Gå direkt till sidans innehåll

Natur och kultur: Guidade turer

Upplev Järfällas natur och kultur genom att hänga med på guidade turer i våran härliga kommun. Här samlar vi de aktuella turerna. Alla turer är kostnadsfria.

Ålsta hage – betesmark som blir biotopskyddat

Tid och datum: Onsdag 18 maj kl. 18.00-20.00.
Samlingsplats: Ålstavägen.
Övrig information: Vi går på jämn mark, men utanför stigar.

En kvällstur genom den blomsterrika hagen som hålls öppen med de uroxe-lika Highland Cattle-korna. De vårdar den rika floran genom att hålla undan sly och vegetation. Området är på väg att få ett formellt skydd under året.

Flygflottiljen F8, Minnesparken och Igelbäcken

Tid och datum: Tisdag 31 maj klockan 18.30–21.00.
Samlingsplats: Majorsvägen.
Övrig information: Vi kommer att gå på jämn och lättillgänglig mark.

Hör mer om Järvafältets militära tid, den tragiska historien bakom den blivande Minnesparken i Barkarbystaden och Igelbäcken och dess skydd.

Cykelguidning: Säbysjön runt

Tid och datum: Lördag 18 juni kl. 11.00-15.00.
Samlingsplats: Säby gård.

Vi cyklar på lätta grusvägar för att hitta till sevärda stopp längs vägen. Igelbäckens källa, Älgkärrstoppens utsikt och Håga Båtsmanstorp där vi fikar. Vidare norrut hittar vi Nysved, där torparna fick fly granater under militärtiden, och till Rocksta, där Friluftsfrämjandet idag driver café.

Fågelskådning med Järfälla ornitologiska klubb

Besök JOK:s webbsida för mer information

Sträckskådning vid 30-meterskärret, Flyginfarten

Söndag 10 april från kl. 08.00 (avslutas cirka kl. 12.00)

Vi tittar på sträckande gäss, änder och rovfåglar som siktar norrut, men som rastar vid Säbysjön på vägen. Medlemmar i Järvafältets ornitologiska klubb lotsar dig rätt i fåglarnas underbara värld.

Kvällsvandringar med fågel runt Säbysjön

Tisdag den 10, 17, 24 och 31 maj kl. 18.00.

Kvällsvandringar kring Säbysjön, tisdagar i maj med Ulf Svahn eller Johan Wallin som exkursionsledare. Samling på parkeringen vid Säby gård närmast Jakobsberg.

Naturskyddsföreningen i Järfällas aktiviteter i vår

Barn- och familjeaktivitet: Vi bygger Fågelholkar

Söndag 20 mars kl. 13.00 Hönshuset/Raststugan vid Görvälns slott.

Vi bygger fågelholkar som skall sättas ut i fågelreviren. Du kan också för självkostnadspris köpa hem en som du byggt. Samarbete mellan Järvafältets Ornitologisk förening och Naturskyddsföreningen i Järfälla. Eleonore Larsson 070 691 8248 / Ingrid Stenman 070 763 4211

Naturinfo öppnar

Lördag och söndag 2-3 april

Naturskyddsföreningens utställningslokal i Görvälns slottspark öppnar för året. Öppet på helgerna t o m juni, för alla som är nyfikna på natur och miljö.

Fagning på Snåltäppan

Onsdag den 20 april kl. 17.45 Samling vid Bruketparkeringen.

Vi går tillsammans till Snåltäppan. Vi räfsar och samlar ihop gammalt gräs och löv på Snåltäppan för att ge ljus åt årets örter och gräs. Vi bjuder därefter på enkel förtäring med mackor och te/kaffe. Ca. 2 timmar. Info: Lennart Strand tel. 070 440 0425.

Biologiska mångfaldens dag i Görväln

Söndag 22 maj kl. 11:00

Samling kl. 11.00 vid Naturinfo, norra paviljongen till Görvälns slott. Vi går tillsammans till dammen nedanför Griftegården och tittar efter vad vi hittar för växter och djur utmed vägen samt vid och i dammen. Ca. 2 timmar. Info: Karin Hanze 070 572 0840

Barnaktivitet: Vad finns i hagen?

Lördag 11 juni kl. 13.00

Vi besöker Ålsta Hage, som betas av nötkreatur och det påverkar vad som växer där och vilka insekter som trivs i den miljön. I början av juni finns det mycket blommor och insekter att titta på. Du hittar Ålsta Hage en bit bakom IKEA utmed Ålstavägen. Vi träffas vid ingången till hagen i höjd med utegymmet. Ta gärna med fika. Ca. 1,5 timme Eleonore Larsson 070 691 8248 / Karin Hanze 070 572 084.

De vilda blommornas dag - Snåltäppan

Söndag 19 juni kl. 10.00 Samling på Bruketparkeringen

Vi går tillsammans till Snåltäppan. Vi vandrar på både den del som fagas och slås med lie och den som slås med maskin för att se om vi hittar några skillnader i växtsammansättningen. Ta gärna med lite fika. Ca. 2 timmar Info: Eva Grönlund 070 298 36 44.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp