Natur och kultur: Guidade turer

Upplev Järfällas natur och kultur genom att hänga med på guidade turer i vår härliga kommun. Här samlar vi de aktuella turerna, som alla är kostnadsfria. Ta med egen fikamatsäck till pausen på alla turer över två timmar.

Guidade turer - vinter och vår 2025

Lördag 8 februari: Trädpromenad i Barkarbystaden – vinter och knoppar

Tid: 13.00-15.00.
Turens längd: Cirka 2 km. Jämnt underlag.
Samling och avslut: Stora Torget, Barkarbystaden.

Lär känna några av Barkarbystadens träd. Landskapsarkitekt Rut Lindeberg leder turen till både kända och okända träd i vår närhet. På vintern ser vi lättast skillnad på träden genom knoppar, bark och trädform. Visste du att hasseln blommar redan under vintern, och att alen är ett lövträd men ändå har kottar?

Söndag 16 februari: Vem har gått här? Läs spåren i snön

Tid: 10.00-12.00, inkl. fikapaus med litet mellanmål. Ta med varm dryck.
Turens längd: Cirka 2 km. Ojämnt underlag.
Samling och avslut: Sandviksskolan, Penselgränd.

Ta med hela familjen på ett spårningsäventyr, i bästa fall med nysnö. Även utan snö går det att lista ut vem som har passerat på en viss plats. Är det räv eller hund som satt spår med synliga klor? Rådjur eller vildsvin med klövar? Vem har bajsat här – och gnagt där? Och vilka spår har vi människor själva lämnat?

Torsdag 13 mars: Ugglekväll vid Görvälns griftegård och Görvälns slott

Tid: 13 mars, kl. 19.30-22.00.

Turens längd: ca 3 km. Kuperat men jämnt underlag. Fikapaus i raststugan vid Görvälns slott.

Samling och avslut: P-plats Görvälns Griftegård, närmaste buss: 564 Avstyckningsvägen.

En promenad i ugglerik miljö där kattugglan kan höras ropa i vårvintermörkret! Tag med en pannlampa, varm dryck och varmare kläder än du tror – vi står stilla och lyssnar en hel del. Under tiden berättar vi om ugglor både i verklighet och i folktro.

Lördag 12 april: Grodor och deras vatten

Tid: 19.30-21.30, medhavd fika under tiden.
Turens längd: Cirka 3 km. Jämnt underlag.
Samling: Säby gårds Café.

Vi går till Säbysjöns stränder för att spana groddjur. Åkergroda, vanlig groda och kanske någon vattensalamander leker, d v s lägger sin rom, i området. Med ficklampa, håv och spann kan vi komma dem nära, och vi kan faktiskt höra skillnad på arterna.

Onsdag 16 april: Fagning vid Snåltäppan, Görvälnsvägen

Tid: 18.00-19.30, vi bjuder på fika.
Samling: Brukets parkering 17.45 för promenad till Snåltäppan.

Tillsammans räfsar vi fjolårsgräs, grenar och löv för att gynna årets tillväxt av ängsväxterna. Hör mer om varför vi gör detta och historiken kring Snåltäppan – och hjälp samtidigt den biologiska mångfalden. Samarrangemang med Naturskyddsföreningens Järfällakrets och Järfälla Hembygdsförening.

Lördag 17 maj Koffsan och Skäftingeholmen – Linnés landstigning, lövskog för mindre hackspett och högrest tallskog

Tid: 10.00-14.00, medhavd fika under tiden.
Turens längd: Cirka 3 km. Jämnt underlag.
Samling: Sanduddens parkering, Vattenverksvägen.

På den lilla ön Koffsan landsteg Linné en midsommar 1731 och kunde inte låta bli att inventera floran! På ön utanför finns många kulturspår och en spännande variationsrik natur där flera åtgärder planeras för att kompensera den natur som går förlorad vid vattenverkets stundande utbyggnad.

Söndag 18 maj: Biologiska mångfaldens dag i Kyrkparken

Tid: Aktiviteter mellan kl. 12.00 och 15.00.
Plats: Kyrkparken, Barkarbystaden.

I hela landet firas den biologiska mångfaldens dag för att visa värdet av variation i landskap, natur och arter. Välja fritt att besöka oss mellan klockan 12 och 15. Få en inblick i fåglarnas kyrkdamm, fjärilarnas vilda äng, fladdermössens kyrkomiljö och parken som är till för både den biologiska mångfalden och för oss människor! Dagen genomförs gemensamt av Järfälla kommun, Järvafältets Ornitologiska Klubb, Naturskyddsföreningen i Järfälla och Fältbiologerna i Järfälla.

Lördag 24 maj: Trädpromenad i Barkarbystaden – vår, blad och blommor

Tid: 13.00-15.00.
Turens längd: Cirka 2 km. Jämnt underlag.
Samling och avslut: Stora Torget, Barkarbystaden.

Lär känna några av Barkarbystadens träd. Landskapsarkitekt Rut Lindeberg leder turen till både kända och okända träd i vår närhet. På våren och sommaren ser vi lättast skillnad på träden genom bladform, blomställningar och växtsätt. Visste du att lönnens första gröna skott är blommor, och att asken grönskar sist av alla lövträd?

Fredag 6 juni: Görvälndagen, Nationaldagen.

Järfällas natur- och kulturguidningar är på plats för en konstvandring, en historievandring och en parkvandring. Se särskilt schema för denna dag.

12 och 15 juni Berghem – tallskogskulle och miljonprogram med WP-villor

Datum och tid: Torsdag 12 juni, och söndag 15 juni, kl. 13.00-15.00, fikapaus efteråt om du vill.
Turens längd: ca 2 km, delvis i obanad terräng (skog).
Samling: Berghemsskolan, östra sidan, mot parken.

I en spridningskorridor för djur och växter mellan Görvälns och Västra Järvafältets naturreservat ligger Berghem – ett miljonprogram i småhustappning. 1960-talsbebyggelse omger tall och gran i Berghemsskogen. I denna skog kan vi möjligen hitta växten ryl och svampen tallticka. Och vad har Alfons Åberg med Berghem att göra?

Naturskyddsföreningen i Järfällas

Här kan du se Naturskyddsföreningen i Järfällas olika aktiviteteter

Fågelskådning med Järfälla ornitologiska klubb

Besök JOK:s webbsida för mer information

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.