Adresser och namnsättning

När du bygger ett hus behöver du kontakta kommunen för att få en adress till ditt nya hem. När du flyttar behöver du göra en flyttanmälan hos Skatteverket. 

En adress består av ett gatunamn och ett nummer. Det är kommunen som ansvarar för att ta fram adresser. En ny adress beställs via e-tjänsten nedan och det är Kart- och GIS-avdelningen som sen tar fram ett adressförslag enligt gällande standard. När adressen beslutats så registreras adresserna i Lantmäteriets byggnads- och adressregister.

Lantmäteriet skickar sedan informationen till Postnord Sverige. Där får varje adress ett postnummer och en postort.

Beställ adress

Här kan du som bygger ett nytt hus beställa en adress. Även du som ändrar infart eller är i behov av en ny adress kan använda denna e-tjänst:

Flyttanmälan

När adressen registrerats så kan du göra en flyttanmälan hos Skatteverket.

Gör din flyttanmälan hos Skatteverket

Varför hittar inte budbilen hem till mig?

Kommunen ansvarar för att registrera alla adresser i Lantmäteriets register. Privata aktörer som budfirmor, taxi, med flera väljer ofta andra kostnadsfria navigationsstöd, som t ex GoogleMaps, Hitta och Eniro. När och hur dessa uppdaterar sina system är bortom kommunens kontroll och ansvar.

Vill du veta vilka adresser som kommunen registrerat kan du alltid gå in på Järfällakartan och söka efter en adress i sökrutan. Får du en träff så är adressen registrerad av kommunen och felet ligger då någon annanstans.

Registrera lägenhetsnummer

När det finns fler lägenheter på samma adress ska varje lägenhet få ett lägenhets­nummer som talar om var i byggnaden bostaden finns.

För att kunna få ett lägenhetsnummer måste byggnaden vara registrerad och ha en adress. Fastighetsägarna ska meddela uppgifterna om byggnadens lägenheter, vid nybyggnation eller ombyggnad av befintlig byggnad till kommunen.

Den information som behövs är lägenhetsnummer, boarea, antal rum, kökstyp, lägenhetskategori samt om det är gemensamt kök. Lantmäteriet ansvarar för registret men kommunen uppdaterar det med den information som fastighetsägarna lämnar.

Syftet med ett lägenhetsregister är att man enkelt ska kunna ta fram statistik om Sveriges hushåll och bostäder.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.