Natur och kultur: Guidade turer

Upplev Järfällas natur och kultur genom att hänga med på guidade turer i våran härliga kommun. Här samlar vi de aktuella turerna. Alla turer är kostnadsfria.
Ålsta hage – betesmark som blir biotopskyddat
Tid och datum: Onsdag 18 maj kl. 18.00-20.00.
Samlingsplats: Ålstavägen.
Övrig information: Vi går på jämn mark, men utanför stigar.
En kvällstur genom den blomsterrika hagen som hålls öppen med de uroxe-lika Highland Cattle-korna. De vårdar den rika floran genom att hålla undan sly och vegetation. Området är på väg att få ett formellt skydd under året.
Flygflottiljen F8, Minnesparken och Igelbäcken
Tid och datum: Tisdag 31 maj klockan 18.30–21.00.
Samlingsplats: Majorsvägen.
Övrig information: Vi kommer att gå på jämn och lättillgänglig mark.
Hör mer om Järvafältets militära tid, den tragiska historien bakom den blivande Minnesparken i Barkarbystaden och Igelbäcken och dess skydd.
Cykelguidning: Säbysjön runt
Tid och datum: Lördag 18 juni kl. 11.00-15.00.
Samlingsplats: Säby gård.
Vi cyklar på lätta grusvägar för att hitta till sevärda stopp längs vägen. Igelbäckens källa, Älgkärrstoppens utsikt och Håga Båtsmanstorp där vi fikar. Vidare norrut hittar vi Nysved, där torparna fick fly granater under militärtiden, och till Rocksta, där Friluftsfrämjandet idag driver café.
Fågelskådning med Järfälla ornitologiska klubb
Besök JOK:s webbsida för mer information
Sträckskådning vid 30-meterskärret, Flyginfarten
Söndag 10 april från kl. 08.00 (avslutas cirka kl. 12.00)
Vi tittar på sträckande gäss, änder och rovfåglar som siktar norrut, men som rastar vid Säbysjön på vägen. Medlemmar i Järvafältets ornitologiska klubb lotsar dig rätt i fåglarnas underbara värld.
Kvällsvandringar med fågel runt Säbysjön
Tisdag den 10, 17, 24 och 31 maj kl. 18.00.
Kvällsvandringar kring Säbysjön, tisdagar i maj med Ulf Svahn eller Johan Wallin som exkursionsledare. Samling på parkeringen vid Säby gård närmast Jakobsberg.
Naturskyddsföreningen i Järfällas aktiviteter i vår
Barn- och familjeaktivitet: Vi bygger Fågelholkar
Söndag 20 mars kl. 13.00 Hönshuset/Raststugan vid Görvälns slott.
Vi bygger fågelholkar som skall sättas ut i fågelreviren. Du kan också för självkostnadspris köpa hem en som du byggt. Samarbete mellan Järvafältets Ornitologisk förening och Naturskyddsföreningen i Järfälla. Eleonore Larsson 070 691 8248 / Ingrid Stenman 070 763 4211
Naturinfo öppnar
Lördag och söndag 2-3 april
Naturskyddsföreningens utställningslokal i Görvälns slottspark öppnar för året. Öppet på helgerna t o m juni, för alla som är nyfikna på natur och miljö.
Fagning på Snåltäppan
Onsdag den 20 april kl. 17.45 Samling vid Bruketparkeringen.
Vi går tillsammans till Snåltäppan. Vi räfsar och samlar ihop gammalt gräs och löv på Snåltäppan för att ge ljus åt årets örter och gräs. Vi bjuder därefter på enkel förtäring med mackor och te/kaffe. Ca. 2 timmar. Info: Lennart Strand tel. 070 440 0425.
Biologiska mångfaldens dag i Görväln
Söndag 22 maj kl. 11:00
Samling kl. 11.00 vid Naturinfo, norra paviljongen till Görvälns slott. Vi går tillsammans till dammen nedanför Griftegården och tittar efter vad vi hittar för växter och djur utmed vägen samt vid och i dammen. Ca. 2 timmar. Info: Karin Hanze 070 572 0840
Barnaktivitet: Vad finns i hagen?
Lördag 11 juni kl. 13.00
Vi besöker Ålsta Hage, som betas av nötkreatur och det påverkar vad som växer där och vilka insekter som trivs i den miljön. I början av juni finns det mycket blommor och insekter att titta på. Du hittar Ålsta Hage en bit bakom IKEA utmed Ålstavägen. Vi träffas vid ingången till hagen i höjd med utegymmet. Ta gärna med fika. Ca. 1,5 timme Eleonore Larsson 070 691 8248 / Karin Hanze 070 572 084.
De vilda blommornas dag - Snåltäppan
Söndag 19 juni kl. 10.00 Samling på Bruketparkeringen
Vi går tillsammans till Snåltäppan. Vi vandrar på både den del som fagas och slås med lie och den som slås med maskin för att se om vi hittar några skillnader i växtsammansättningen. Ta gärna med lite fika. Ca. 2 timmar Info: Eva Grönlund 070 298 36 44.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.