Barn­hearing - elever ställer frågor till politiker

På en barn­hearingen får elever i förskole­klass och årskurs 1-9 ställa frågor och föra fram sina åsikter till Järfällas politiker och tjänste­män. Frågorna kan handla om allt möjligt som berör eleverna.  

Varje år arrangerar Järfälla barn­hearing, är ett 30-tal elever i förskole­klass och årskurs 1-9 får ställa frågor och föra fram sina åsikter till Järfällas politiker och tjänste­män.

Ökad del­aktighet och in­flytande

Tanken med en barn­hearing är att öka yngre barns del­aktighet i den demo­kratiska processen, i enlighet med Artikel 12 i FN:s barn­konvention som handlar om barns rätt att framföra sina åsikter i alla frågor som rör dem. Ökad ålder och mognad ska innebära ökat inflytande.

Barn­konventionen

Eleverna får utbildning om barn­konventionen och vad den innebär för barn och vuxna. De får förbereda frågor och under en för­middagen får de träffa Järfälla kommuns politiker och tjänstemän och direkt ställa sina frågor och för­hoppnings­vis få bra svar.

Elevernas frågor brukar handlar om allt möjligt som rör dem: toaletterna på skolan, säkra gång- och cykel­vägar, bra lek­områden där man bor och att kunna känna sig trygg i skolan och i Järfälla. Ofta har eleverna också egna förslag på hur man kan förbättra.

Dokumentation

Dokumentation Barn­hearing 2016PDF

Dokumentation Barn­hearing 2015PDF

Dokumentation Barn­hearing 2014PDF

Dokumentation Barn­hearing 2013PDF

Mer information

Vill du veta mer om Järfällas barnhearing är du väl­kommen att kontakta kanslichef Mia Öhrnell som är ansvarig för Barnhearingen i Järfälla kommun.

Senast uppdaterad: 2017-07-11

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?