På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För lärar­studenter -
verksam­hetsför­lagd
ut­bild­ning

Barn och lärare spelar spel

Du som är student på en lärarutbildning kan göra din verk­samhetsförlagda utbildning, VFU, hos en behörig pedagog som har en hand­ledar­utbildning i våra förskolor och skolor.

VFU är en viktig del av vårt skolutvecklingsarbete. Du får insyn i hur skolverksam­heterna fungerar i praktiken och förskolor och skolor kan ta till sig nya kunskaper från lärarutbildningen. Idag har vi 300 lärarstudenter och nästan alla har en utbildad VFU-handledare. Det finns mycket goda möjligheter till en anställning efter en väl genomförd VFU i Järfälla, vi söker alltid efter engagerade och kompetenta medarbetare i en växande kommun. Fram till 2025 bygger vi 36 nya förskolor och flera nya grundskolor.

Avtal med högskolor och universitet i Stockholm och Uppsala

Kommunen har samverkans­avtal om VFU med Dans och cirkushögskolan, Gymnastik- och idrottshögskolan, Konst­fack, Kungliga Tekniska högskolan, Kungliga Musik­högskolan, Stockholms uni­versitet, Södertörns högskola och Uppsala universitet.

För att på bästa sätt utveckla Järfällas VFU-verksamhet och samverka med hög­skolor och uni­versitet i lärar­utbild­ningsfrågor finns det en lednings- och utvecklings­grupp för VFU med för­valtningsdirektörer, enhets­chefer och VFU-ansvarig.

Femårig försöks­verksamhet med övnings­skolor/förskolor för lärar­studenter

Sedan år 2014 är vi med i Södertörns högskolas försöks­­verksamhet med övnings­­skolor/förskolor för lärar­­studenter där vi tillsammans skapat ett "Centrum för professions­utveckling i förskolan och skolan, CPU" i Järfälla gymnasiets lokaler som är en mötesplats för lärar­studenter, forskare och lärare från hög­skolan och kommunen.

Syftet med försöks­verksam­heten är att få en kvalitets­höjning för VFU genom att hela VFU-kursen görs i Järfälla och att högskolan erbjuder kompetens­­utveckling för våra pedagoger med tillgång till aktuell forskning i lärarutbildningen och samarbeten i lärar­utbildningsfrågor.

På Universitets­kanslers­ämbetets hemsida, uka.selänk till annan webbplats, finns aktuell information om försöks­­verksamheten, ett initiativ från regeringen under en femårsperiod till och med 2019.

Mer information

Kontakta Gabriella Vuorenlinna, VFU-ansvarig och ordförande för lednings- och utvecklings­gruppen för VFU: gabriella.vuorenlinna@jarfalla.se

Senast uppdaterad: 2017-07-06