
Kock på Järfälla Lärcentrum
På kockutbildningen lär du dig laga mat från grunden i professionella kök – där vi arbetar nära gästerna med både traditionella och moderna metoder. Du får också kunskap om service, hygien, näringslära och arbetsmiljö. En kreativ, praktisk utbildning med goda jobbmöjligheter!
Våra kockutbildningar
Kockutbildning
- Gymnasiepoäng: 1200.
- Förkunskapskrav: godkänt betyg i sve/sva grund eller motsvarande kunskaper.
- Undervisning: klassrum dag, motsvarande heltid.
- Kurslängd: 60 veckor. Uppehåll på sommaren 5 veckor och 2 veckor över jul och nyår. Drygt 2 terminer.
- Start & ansökan: Utbildningen startar i januari och augusti 2026. Ansök senast åtta veckor före kursstart.
Kockutbildning i kombination med SFI/SVA
- Gymnasiepoäng: 1200.
- Förkunskapskrav: godkänt betyg i sve/sva grund eller motsvarande kunskaper.
- Undervisning: klassrum dag, motsvarande heltid.
- Kurslängd: 65 veckor. Uppehåll på sommaren 5 veckor och 2 veckor över jul och nyår. Drygt 2 terminer.
- Start & ansökan: Utbildningen startar i januari, maj och november 2026. Ansök senast åtta veckor före kursstart.
Lärlingsutbildning med inriktning kock
Minst 70 % av studietiden är du på en arbetsplats, och tillsammans med handledaren och lärarna på skolan utformar ni utbildningen. Du följer arbetsplatsens schema vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar och helger. Du läser samma kurser som eleverna som går utbildningen på plats i skolan och när du är klar har du den yrkeskompetens som arbetsgivare söker.
- Gymnasiepoäng: 1200.
- Förkunskapskrav: godkänt betyg i sve/sva grund eller motsvarande kunskaper.
- Undervisning: heltid.
- Kurslängd: 65 veckor. Uppehåll på sommaren 5 veckor och 2 veckor över jul och nyår. Drygt 2 terminer.
- Start & ansökan: Utbildningen startar i januari och augusti 2026. Ansök senast åtta veckor före kursstart.
Film om utbildningen
Vem passar utbildningen?
Kockutbildningen passar dig som vill arbeta inom alla typer av kök och restaurang och vill kunna jobba var som helst i världen. Kanske jobbar du redan i branschen men behöver formell kompetens.
Väljer du att studera i klassrum deltar du i föreläsningar, praktiska övningar och studiebesök. I utbildningen ingår 15 % praktik (arbetsplatsförlagt lärande) där man får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.
Träffa en elev
Sonig är elev på kockutbildningen.
Kurser
Utbildningen består av kurser från restaurang- och livsmedelsprogrammet, utformat för arbete med matlagning på restaurang. Den ska ge en bred grundläggande kompetens för arbete med kalla och varma rätter i såväl stora som små kök. Du läser bland annat kurser i matlagning, service och bemödade, hygien, livsmedels- och näringskunskap.
Utbildningen är ett nationellt yrkespaket på gymnasial nivå för att kunna arbeta med matlagning. Den är utformad av Skolverket för att det ska vara lätt att få jobb.
Praktik
I utbildningen ingår minst 15 % praktik (APL). Du praktiserar på en arbetsplats med stöd av handledare. Du praktiserar på heltid, och följer handledarens schema.
Var kan du jobba?
Efter utbildningen kan du arbeta inom alla typer av kök och i olika delar av världen.
Om du vill ta en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med flera kurser och ett komvuxarbete (uppsats). Det krävs också för att kunna söka en vidareutbildning inom yrkeshögskolan.
Bor du i annan kommun?
Du som är folkbokförd i en annan kommun än Järfälla och vill söka till våra kockutbildningar då måste din hemkommun godkänna ansökan. I slutet av anmälan får du en blankett som ska lämnas till hemkommunen
Hitta hit
Skolan ligger på Mjölnarvägen 6, i Jakobsberg. Det är nära till Jakobsbergs centrum och pendeltågstationen Jakobsberg.
Har du frågor?
Kontakta vår studie- och yrkesvägledare på mailadress: larcentrum@jarfalla.se

