Gå direkt till sidans innehåll

Fiske

Om du gillar att fiska så erbjuder Järfälla många olika möjlig­heter till napp. I Järfälla finns fiske­vatten i Mälaren och i Översjön. 

Fiske i Översjön, Säbysjön eller Mälaren

Du får fiska från land i Över­sjön om du skaffar ett dag­fiske­kort eller är medlem i en fiskeklubb i kommunen. Dag­fiskekort kostar 30 kronor och gäller i 24 timmar. Inköps­ställena hittar du här:

I Mälaren får du fiska med fiskespö från land och båt utan att ha fiskekort eller vara medlem i en fiske­klubb. För dragrodd eller trolling måste du däremot vara medlem i en fiske­klubb.

I Säbysjön är det helt för­bjudet att fiska, både från land och från båt.

Läs mer om respektive fiskevatten:

Bli medlem i en fiske­klubb

Du som vill fiska ofta kan bli medlem i någon av de två fiske­klubbar som finns i kommunen – Jakobs­bergs Sport­fiske­klubb och Stäkets Sport- och Fiske­vårds­förening.

Fiske­tillsyn i Järfälla

Länsstyrelsen utser fiske­till­syns­män som kontrollerar att bestämmelserna om fiske följs. I Järfälla är det utvalda medlemmar i fiske­klubbarna Jakobsbergs Sport­fiske­klubb och Stäkets Sport-och Fiske­vårds­förening som har fiske­tillsyns­uppgiften.

Tillsynsmännen har rätt att beslagta fångst, utrustning och fordon/båt som påträffas i samband med otillåtet fiske för över­lämnande till polis till­sammans med anmälan om tjuvfiske.

Tips på tjuvfiske eller miss­tanke om tjuvfiske kan anmälas direkt på fisketillsyn@jsfk.se alternativt så kontaktar du kommunens servicecenter på telefon 08-580 285 00, så kontaktar de tillsyns­männen direkt. Fiske­tillsyns­mannen ska vid tjänstgöringen bära särskilt tjänstetecken.

Fågel­skydds­område

Som fiskare respekterar du själv­klart de skydd och restriktioner som finns för att värna våra fåglar och annat vilt. I Järfälla är ön Getholmen i Översjön ett fredat område under perioden 15 april till 30 juni. Här får du då inte gå i land.

Nät- och kräft­fiske

På kommunens vatten är inget nät- eller kräft­fiske tillåtet.

Senast uppdaterad: 2019-02-06

Upp