Innehåll

Järfällaförslaget - lämna förslag och rösta

Välkommen till Järfällaförslaget! Här kan du som invånare i kommunen lämna en idé eller ett förslag, eller rösta på andra invånares förslag. Järfällaförslaget finns för att ge dig möjligheten att påverka det som är viktigt för dig.

Vem som helst kan lämna ett förslag genom Järfällaförslaget. Du kan också dela ditt förslag på dina sociala medier. Järfällaförslaget är i huvudsak en e-tjänst, och du behöver e-legitimation för att använda e-tjänsten. Du kan även ladda upp bilder och filer i e-tjänsten.

Endast personer som är folkbokförda i Järfälla kan rösta på förslag i e-tjänsten. Du kan rösta på hur många förslag du vill, men endast en gång per förslag.

Rädd för att missa ett intressant Järfällaförslag? Anmäl dig till vår månadsrapport! I denna e-tjänst kan du skräddarsy vilka typer av förslag du är intresserad av att få notfikationer om. Rapporten skickas ut via e-post och uppdateras var fjärde vecka.

Problem att logga in?

Du behöver e-legitimation för att använda e-tjänsten. Om du saknar e-legitimation eller om du har problem med att logga in, kan du lämna förslag och rösta genom att besöka servicecenter på Vasaplatsen 13 i Jakobsbergs centrum. Kom ihåg att ta med legitimation!

Förslagen ska röra kommunens verksamhet

Järfällaförslaget är vårt namn för medborgarförslag, vilket innebär att invånares idéer och förslag för förändringar i kommunen publiceras på kommunens webbplats så att andra kan rösta på det.

Förslaget ska handla om kommunens verksamhet, där kommunen har möjlighet att besluta om.

 • Tänk på att vara konstruktiv, uttrycka dig lämpligt, vara ärlig och ha en hänsynsfull ton. Förslag som är kränkande, oseriösa eller stötande kommer inte att publiceras.

Förslag eller idéer kan inte lämnas:

 • i frågor som rör enskilda individer eller ärenden, som till exempel bygglov eller bistånd.
 • gällande ansökningar om bidrag i olika former.
 • om det finns en pågående parallell process eller rättsprocess.
 • om det finns ett liknande e-förslag som samlar underskrifter.
 • om kommunen har behandlat ett liknande e-förslag under de senaste tolv månaderna.
 • som bryter mot svensk lag, är diskriminerande, stötande eller på andra sätt olämpligt.
 • som inte ligger inom kommunens ansvar.

Hjälp oss att bli ännu bättre!

Tack vare Järfällaförslaget kan förtroendevalda politiker och tjänstepersoner se vilka frågor som engagerar dig som kommuninvånare. Det är också ett bra sätt för oss inom kommunen att fånga upp goda idéer och förslag så att vi kan bli ännu bättre.

Om du vill lämna klagomål eller en felanmälan ska du istället kontakta servicecenter.

Kontakta servicecenter

Vanliga frågor och svar

Hur lämnar jag mitt förslag?

Vem som helst kan lämna ett förslag genom Järfällaförslaget. Du lämnar ditt förslag genom e-tjänsten Järfällaförslaget. När du lämnar in ett Järfällaförslag blir det en allmän handling. Det innebär att alla har rätt att läsa ditt förslag. Du kan också dela ditt förslag på dina sociala medier.

Du behöver e-legitimation för att använda e-tjänsten. Om du saknar e-legitimation kan du lämna förslag genom att besöka servicecenter på Riddarplatsen 5 i Jakobsbergs centrum. Kom ihåg att ta med legitimation!

Hur röstar jag på ett förslag?

Logga in på e-tjänsten med hjälp av din e-legitimation och klicka på ett förslag för att läsa mer och lämna din röst.   

För att rösta behöver du använda dig av din e-legitimation och vara folkbokförd i Järfälla kommun. 

När publiceras mitt förslag?

Ditt förslag publiceras så snart det har granskats. Du får ett mejl när ditt förslag publiceras. Om det inte blir godkänt kontaktar vi dig med en förklaring till varför det inte är godkänt. Du kan alltid lämna ett nytt förslag. Anledningar till att ditt förslag inte publiceras kan vara att:

 • Det handlar om en fråga som rör enskilda individer eller ärenden, som till exempel bygglov eller bistånd.
 • Det handlar om ansökningar om bidrag i olika former.
 • Det finns en pågående parallell process i kommunen som rör samma område som ditt förslag eller en pågående rättsprocess.
 • Det finns ett liknande e-förslag som samlar underskrifter just nu.
 • De senaste 12 månaderna har ett liknande e-förslag samlat röster eller behandlats av kommunen.
 • Förslaget bryter mot svensk lag, är diskriminerande, stötande eller på andra sätt olämpligt.
 • Förslaget rör något som inte ligger inom kommunens ansvar och kommunen kan inte fatta beslut i frågan.

Vad händer sen?

När ditt förslag har publicerats kan du och andra rösta på förslaget under 60 dagar. 

Järfällaförslag som efter 60 dagar fått 100 röster eller fler överlämnas till ansvarig förvaltning för handläggning och ställningstagande i nämnden. De förslag som inte fått 100 röster finns kvar som arkiverade förslag så alla kan läsa dem men de kommer inte lyftas till nämnd. Kommunens förtroendevalda har ändå möjlighet att själva föra även dessa vidare i processen.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp