Innehåll

Julgranshämtning

Varje år erbjuder vi dig som bor i småhus att boka julgranshämtning via vår e-tjänst. På den här sidan kan du läsa vilka alternativ som gäller för julgranshämtning i Järfälla.

Kvällshämtning på centrala platser - 4, 11 och 18 januari

På torsdagkvällarna den 4, 11 och 18 januari har du möjlighet att lämna din julgran till våra chaufförer som åker runt i Järfällas centrala delar. Granen får inte lämnas på platsen innan eller efter att trädgårdsbilen varit där. Kom ihåg att ta bort alla dekorationer från granen. Ni hittar bilen på följande platser och tider:

Kallhäll, Bolindervallens parkering
18.00 – 18.30

Jakobsberg, parkeringen vid Riddarparken
18.45–19.15

Barkarbystaden, Stora torget
19.30 – 20.00

Viksjö, Plogvägen, stora parkeringen vid Viksjö centrum
20.15 – 20.45

Julgranshämtning - så fungerar det

Vi hämtar julgranar kostnadsfritt från villor, radhus och parhus som har enskilda avfallsabonnemang. Vi hämtar från egen fastighet eller från en uppsamlingsplats. Även bostadsrättsföreningar/samfälligheter med gemensam avfallshantering kan beställa julgranshämtning. Flerbostadshus kan beställa hämtning av julgran mot kostnad.

Vilka kan använda e-tjänsten för att beställa julgranshämtning?

  • Villa- eller radhusägare med enskild avfallshantering på egen fastighet.
  • Samfällighet eller förening för villor, radhus eller parhus (betalar grundavgift för småhus)
  • Bostadsrättsförening eller hyreshusvärd (betalar grundavgift för flerfamiljshus)

Vanliga frågor och svar

Kostar julgranshämtningen för villor, radhus och parhus?

Julgranshämtning ingår i grundavgiften för småhus - villor, radhus, parhus med enskilda avfallsabonnemang som betalar grundavgift för småhus i Järfälla. Det kan även innefatta villor, radhus och parhus som tillhör en samfällighet eller bostadsrättsförening, där du som bostadsinnehavare inte betalar för ett eget avfallsabonnemang utan föreningen står för kostnaden men som betalar samma grundavgift för småhus, då ingår även julgranshämtning. Prata med din förening eller samfällighet om du är osäker på vad som gäller för dig.

När hämtas julgranar från villor, radhus och parhus?

Julgranar hämtas från villor, radhus och parhus under vecka 3 (15–19 januari)

När får jag som bor i villa, radhus eller parhus veta vilket datum min julgran hämtas?

Du får ett sms mellan den 8–12 januari som talar om när din julgran hämtas. Julgranen ska placeras ut senast söndag 14 jan.

Var ska jag placera min julgran?

Om du har avfallshämtning från din egen fastighet:

Om du bor i villa, radhus eller parhus och har hämtning från din egen fastighet ska du placera julgranen väl synligt vid tomtgräns på den plats du normalt sett brukar få dina avfallskärl tömda. Gångavståndstillägg gäller inte för hämtning av julgranen vilket innebär att granen ska placeras ut synligt vid tomtgräns där sopbilen brukar stanna till.

Om du har avfallshämtning från en gemensam uppsamlingsplats:

Om du bor i villa, radhus eller parhus men har hämtning från en gemensam uppsamlingsplats ska du placera julgranen på den plats du normalt sett brukar få dina avfallskärl tömda. Tänk på att granen inte ska blockera framkomlighet så om ni tex brukar ställa avfallskärlen framför ett garage så rekommenderar vi att ni istället hittar en lämplig och synlig plats där ni placerar julgranarna i en gemensam i hög, i närheten av där sopbilen normalt sett brukar utföra tömningen, tex en tom gräsyta på fastighetsmark.

Jag bor i lägenhet, kan jag få min julgran hämtad?

Din hyresvärd/bostadsrättsförening kan beställa en gemensam hämtning av julgranar via våran E-tjänst senast den 14 januari. Om du bor i lägenhet rekommenderar vi att du kontaktar din hyresvärd eller bostadsrättsförening och frågar vilken möjlighet som erbjuds för er att lämna julgranen.

Vi erbjuder även hämtning kvällstid vid tre olika tillfällen på olika centrala platser i Järfälla

Hämtning av julgran från flerbostadshus kostar 770 kr per hämtplats.

När och var hämtas julgranar från flerbostadshus?

Julgranar från flerbostadshus hämtas vecka 4 mellan 22–23 januari. Om ni har beställt gemensam hämtning av julgranar från ett flerbostadshus ska julgranarna hämtas från den plats som ni har beställt hämtning ifrån. I samband med beställningen i e-tjänsten så anger ni var högen/högarna med julgranar kommer vara placerade så att våran utförare enkelt kan hitta till hämtstället. Julgranarnas placering ska vara väl synlig och får inte ha frusit fast på hämtdagen och det får heller inte finnas kvar några ljusslingor eller dekorationer i granen. Julgranarna ska placeras ut på er angivna plats senast på söndag kväll den 21 januari

Vilka platser kan jag lämna av min julgran kvällstid?

Den 4, 11 och 18 januari kommer våran utförare att finnas på plats och ta emot julgranar på följande platser och tider:

Kallhäll, Bolindervallens parkering18:00 – 18:30
Jakobsberg C, parkeringen vid Riddarparken18:45 – 19:15
Barkarbystaden, Stora torget19:30 – 20:00
Viksjö C, stora parkeringen vid Plogvägen20:15 – 20:45

Kan jag lämna min julgran någon annanstans?

Ja, du kan även lämna din julgran på Görvälns återvinningscentral. Tack för att du hjälper oss att materialåtervinna era julgranar.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp