Innehåll

Naturstädning

Tillsammans med Håll Sverige Rent städar vi Järfällas natur varje vår. Anmälan är öppen fram till den 31 mars 2024.

Datum för naturstädningen 2024

Anmälan

E-tjänsten för anmälan kommer att vara öppen från den 1 till och med den 31 mars.

Återrapportering

E-tjänsten för återrapportering är öppen fram till den 3 maj.

Utbetalning av städpeng

Utbetalningen av städpengen till de grupper som har återrapporterat senast 3 maj beräknas vara gjord den 17 maj.

Vem kan anmäla sig för att naturstäda?

Grupper på minst 15 personer i alla åldrar som är från Järfälla är välkomna att delta i naturstädningen. Till exempel förskolegrupper, skolklasser, idrotts- eller hobbyföreningar. Gruppen ska bedriva sin verksamhet i Järfälla.

Gå direkt tilll:

Städområden

Vi har delat upp kommunen i olika städområden. Varje städgrupp som har städat ett område och gjort en återrapportering får ett städbidrag som tack för hjälpen.

Kan vi själva välja städområde?

Ja, när ni anmäler er så väljer ni i listan av städområden vilket område ni önskar städa. Anmälningsprocessen blir smidigare om ni tittat på Naturstädningskartan och har funderat på vilket område din grupp är intresserade av att städa innan ni anmäler er.

Hur många städområden får man välja?

En städgrupp på minst 15 personer kan välja ett område. Är man en större grupp på minst 30 personer kan man välja två områden.

Finns det en karta över städområden?

Självklart! Klicka på denna länk Pdf, 6.6 MB. för att se full karta.

Städning och städmaterial

Vad använder vi för städmaterial?

Ni köper städmaterialet själva, och blir ersatta med 400 kronor för detta, samtidigt som ni får städpengen för själva städningen.

En städgrupp brukar behöva:

  • en rulle svartsäckar,
  • en rulle soppåsar,
  • par kartonger handskar, kanske i två olika storlekar

Hur går städningen till?

Börja med att skriva ut en bild på ert städområde, antingen från kartbilden då du bokar området eller från Naturstädningskartan. På så sätt är du säker på att städa rätt område och vet var det är tänkt att gruppen ska ställa det hopsamlade skräpet.

Ladda ner karta att skriva ut Pdf, 6.6 MB.

Skräpet kan också ställas på en annan plats än den angivna platsen, tänk i så fall på att vara tydlig med det när du återrapporterar städningen. Kom ihåg att kommunens papperskorgar inte får användas för naturstädningens skräp.

Om er grupp städar i något av naturreservaten är det bra att veta att det är de större gångstråken med den närmaste omnejden som ska städas.

Om det går en väg genom er grupps städområde så tänk på att man ska hålla 5 meters avstånd från vägar och 10 meters avstånd från motorvägar. Små barn ska inte städa områden med vägar.

Städrapport och utbetalning av städpeng

När kan jag återrapportera vår städning?

E-tjänsten för återrapportering kommer att vara öppen från den 1 till och med den 30 april.

När utbetalas städbidrag?

Utbetalningen av städpengen till de grupper som har återrapporterat beräknas vara gjord den 17 maj.

Hur stor är städbidraget?

Honoraret till de duktiga städgrupperna är 1000 kronor per grupp, plus 400 kronor för materialet vilket innebär totalt 1400 kronor. Till de tre grupper som bedöms ha städat allra flitigast utgår också en extra summa.

Vi har städat med glömde att återrapportera, vad gör vi?

Hör av dig till vårt Servicecenter, så kommer du få hjälp att genomföra återrapporteringen i efterhand. Beroende på hur sen återrapporteringen blir så kan utbetalningen av städpengen bli försenad.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp