För lärar­studenter -
verksam­hetsför­lagd
ut­bild­ning

Du som är student på en lärarutbildning kan göra din verk­samhetsförlagda utbildning, VFU, hos en behörig pedagog som har en hand­ledar­utbildning i våra förskolor och skolor.

VFU är en viktig del av vårt skolutvecklingsarbete. Du får insyn i hur skolverksam­heterna fungerar i praktiken och förskolor och skolor kan ta till sig nya kunskaper från lärarutbildningen. Idag har vi 300 lärarstudenter och nästan alla har en utbildad VFU-handledare.

Det finns mycket goda möjligheter till en anställning efter en väl genomförd VFU i Järfälla, vi söker alltid efter engagerade och kompetenta medarbetare i en växande kommun. Fram till 2025 bygger vi 36 nya förskolor och flera nya grundskolor.

Avtal med högskolor och universitet i Stockholm och Uppsala

Kommunen har samverkans­avtal om VFU med Dans och cirkushögskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan, Konst­fack, Kungliga Tekniska högskolan, Kungliga Musik­högskolan, Stockholms uni­versitet, Södertörns högskola och Uppsala universitet.

För att på bästa sätt utveckla Järfällas VFU-verksamhet och samverka med hög­skolor och uni­versitet i lärar­utbild­ningsfrågor finns det en lednings- och utvecklings­grupp för VFU med för­valtningsdirektörer, enhets­chefer och VFU-ansvarig.

Femårig försöks­verksamhet med övnings­skolor/förskolor för lärar­studenter

Sedan år 2014 är vi med i Södertörns högskolas försöks­­verksamhet med övnings­­skolor/förskolor för lärar­­studenter där vi tillsammans skapat ett "Centrum för professions­utveckling i förskolan och skolan, CPU" i Järfälla gymnasiets lokaler som är en mötesplats för lärar­studenter, forskare och lärare från hög­skolan och kommunen.

Syftet med försöks­verksam­heten är att få en kvalitets­höjning för VFU genom att hela VFU-kursen görs i Järfälla och att högskolan erbjuder kompetens­­utveckling för våra pedagoger med tillgång till aktuell forskning i lärarutbildningen och samarbeten i lärar­utbildningsfrågor.

På Universitets­kanslers­ämbetets hemsida, uka.selänk till annan webbplats, finns aktuell information om försöks­­verksamheten, ett initiativ från regeringen under en femårsperiod till och med 2019.

Mer information

Kontakta Gabriella Vuorenlinna, VFU-ansvarig och ordförande för lednings- och utvecklings­gruppen för VFU: gabriella.vuorenlinna@jarfalla.se

Senast uppdaterad: 2018-09-13

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?