Naturstädning
Tillsammans med Håll Sverige Rent städar vi Järfällas natur varje vår. Nu är det äntligen dags för 2025 års städning. Tack för att du hjälper till!
Datum för naturstädningen 2025
Anmälan
E-tjänsten för anmälan kommer att vara öppen från den 8 till och med den 31 mars.
Återrapportering
E-tjänsten för återrapportering är öppen 1-30 april.
Läs mer om årets nyhet för återrapportering längre ner.
Utbetalning av städpeng
Utbetalningen av städpengen till de grupper som har återrapporterat senast 30 april beräknas vara gjord den 15 maj.
Inför naturstädningen 2025 har vi ändrat insamlingen och återrapportering av skräp.
Nu kan du ställa det ihopstädade skräpet vi valfri kommunal papperskorg. Vid återrapporteringen behöver du ladda upp ett foto på platsen där ni lämnat det insamlade skräpet. Genom den här ändringen kommer skräpet bli hämtat inom en vecka från städtillfället samtidigt som papperskorgarnas ordinarie tömning – snabbare och enklare för alla!
Vem kan anmäla sig för att naturstäda?
Grupper på minst 15 personer i alla åldrar som är från Järfälla är välkomna att delta i naturstädningen. Till exempel förskolegrupper, skolklasser, idrotts- eller hobbyföreningar, ett bostadsområde, en arbetsplats m.m.
Gruppen ska bedriva sin verksamhet i Järfälla.
Städområden
Vi har delat upp kommunen i olika städområden. Varje städgrupp som har städat ett område och gjort en återrapportering får en städpeng som tack för hjälpen.
Kan vi själva välja städområde?
Ja, när ni anmäler er så väljer ni i listan av städområden vilket område ni önskar städa. Anmälningsprocessen blir smidigare om ni tittat på Naturstädningskartan och har funderat på vilket område din grupp är intresserade av att städa innan ni anmäler er.
Hur många städområden får man välja?
En städgrupp på minst 15 personer kan välja ett område. Är man en större grupp på minst 30 personer kan man välja två områden genom att anmäla sig två gånger. Skriv gärna olika betäckning på grupperna då, exempelvis Orienteringslaget 1 och Orienteringslaget 2 så att vi ser att det är två olika anmälningar.
Finns det en karta över alla städområden?
Självklart! Klicka på denna länk för att se full karta.
Städning och städmaterial
Vad använder vi för städmaterial?
Ni köper städmaterialet själva, och blir ersatta med 500 kronor för detta, samtidigt som ni får städpengen för själva städningen.
En städgrupp brukar behöva:
- en rulle svartsäckar,
- en rulle soppåsar,
- par kartonger handskar, kanske i två olika storlekar
Hur går städningen till?
Börja med att skriva ut en bild på ert städområde, antingen från länken i bekräftelsen som du får efter att du bokat ett område eller från Naturstädningskartan. På så sätt är du säker på att städa rätt område och var ni kan hitta en lämplig papperskorg där det insamlade skräpet kan lämnas.
Läs mer om det under Städrapport och utbetalning av städpeng längre ner.
Om er grupp städar ett av områdena i naturreservaten så är det bra att veta att områden är stora men att de oftast innehåller mindre skräp. Prioritera städning utmed grusvägarna och vid målpunkter som grillplatser, soptunnor och liknande.
Om det går en väg intill er grupps städområde så tänk på att man ska hålla 5 meters avstånd från bilvägar och 10 meters avstånd från motorvägar.
Hur lämnar vi skräpet vi samlat ihop?
När städningen är klar så ställer ni det insamlade skräpet i väl hopknutna säckar intill en soptunna och fotograferar det och bifogar fotot i återrapporteringen. Om området saknar papperskorg, ställ skräpet vid en papperskorg på en gång- och cykelbana så nära området som möjligt.
Kan jag se en karta över mitt städområde?
Ja. Du får en karta över ditt städområde i bekräftelsemailet. Du kan också använda vår karta för att zooma in på ditt städområde och skriva ut en skärmdump.
Städrapport och utbetalning av städpeng
När kan jag återrapportera vår städning?
E-tjänsten för återrapportering kommer att vara öppen från den 1 till och med den 30 april.
Vad behöver jag rapportera?
När städningen är klar så ställer ni det insamlade skräpet i väl hopknutna säckar intill en soptunna och fotograferar det och bifogar fotot i återrapporteringen, något som är nödvändigt för att återrapporteringen ska bli godkänd.
Både soptunnan, det insamlade skräpet, och en del av omgivningen kring soptunnan skall synas på fotot. Fotot skall vara unikt och skall vara taget i Järfälla.
När utbetalas städbidrag?
Utbetalningen av städpengen till de grupper som har återrapporterat under april beräknas vara gjord den 15 maj.
Hur stor är städpengen?
Honoraret till de duktiga städgrupperna är 1000 kronor per grupp, plus 500 kronor för materialet vilket innebär totalt 1500 kronor. Till de tre grupper som bedöms ha städat allra flitigast utgår också en extra summa.
Vi har städat med glömde att återrapportera, vad gör vi?
Hör av dig till vårt Servicecenter, så kommer du få hjälp att genomföra återrapporteringen i efterhand. Beroende på hur sen återrapporteringen blir så kan utbetalningen av städpengen bli försenad.