Årlig inkomst­jämför­else

Järfälla kommun gör en årlig inkomst­jämförelse mellan hushållets uppgivna inkomst och taxerad inkomst från Skatte­verket.

Hushåll som har betalat för mycket avgift kommer att få pengar tillbaka och de som har betalat för lite kommer att få en extra faktura. Belopp under 300 kronor per år kommer inte att justeras.

Den preliminära avgiften beräknas på uppgiven inkomst. Den slutgiltiga fakturan baseras på den taxerade årsinkomsten delat med 12 månader.

Här hittar du de vanligaste frågorna om den årliga inkomstjämförelsen.

Hur vet jag om jag ska betala eller få tillbaka pengar?

De som ska få tillbaks pengar av kommunen kommer att få hem ett brev med upp­maningen att lämna konto­nummer, namn och person­nummer på inkomstjamforelse@jarfalla.se

De som har betalt för lite i avgift under 2015 kommer att få en faktura i september/oktober tillsammans med ett följe­brev.

Om en familj som har haft högre inkomst i början av året innan de fått en placering för sitt barn, måste familjen räkna med den inkomsten när de lämnar sin inkomst­uppgift.

När de lämnar inkomst till Järfälla kommun måste de räkna med hela årets inkomst, även om de inte haft plats hela året.

När betalas pengarna ut?

Utbetalning för 2015 års avgifter betalas ut i slutet av oktober.

Hur betalar jag in pengarna?

Den summa ditt hushåll ska betala ser du på bifogad faktura.

Måste jag betala så här långt efteråt?

Ja, du är betalningsskyldig i upp till tre år efteråt.

Vad ska jag göra om jag inte har möjlighet att betala just nu?

Om du av någon anledning inte har möjlighet att betala fakturan just nu har du möjlighet att ansöka om en avbetalningsplan. Detta gör du genom att kontakta Järfälla kommuns servicecenter.

Hur beräknas avgiften?

Avgiften för barn­omsorgen beräknas på den inkomst som ditt hushåll har anmält till Järfälla kommun 2015. Under 2015 har ditt hushåll haft en högre taxerad inkomst än vad som anmälts till Järfälla kommun. Därför behöver ditt hushåll betala mellan­skillnaden mellan preliminär och slutgiltig avgift.

Varför skiljer sig avgifterna åt?

Det kan bero på flera saker. Vanligt är att man lämnat en uppgift till kommunen över hushållets inkomster och att dessa sedan ändrats under året utan att uppgiften kommit in till kommunen.

Vad menas med barnomsorg?

Med barnomsorg menas förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem.

Vad menas med hushåll?

Med hushåll avses gifta eller samman­boende på den adress där barnet är folkbokfört.

Hur anmäler jag ny inkomst?

För att din avgift för förskola, familje­daghem och fritids­hem ska bli rätt är det viktigt att vi alltid har aktuell inkomst­uppgift. Räkna ut hushållets* årsinkomst före skatt och dividera den med 12. Då får du fram uppskattad genom­snittlig månads­inkomst och det är den du ska ange när du anmäler hus­hållets inkomst till oss.

Du anmäler eller ändrar hushållets inkomst via vår e-tjänstöppnas i nytt fönster

Läs mer om avgifter och regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

* Med hushåll avses gifta eller sammanboende på den adress där barnet är folkbokfört.

Vad ska jag göra om jag har fler frågor?

Om du har fler frågor som inte har besvarats här kan du vända dig till servicecenter via kontaktformuläret eller ringa på tel. 08-580 285 00.

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?