Innehåll

Natur och kultur: Guidade turer

Upplev Järfällas natur och kultur genom att hänga med på guidade turer i vår härliga kommun. Här samlar vi de aktuella turerna, som alla är kostnadsfria.

Tack för det här året! Håll utkik på den här sidan, vårens schema kommer snart!

Fågelskådning med Järfälla ornitologiska klubb

Besök JOK:s webbsida för mer information

Tidigare natur- och kulturguidningar

12/11 Hästa klack

Tid och datum: Söndag 12 november kl. 10.00-12.30
Turens längd: Cirka 2 kilometer
Samlingsplats: Busshållplatsen Tallebo, (p-plats för bil: Norrviksvägen/Kantorsvägen)


Övrigt: Vi pausar för fika. Kuperad terräng.

Följ med till doldisen Hästa klack – en avskärmad bergknalle med barrskog, stensättningar och lämningar från boplatser, men också militära spår från en svunnen tid. Kanske blir detta Järfällas nästa naturreservat, värdefull för en växande befolkning i Barkarbystaden intill?

29/10 Bolinderberget och Slammertorp

Tid och datum: Söndag 29 oktober kl 11-14 inkl. lunchpaus (tag med matsäck).
Samlingsplats: Kallhälls station, gångbron.
Turens längd: Cirka 3 kilometer.

Den lantliga miljön i Kallhäll förvandlades i början av 1900-talet till en industrimiljö med fabriksbyggnader och arbetarbostäder. Idag bor många på kanten av Görvälns naturreservat intill Mälarens strand. Vi besöker doldisen Bolinderberget med sin fina utsikt, och vidare ett senmedeltida kulturlandskap vid Slammertorp.

14/10 En kulturhistorisk rundvandring i Bolinder strand och Kallhälls centrum

Tid och datum: Lördag 14 oktober kl. 11-13
Samlingsplats: Kallhälls station, gångbron.
Turens längd: Cirka 2 km på asfalterade vägar.

I början av 1900-talet flyttade verkstadsföretaget Bolinders delar av sin verksamhet till Kallhäll. Fabriksbyggnader, arbetarbostäder och en egen skola byggdes i rask takt. Vi följer i Bolinders spår och ser hur Bolinders påverkade Kallhäll under nästan 50 år.

30/9 Ängsjö – från istid till rävfarm

Tid och datum: Lördag 30 september kl. 11.30-14.30 (ta med matsäck).
Samlingsplats: vid busstationen/parkeringen Ängsjö Friluftsgård. Bussanslutning finns från Kallhäll.
Turens längd: Cirka 3 kilometer.

I Ängsjöområdet finns spännande lämningar från istiden och fram till idag. Vi besöker bland annat den kluvna stenen från istiden, linneblekeriets huvudbyggnad vid Lugnhamn och Ängsjö gård där det har funnits både råttuppfödning och rävfarm.

Naturen utgör ett bra exempel på det mellansvenska så kallade sprickdalslandskapet med fin barrblandskog ner mot vattenbrynet. Här har funderingar funnits på att göra ett naturreservat.

10/9 Stäket och Biskopsborgen – en sällsam historia och en imponerande plats

Tid och datum: Söndag 10 september kl. 11.00-14.30
Turens längd: 3 kilometer.
Samlingsplats: Busshållplatsen Kajsas Hof, Stäket

Följ med representanter från Järfälla och Upplands-Bro kommuner, på en gränsöverskridande guidad tur runt det strategiskt belägna Stäkssundet. Vi besöker lämningarna efter Biskopsborgen, som spelat en viktig roll i den svenska historien, berättar historien om Stäkets stad och brännsvinsexperimenten vid Almare Stäket. Vi besöker även bokskogen med ett monument och djurkyrkogård, strandkanten med bävergnag, och andra spännande platser.

31/8 Solnedgång på Bruket

Tid och datum: Torsdag 31 augusti kl. 18.00–21.00.
Samlingsplats: Bruketparkeringen, Görvälnvägen.
Turens längd: Cirka 4 kilometer.
Övrigt: Krävande tur.

Mot Bruketbackens topp tar vi vägen om Görvälns gård och lär oss mer om allt från gårdens jord- och skogsbruk till äldre tiders tegelframställning. Det är faktiskt ett gammalt tegelbruk som gett Bruket dess namn! Turen går delvis i obanad terräng. För den som vill ha ännu större utmaningar finns möjligheten att efter guidningen pröva kommunens högst belägna utegym, med en milsvid utsikt över Mälaren!

Cykelguidning: Säbysjön runt

Tid och datum: Söndag 18 juni kl. 11.00-15.00.
Samlingsplats: Säby Gård. Längd: cirka 10 km.

Vi cyklar medsols på lätta grusvägar för att hitta till sevärda stopp längs vägen. I torpet Rocksta, driver Friluftsfrämjandet idag café, i Nysved fick torparna fly granater när militären övade och vid Håga Båtsmanstorp gör vi ett fikastopp. Vi njuter av Älgkärrstoppens utsikt och passerar Igelbäckens källa i södra Säbysjön.

Vandring från Järfällas högsta till lägsta punkt

Tid och datum: Lördag 27 maj kl. 10.00-14.00.
Samlingsplats: Busshållplats Skulpturvägen. Fri parkering vid Sandvikskolan. Ojämnt underlag.

Vi tar oss genom historien ända från Hummelmorabergets högsta 68-meterstopp ner till lilla Mälarön Koffsan, som Carl von Linné landade på 1731. Han passade på att notera hela öns flora – 88 arter av växter. Det tog honom bara en halvtimme – medan övriga medpassagerare sov.

Grodor och deras vatten

Tid och datum: Lördag 15 april, kl. 19.30-22.00.
Samlingsplats: Säby gårds café.

Vi går till Säbysjöns stränder och vattensamlingar och spanar groddjur. Åkergroda, vanlig groda och kanske någon vattensalamander leker - lägger sin rom - i området. Med ficklampa och spann kan vi komma dem nära, och vi kan faktiskt höra skillnad på arterna.

Ugglekväll vid Görvälns griftegård och Görvälns slott

Tid och datum: Torsdag 16 mars kl. 19.30-22.00.
Samlingsplats: Parkeringsplatsen vid Pilgrimskapellet, Görvälns Griftegård.
Övrig information: Ojämnt underlag.

En promenad i ugglerik miljö där kattugglor kan höras ropa i vårvintermörkret! Tag med en pannlampa för behov, varm dryck och varmare kläder än du tror - vi står stilla och lyssnar en hel del. Under tiden berättar vi om ugglor både i verklighet och i folktro som vårt kulturarv.

Vem har gått här? Läs spåren i snön!

Tid och datum: Lördag 18 februari, kl. 11-14
Samlingsplats: Kallhälls station.
Övrig information: Längd cirka 3 kilometer. Ojämnt underlag.

Tag med hela familjen på ett spårningsäventyr, i bästa fall med nysnö. Även utan snö går det att lista ut vem som har passerat på en viss plats. Är det mårdens eller rävens bajs som ligger på en stubbe? Är det bävern eller älgen som gnagt på träden? Och tillhör klövspåren rådjur eller vildsvin tro? Om vädret tillåter gör vi oss en liten värmande eld till lunchpausen.

Kallhäll, Bolinder och Slammertorp

Tid och datum: Lördag 26 november kl. 11.00-14.00.
Lunch: Vi kommer att ha en lunchpaus så ta gärna med matsäck.
Samlingsplats: Kallhälls station, gångbron.
Turens längd: Cirka 3 kilometer. Turen är anpassad efter det aktuella vädret.

Den lantliga miljön i Kallhäll förvandlades i början av 1900-talet till en industrimiljö med fabriksbyggnader och arbetarbostäder. Idag bor många på kanten av Görvälns naturreservat intill Mälarens strand. Vi ser Bolinders gamla fabriksområde som moderniserats, och ett senmedeltida kulturlandskap vid Slammertorp.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.



Upp