På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Önskemål om skolplats

Två pojkar håller om varandra

Du som har barn som ska börja i förskoleklass eller i
årskurs 6 hösten 2017 ska ha lämnat önskemål om skola via kommunens e-tjänst senast den 9 januari.

Vad händer om du inte har valt?

Järfälla kommun har ansvar för att alla skolpliktiga barn folkbokförda i kommunen har en skolplats. Lämnar du inget önskemål om skola, erbjuds en skolplats i den skola som är belägen närmast hemmet som har lediga platser.

Erbjudande om plats

I slutet av vecka 6 får du som har sökt förskoleklass erbjudande.
I slutet av vecka 7 får du som har sökt årskurs 6 erbjudande.

Erbjudandet skickas med vanlig post till den adress där barnet är folkbokförd. För att ditt barn ska få den skolplats som erbjuds ska samtliga vårdnadshavare skriva under erbjudandet och besvara erbjudandet.

De fristående skolorna kan lämna besked om placering vid annan tidpunkt. Mer information lämnas av respektive fristående skola.

Så här fördelas skolplatserna

Så långt som möjligt försöker Järfälla kommun tillgodose ditt önskemål om skola. Skolorna fördelar platserna i första hand efter elevernas förstahandsalternativ. Finns platser kvar fördelas de till eleverna som har skolan som andrahandsalternativ och tredjehandsalternativ. Kommer ditt barn inte in på ert förstahandsalternativ skickas eleven vidare till alternativ två och sedan alternativ tre.

Om antalet elever som har sökt en skola som förstahandsalternativ är fler än antal platser på skolan fördelas platserna enligt relativa närhets­principen. Samma princip gäller för andra- och tredjehandsval.
Läs mer om relativa närhetsprincipen och hur den fungerar i praktiken.

Barn i årskurs 5 på en F-9-skola har rätt att gå kvar i samma skola i årskurs 6. Om du inte lämnar ett önskemål om skola kommer barnet därför erbjudas plats på samma skola.

Syskonförtur gäller om det finns syskon som kommer att gå i årskurs 1-5 på den sökta skolan. Förturen gäller vid första skolplaceringen för syskon och upphör alltså att gälla exempelvis vid skolbyte. Syskonförturen gäller endast förstahandsalternativet.

Antagningsordningen till förskoleklass

 1. Förstahandsalternativ med syskonförtur, folkbokförd i kommundelen
 2. Förstahandsalternativ, folkbokförd i kommundelen
 3. Andrahandsalternativ, folkbokförd i kommundelen
 4. Tredjehandsalternativ, folkbokförd i kommundelen
 5. Elev som inte har lämnat något önskemål, folkbokförd i kommundelen
 6. Elev från annan kommundel
 7. Elev från annan kommun

Antagningsordningen till årskurs 6

 1. Förstahandsalternativ
 2. Andrahandsalternativ
 3. Tredjehandsalternativ
 4. Elev som inte har lämnat något önskemål
 5. Elev från annan kommun

Att byta skola

Om du önskar byta skola efter att du fått erbjudande om skolplats går det om det finns lediga platser på den skola du vill byta till. För skolor som har kölista gäller att elever från kön har företräde före elever som vill byta skola. Om du vill ansöka om att byta skola kontaktar du Servicecenter för ansökningsblankett.

Så här söker du kommunal skola

Du ansöker själv om vilken skola du önskar att ditt barn ska gå i. Du kan lämna tre önskemål: ett förstahands-, ett andrahands- och ett tredjehandsalternativ.

Du som vårdnadshavare har fått hem en folder med information med posten. Foldern kan du även ladda ned här.PDF

För att använda e-tjänsten behöver du bank-id eller annan
e-legitimation. Mer info hur du skaffar e-legitimation finns på
www.e-legitimation.selänk till annan webbplats. För att e-tjänsten ska fungera bra behöver du senaste versionen av följande webbläsare på din dator: Chrome, Firefox eller Internet Explorer.

Kontaktuppgifter till alla grundskolor i Järfälla hittar du här.
Kontaktuppgifter finns också i broschyren Förskolor och skolor i JärfällaPDF

Vilken skola ska jag söka?

Söka fristående skola

Vill du söka plats i en fristående skola eller i en skola i en annan kommun  kontaktar du själv den skolan och gör en särskild ansökan. De fristående skolorna har egna köer. Du ansöker själv om vilken skola du önskar att ditt barn ska gå i.

Informationsmöte/öppet hus

Under november och december bjuder Järfällas skolor in till informationsmöte inför ansökan till förskoleklass och öppet hus inför ansökan till årskurs 6. Välkommen! Här hittar du tid och datum för respektive förskola och grundskola.

Nyinflyttad under läsåret

Om din familj är nyinflyttad i Järfälla under läsåret ansöker du om skolplats med skolvalsblanketten. Kontakta servicecenter för info.