en skola nära hemmet. I Järfälla är "skolområdet" elevens närområde. Det finns skolor för alla årskurser i alla kommundelar.

Läs mer om skolval.

Skolpeng

Järfälla har ett pengsystem för skolan. Det betyder att ett belopp, en peng, följer barnet till skolan. Pengen gäller både kommunala och fristående skolor. Om du vill att ditt barn ska gå i en annan kommun och barnet tas emot där följer pengen med till den kommunen.

Grundbelopp till skolor utanför Järfälla kommunPDF

Senast uppdaterad: 2017-09-18