Moders­måls­under­visning i grund­skola och grund­särskola

Elever med annat modersmål än svenska har möjlighet att ansöka om modersmåls­under­visning. Under­visningen ska främja elevers utveckling till aktiv två­­språkighet som leder till en stark identitet och kultur­kompetens.

Undervisningen i modersmål bidrar även till ökad för­ståelse, respekt och solidaritet mellan olika folk och kulturer. Forskning visar att moders­måls­­undervisning ger snabbare och högre mål­uppfyllelse i det svenska språket och i andra skolämnen.

I Järfälla har vi undervisning i ett 40-tal olika språk. Under­visningen genomförs framför allt utanför skoltid, men kan också genomföras som skolans val, elevens val eller som språkval.

För årskurs 1-5 sker under­visningen vanligtvis på elevens skola. För årskurs 6-9 kan undervisning ske på annan skola än den eleven går på.

Modersmåls­undervisning söks av vårdnads­havarna och förutsätter att minst en vårdnads­havare använder språket dagligen. För övrigt gäller att:

  • Språket är elevens dagliga umgänges­språk i hemmet.
  • Eleven ska ha grundläggande kunskaper i språket.
  • Minst fem elever önskar undervisning.
  • Lärare i aktuellt språk finns att tillgå.

För de fem nationella minoritets­språken; samiska, finska, meänkieli, romani och jiddisch kan modersmåls­undervisning erbjudas även om det inte är ett dagligt umgängesspråk.

För en elev som börjat i moders­måls­undervisning är deltagandet obligatoriskt. Skriftliga individuella utvecklings­planer tas fram varje år och betyg lämnas i årskurs 6‑9.

Ansökan görs via e-tjänst. För att försäkra en plats i en grupp kommande höst­termin är sista ansöknings­dagen den 1 juni.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?