Naturområden
Välkommen till Järfällas härliga natur! Här finns information om våra naturreservat, naturrområden och våra aktuella naturvårdsåtgärder.
Så kan alla njuta av Järfällas natur
Tips som kan vara bra för alla att känna till, så att alla kan njuta av Järfällas natur!
Naturreservat
Nyfiken på vad du kan göra och vad som gäller i Järfällas naturreservat?
Aktuella naturvårdsåtgärder
Vi arbetar ständigt för att ta hand om Järfällas fina natur. Läs om vilka arbeten vi genomför just nu.
Naturområden
Brukets naturområde
Brukets naturområde erbjuder härlig natur med närhet till Mälaren. I området finns goda möjligheter till friluftsliv. På området finns möjlighet till skidåkning, grillplats och bad.
På sommaren är "bikeparken" öppen för våghalsiga och modiga personer. Cykelparken består av banor som sträcker sig från toppen och hela vägen ner. Banorna har olika utformningar och svårighetsgrad med hopp, velodromkurvor och andra hinder. Bland annat finns en särskild hoppslinga.
På vintern är Brukets naturområde ett alpint centrum med 300 meter lång skidbacke med en lift. Det finns två nedfarter. Du kan välja att åka slalom, snowboard, freeride och rails i backen. Järfälla friluftsfrämjande ordnar skidskola inom området.
Samarbete med Järfälla alpina klubb
Vintertid samarbetar Järfälla alpina klubb (JAK) och Järfälla kommun med skötsel av backen, sprutar snö, sköter liften och säljer liftkort.
Ängsjö friluftsområde
Vid Järfällas norra ände i direkt anslutning till Mälaren ligger Ängsjö friluftsgård och friluftsområde. Här finns badplats, skid- och motionsspår, bastu, stugor för uthyrning, naturupplevelser och träningsmöjligheter.
Allemansrätten
I Sverige får alla vara i naturen, även i områden som någon annan äger. Det kallas allemansrätt. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad i skogen, paddlar kajak, klättrar eller sitter på en sten. Den betyder också att vi måste vara försiktiga och inte störa andra människor eller djur. Vi får inte heller skada naturen eller något som andra äger.
Odlingslandskap
Fornlämningar i Järfälla visar var och hur folk levde. Den omgivande naturen har under årtusenden påverkats av människans aktiviteter. I dag håller det äldre odlingslandskapet på att försvinna. Många växter och djur som är knutna till det gamla kulturlandskapet, har blivit så ovanliga att de har blivit rödlistade eller fridlysta.
Bete för ett öppet landskap
Åkrar och hagar är viktiga i Järfällas kulturlandskap. För att landskapet ska hållas öppet måste marken brukas eller betas. I Järfälla drivs lantbruk på Molnsättra och Uddnäs gårdar samt på kommunägda Görvälns gård. Järfälla kommuns jordbruksförvaltare driver jordbruket vid Görvälns gård, som framför allt syns i Görvälndalen.
Den ideella föreningen Görvälnlammet äger fåren på Görvälns Gård som betar i Görvälnreservatet.
Föreningen driver sedan många år fårfarmen med lamning, kött-, skinn och ullförsäljnining. Fåren flyttas mellan hagarna så att optimal avvägning görs mellan näring för djuren och betesarbete.
Biotopskyddsområde
Biotopskyddsområde är en skyddsform som kan användas för små mark- och vattenområden, så kallade biotoper. Syftet är att skydda små värdefulla livsmiljöer för djur och växter. I Järfälla finns det två utpekade områden, Stora Ängsnäs samt Ålsta hage, som är biotopskyddsområden.