Önskemål om skolplats

Som förälder anmäler du vilken skola du önskar att barnet ska gå i. I mån av plats kan eleverna gå var som helst i eller utanför kommunen, för­utsatt att kommunens skol­peng tas emot i andra kommun­er. Den 15 januari var sista dag att lämna önskemål om skola för förskoleklass eller i årskurs 6 hösten 2018.

Erbjudande om plats

I mitten av februari får du som har sökt förskoleklass och årskurs 6 erbjudande. För att ditt barn ska få den skolplats som erbjuds ska samtliga vårdnadshavare godkänna erbjudandet (via e-tjänsten mittskolval.selänk till annan webbplats eller blanketter som skickas med erbjudandet). Fristående skolor kan lämna besked om skolplats vid annan tidpunkt.

Så här fördelas skolplatserna

Så långt som möjligt försöker Järfälla kommun tillgodose ditt önskemål om skola. Kommer eleven inte in på sitt förstahandsalternativ på grund av platsbrist, försöker kommunen tillgodose andra­hands­alternativet och så vidare. Om alla elever inte får plats i önskad skola fördelas platserna utifrån antagnings­ordningen så långt det är möjligt. Därefter tillämpas den relativa närhetsprincipen.

Barn i årskurs 5 på en F-9-skola har rätt att gå kvar i samma skola i årskurs 6. Om du inte lämnar ett önskemål om skola kommer barnet därför erbjudas plats på samma skola.

Elever i förskoleklass har rätt till en skolplats i den kommun­del de är folkbok­förda. Detta innebär att om du inte lämnar ett önskemål om skola erbjuds eleven plats i den skola som är belägen närmast hemmet inom kommun­delen som har lediga platser.

Syskonförtur gäller om det finns syskon som kommer att gå i årskurs 1-5 på skolan. Förturen gäller vid första skolplaceringen för syskon och upphör alltså att gälla exempelvis vid skolbyte.

Antagnings­ordningen till förskoleklass

  1. Elev med syskonförtur
  2. Elev som önskat placering på skolan, folkbokförd i kommundelen
  3. Elev som inte har lämnat något önskemål, folkbok­förd i kommundelen
  4. Elev från annan kommundel
  5. Elev från annan kommun

Antagnings­ordningen till årskurs 6

  1. Elev som önskat placering på skolan
  2. Elev som inte har lämnat något önskemål
  3. Elev från annan kommun

Vad händer om du inte har valt?

Järfälla kommun har ansvar för att alla skolpliktiga barn folkbokförda i kommunen har en skolplats. Lämnar du inget önskemål om skola, erbjuds en skolplats i den skola som är belägen närmast hemmet som har lediga platser. Även om man inte lämnar önskemål gäller syskonförtur.

Att byta skola

Om du önskar byta skola efter att du fått erbjudande om skolplats går det om det finns lediga platser på den skola du vill byta till. För skolor som har kölista gäller att elever från kön har företräde före elever som vill byta skola. Om du vill ansöka om att byta skola använder du ansöknings­blankettPDF.

För att använda e-tjänsten behöver du ett bank-id. Information om hur du beställer bank-id finns hos din bank eller på support.bankid.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att e-tjänsten ska fungera bra behöver du den senaste versionen av följande webbläsare på din dator: Chrome, Firefox, Internet Explorer eller Edge.

Kontaktuppgifter till grundskolor i Järfälla

Så här söker du kommunal skola

Du ansöker själv om vilken skola du önskar att ditt barn ska gå i. Du som vårdnads­havare har fått hem en folder med informationPDF med posten sista veckan i oktober/första veckan i november.

Information på andra språk: arabiskaPDF, dariPDF, engelskaPDF, somaliskaPDF, tigrinjaPDF

Söka fristående skola

Vill du söka plats i en fristående skola eller i en skola i en annan kommun kontaktar du själv den skolan. De fristående skolorna har egna köer.

Skolpeng

Järfälla har ett pengsystem för skolan. Det betyder att ett belopp, en peng, följer barnet till skolan. Pengen gäller både kommunala och fristående skolor. Om du önskar att ditt barn skall gå i en annan kommun och barnet tas emot där följer pengen med till den kommunen. Skolpengen följer inte med barnet vid skolgång utomlands.

Grundbelopp till skolor utanför Järfälla kommunPDF

Informations­möte/öppet hus

Under november och december bjuder Järfällas skolor in till informations­möte inför ansökan till förskoleklass och öppet hus inför ansökan till årskurs 6.

Nyinflyttad under läsåret

Om din familj är nyinflyttad i Järfälla under läsåret ansöker du om skolplats med skolvals­blanketten. Kontakta servicecenter för info.

Vill du veta mer om skolornas kvalitetsarbete, resultatet från den senaste skolundersökningen och se nyckeltal för skolorna ska du läsa under länkarna nedan.

Nyckeltal för skolor i Järfällalänk till annan webbplats

Resultatet skolundersökningenlänk till annan webbplats

Järfälla kommuns kvalitetsarbetelänk till annan webbplats

Senast uppdaterad: 2018-01-16

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?