Innehåll

Återvinnings­centraler

På återvinnings­centralerna kan du lämna det som du inte behöver för att återanvändas eller för återvinning. Det finns även en mobil återvinningscentral som gör besök i olika kommundelar.

Obs! Nu har Sörab ändrat sina betalningsrutiner för när verksamheter lämnar avfall till återvinningscentralen. Läs mer

Görvälns åter­vinnings­central

Öppettider

Måndag - torsdag: kl. 12-20

Fredag - Lördag: kl. 09-16

Söndagar och röda dagar: Stängt

Vid till exempel stora helger kan andra öppet­tider förekomma.

Exakta öppettider (SÖRAB)

Packa rätt

För att underlätta för dig och andra och minska köbildning så är det viktigt att du sorterar allt rätt och lägger i rätt ordning innan du åker till återvinningscentralen.

Återanvänd

I första hand ska saker återanvändas av andra, det är det som påverkar miljön minst. På Görväln finns en återbrukscontainer för att underlätta för dig att medverka till att sakerna återvinns.

Vägbeskrivning

Följ Mälarvägen mot Görväln. Tag av till höger, adressen är Återvinningsvägen. Strax innan griftegården är det skyltat "Återvinningscentral".

Verksamhetsavfall

Verksamhetsavfall tas främst emot på Hagby återvinnings­anläggning och på Löt avfalls­anläggning. Om det handlar om mindre mängder verksamhets­avfall kan man lämna det på Görvälns återvinnings­central (max 3 m³ per gång eller klipp).

Betalningsrutiner: Förändringar för verksamhetsutövare

Från och med den 1 september 2022 sker all betalning på Görväln ÅVC ske via faktura för verksamheter. I korthet kan det beskrivas att vid in- och utpassering på återvinningscentralen så sitter det en fordonssensor som läser av bilens registreringsskylt, om det visar sig vara en organisationsregistrerad lätt lastbil så skapas en faktura som skickas till företaget som bilen är skriven på.

Planerar du att slänga bygg- och rivningsavfall, trädgårdsavfall eller farligt avfall (inkl. impregnerat trä) från ditt hushåll och ska använda en lätt lastbil som är registrerad på en verksamhet eller organisation? Då måste du göra en föranmälan inför ditt besök hos SÖRAB äger återviningscentralen. Du kan göra föranmälan upp till 5 gånger per år. I föranmälan anger du vilken anläggning du ska besöka, var avfallet kommer ifrån och vad du ska lämna.

Föranmälan görs enkelt via formuläret som du klickar fram i länk nedan. Du får en bekräftelse till din mejl, direkt efter att föranmälan är inskickad. Bekräftelsen visar du upp för personalen innan du lastar ur ditt fordon och sorterar ditt avfall. https://www.sorab.se/hushall/vara-anlaggningar/regler-och-villkor/foranmal-besok-med-bil-som-ej-ar-personbil/

Utöver att visa din föranmälan behöver du också be personalen om att få undantas betalning. Det behöver du alltid göra om du kommer med privat avfall i en lätt lastbil. Det nya fakturasystemet gäller endast lätta lastbilar och inte personbilar som är registrerade på företag eller tjänstebilar.

Gemensam återvinnings­hantering i norrort

Järfälla äger tillsammans med Danderyd, Lidingö, Sollen­tuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna det regionala avfallsbolaget SÖRAB som arbetar med att på ett miljöriktigt och rationellt sätt ta hand om hushållsavfallet.

Gå till SÖRAB:s webbplats

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp